ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Valentin Ivan, Asociaţia Comunelor din România: Sunt destul de multe contracte de lucrări publice suspendate sau anulate din cauza creşterilor de costuri

22.06.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Asociaţia este formată din circa 2.200 dintre cele peste 2.800 de comune care există în prezent în România.

Creşterile de costuri, instabilitatea preţurilor materialelor de construcţii şi problemele din piaţa muncii au dus la supendarea şi chiar anularea unor contracte de lucrări publice, în special în perioada în care piaţa aştepta reglementările guvernului cu privire la ajustările de preţuri din aceste contracte, a explicat Valentin Ivan, primar al comunei Sadu şi vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Sunt destul de multe situaţii cu contracte suspendate din cauza faptului că nu au sustenabilitatea financiară în ceea ce priveşte implementarea. Sunt contracte care au fost anulate din cauza faptului că a existat o perioadă între reglementări în care nu era clară situaţia cu privire la asumarea valorilor rezultate din această ajustare şi, mai mult decât atât, inclusiv piaţa muncii şi-a pus amprenta cu privire la competitivitate şi la competenţa operatorilor de a duce contractele la bun sfârşit“.

Primarul a semnalat că nu a înregistrat astfel de situaţii în comuna sibiană Sadu, însă au existat cazuri printre cele peste 2.200 de comune membre ale asociaţiei. Totuşi, el consideră că trebuie să ne îndreptăm mai mult atenţia asupra efectelor acestei realităţi.

„Aşadar este o situaţie asupra căreia tre­buie să ne îndreptăm cu foarte multă atenţie vizavi de o creştere care nu ar avea efecte pozitive deloc în ceea ce priveşte atât gradul de absorbţie al sumelor angajate din exerci­ţiul financiar multianual, cât şi din progra­mele naţionale pentru îndeplinirea obiecti­velor realizate şi a termenelor asumate“.

Valentin Ivan spune că anul 2022 este unul „al precauţiei“, în care preţurile materialelor de construcţii şi facturile la energie vin ca un efect de bumerang asupra bugetelor locale, ceea ce înseamnă o atenţie sporită în implementarea planurilor de dezvoltare locală.

„Presiunea este triplă. Odată este cauzată de termenul restrâns de implementare, pentru că discutăm despre implementarea proiectelor din programele exerciţiului financiar multianual 2014-2020, chiar dacă suntem în perioada de tranziţie, termenul de implementare este destul de strâns şi, implicit, discutăm de proiectele implementate din PNDL 1 şi 2“.

Guvernul a venit cu trei reglementări pentru ajustarea contractelor de lucrări publice, ultimele două concretizându-se prin OUG 47 din aprilie 2022, respectiv OUG 64 din mai 2022.

„Este de discutat asupra presiunii deconturilor vizavi de sumele alocate suplimentar în afara preţurilor contractelor de finanţare. Chiar dacă guvernul îşi asumă decontul din bugetul de stat al ajustărilor, deocamdată discutăm de limita contractelor de finanţare şi presiunea pentru decont este strict în baza bugetelor locale“.

Concret, edilul spune că deconturile pentru sumele suplimentare pun presiune în primă fază pe bugetele locale, întrucât nu sunt ajustate valorile contractelor de finanţare. El spune că soluţia ar fi ca guvernul să facă ajustările fireşti.

„Este nevoie de această ajustare şi de intervenţia statului cu privire la alocările suplimentare pe contractele de finanţare, inclusiv din fondurile europene. Este foarte important de spus că această ajustare a contractelor se bazează pe o formulă care are ca şi bază de ajustare indicele de cost al materialului de construcţie şi indicele total al preţului de consum total. Deci, putem spune că din punctul de vedere al prevederilor OUG există posibilitatea reală de ajustare, dar este nevoie de alocări suplimentare pe contractele de finanţare pentru a lua presiunea de pe bugetele locale“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank