ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Voicu Oprean, AROBS Transilvania: Mai avem în lucru încă două tranzacţii, iar una dintre ele s-ar putea să o anunţăm în cursul acestui an

17.10.2022, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

În 2022, AROBS a semnat cea mai mare achiziţie făcută în IT de o companie românească, cumpărând firma Enea Services România de la grupul suedez Enea, într-o tranzacţie de 17,6 mil. euro.

Compania AROBS Transil­vania Software, listată la Bursa de la Bucureşti, îşi continuă strategia de M&A şi are în lucru în prezent două tranzacţii, dintre care una ar putea fi anunţată chiar până la finalul anului, a explicat Voicu Oprea, fondator şi CEO al companiei, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Mai avem în lucru câteva tranzacţii, două mai exact, cu una dintre ele suntem în procesul de due diligence şi s-ar putea să o anunţăm în cursul acestui an“, a declarat el, fără a oferi mai multe detalii la acest moment.

În 2022, AROBS este actorul principal într-o achiziţie istorică, cea prin care cumpără firma Enea Services România, controlată până acum de grupul suedez Enea. Concret, compania a plătit 17,6 mil. euro pentru ceea ce se conturează drept cea mai mare tranzacţie făcută în IT de o companie românească.

„De ce această companie? Pentru că are trei componente care completează imaginea generală AROBS, care este concentrată pe automotive embedded. Iată că Enea – sau actuala AROBS Engineering – vine cu componenta medicală, cu cea aerospaţială, unde sunt clienţi respectabili precum European Space Agency sau firme din zona aviaţiei, şi a treia componentă este cea de maritim“. Pentru context, antreprenorul a explicat că noţiunea de „embedded software“ înseamnă toate soluţiile software care se adaugă peste un hardware. Spre exemplu, echipamentele medicale au şi o componentă software. AROBS are deja experienţă în acest sens, soluţiile companiei fiind consacrate în special în industria de automotive.

„Enea este o companie de produs care avea o divizie de servicii, noi am achiziţionat divizia de servicii din cadrul Enea, pentru că voiau să se concentreze pe produs, iar scopul achiziţiei este de a aduce plusvaloare pentru clienţi pe zona de servicii. Mai exact, acele companii medicale care folosesc produsele şi serviciile Enea să reuşească să integreze şi să crească prin ce oferim noi“.

Procesul de integrare a tot ceea ce înseamnă Enea Services România sub AROBS Transilvania Software va dura circa un an şi vizează aproximativ 160 de angajaţi. Provocarea în acest sens vine din faptul că aceşti angajaţi trebuie să treacă de la o mentalitate de tip multinaţională la una de tip antreprenorial.

„Aş zice că partea de integrare este una din părţile dificile pentru că până acum am achiziţionat firme antreprenoriale, în care antreprenorul rămâne în ecuaţia cu echipa de management. De data asta discutăm despre o structură corporatistă, puţin mai dificil de integrat, pentru că există culturi antreprenoriale şi culturi corpratiste. (…) Suntem în faza în care învăţăm şi noi lucrurile bune care se întâmplă la nivelul unei corporaţii şi încercăm să integrăm atât din punct de vedere cultural, cât şi tehnic“.

În continuare, AROBS îşi propune să crească organic, dar şi prin tranzacţii M&A, într-o strategie pe care Voicu Oprean o descrie „ca o Tesla cu două motoare, faţă şi spate, care să ducă mai departe organizaţia la următorul nivel“.

AROBS are birouri internaţionale în Germania, Ungaria, Marea Britanie, Republica Moldova, Indonezia, Olanda, Belgia, iar tranzacţia cu Enea îi aduce operaţiuni şi în piaţa americană. Mai mult, compania a cumpărat în 2022 şi grupul local Nordlogic, care are un birou în Seattle.

„Iată că America începe să se profileze cel puţin pentru noi ca o zonă de intensitate mare şi de cereri foarte mari ale clienţilor, urmând ca timpul să valideze că aceste lucruri sunt ca ceea ce preconizăm acum. (…) Este o piaţă competitivă, o piaţă dificilă, dar avem încredere că putem face lucruri, având în vedere că la ora actuală aproximativ 20% din portofoliul de clienţi AROBS este adus de clienţi din SUA, deci avem expertiza să lucrăm în SUA“.

AROBS şi-a bugetat venituri de aproape 200 mil. lei la nivel individual pentru anul 2022, adică peste 40 mil. euro. Antreprenorul spune că rezultatul consolidat, care include şi veniturile obţinute de companiile achiziţionate, ar duce la un rezultat cu 18-19 mil. euro mai mare. După finalizarea integrării cu Enea compania ajunge la circa 1.000 de angajaţi.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank