ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alina Silaghi, ADLO: Investitorii vor infrastructură şi un nivel de trai cât mai bun pentru a atrage forţă de muncă, motiv pentru care Oradea investeşte în drumuri, transport în comun şi calitatea vieţii

10.07.2022, 10:32 Autor: Bogdan Alecu

♦  Judeţul Bihor va avea până la finalul anului 11 parcuri industriale faţă de şase în prezent pe fondul strategiei de extindere ♦  Oradea a atras o investiţie de 125 mil. euro într-unul din parcurile sale industriale din partea Stihl.

Investitorii doresc infrastructură - pentru o eficienţă cât mai ridicată şi acces la forţă de muncă, iar pentru ca aceasta să fie disponibilă au nevoie de o calitate a vieţii cât mai bună în oraş pentru ca acesta să atragă noi locuitori din alte zone ale ţării, a explicat Alina Silaghi, director general  al ADLO – Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect realizat de ZF&CEC Bank.

„Avem proiecte de cercetare şi dezvoltare cu universitatea şi companiile rezidente, proiect pentru un terminal cargo care se va realiza în Oradea, un terminal intermodal – transport cale ferată cu rutier. Partea de mobilitate şi accesibilitate sunt cele mai importante pentru ei şi nivelul de trai în oraş - spaţii verzi, cum ne petrecem timpul liber, cât de curat şi sigur este oraşul, oportunităţi. În Parcul Industrial I am alocat un contract pentru construcţia unei săli de fitness pentru că a fost o cerinţă din partea companiilor. Şomajul aici este de 1,3%, este foarte mic şi reprezintă o provocare zilnică pentru toţi cei care fac recrutare şi angajare“, a declarat Alina Silaghi.

Germanii de la Reinert, un business de peste 25 mil. euro, şi-au bugetat investiţii de 5 milioane de euro la fabrica de mase plastice din Oradea. Unitatea de producţie se află în parcul industrial Eurobusiness Oradea, unde activează din 2015. În 2021, compania a finalizat investiţii de 1,9 mil. euro în mărirea capacităţii de producţie cu şapte maşini noi de injectat. „Reinert este în Parcul Industrial I, cel mai mare, de 136 de hectare şi sunt la al doilea proiect de dezvoltare. Agenţia este specializată în a atrage investitori şi este formată dintr-o echipă mică, dar orientată pe zona de business şi suntem receptivi la cererile investitorilor. Investiţiile merg mână în mână cu strategia de dezvoltare a oraşului şi creşterea nivelului de trai“, a spus directorul ADLO.

De asemenea, Grupul STIHL îşi extinde reţeaua internaţională de producţie şi investeşte în anii următori aproximativ 125 de milioane de euro într-o nouă unitate de producţie pentru utilaje cu acumulator şi electrice în Oradea, România. Noua fabrică va fi construită în zona industrială „Eurobusiness I Industrial Park“ din Oradea şi se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 147.000 de metri pătraţi. Contractul a fost semnat la 28 iunie 2022 de către STIHL, Primăria Oradea şi compania românească de marketing ADLO SA, care administrează parcul industrial în numele oraşului.

Directorul ADLO a subliniat că parcurile industriale nu pot atrage investiţii dacă oraşul nu este curat, întreţinut cu o infrastructură bună.

„Şi poziţionarea oraşului pe graniţa de Vest ne ajută, că avem drumuri noi, poduri, centură ocolitoare. Strategia oraşului şi judeţului este aceea de creştere a mobilităţii, de a extinde reţeaua de drumuri către zona metropolitană. În toate parcurile există transport public care va fi extins în zona metropolitană şi în fiecare an îmbunătăţim flota. Ei lucrează cu noi iar întreg aparatul municipiului este alături de noi“.

Miza acum o reprezintă şi furnizarea de energie verde la un preţ cât mai mic, iar Oradea va investi într-un parc fotovoltaic pe un teren neutilizabil din cauza poluării istorice.

„Noi suntem ditribuitori de energie în toate parcurile industriale pe care le deţinem şi avem preţuri mai scăzute. Noi în fiecare an ieşim pe bursă şi negociem acest preţ pentru toate companiile. Avem peste 100 de companii rezidente în parcurile industriale. Avem şi proiecte legate de energie verde. Încercăm să valorificăm toate resursele. Spre exemplu, avem un teren de la fostul CET pe care am transformat-o dintr-o centrală pe cărbuni într-una pe gaz şi produce energie. Terenul unde se depozita cenuşa de la fosta centrală nu este unul pe care îl mai putem folosi dar poate fi transformat într-un parc fotovoltaic. Şi în oraş vom avea parcări acoperite cu panouri fotovoltaice“.

Judeţul Bihor, cu Ilie Bolojan în funcţia de preşedinte al consiliului judeţean – care până în 2020 a fost primarul municipiului Oradea, are în plan dezvoltarea unei reţele de parcuri industriale, tocmai pentru a nu pune presiune pe un singur oraş.

„Deja avem 2 titluri noi şi unul este ocupat în procent de 55%. Conceptul a fost de a avea o singură oprire pentru orice investitor care vine în Bihor. Atunci când doreşti să faci o investiţie, vii la ADLO, spui solicitările şi îţi facem mai multe propuneri. În funcţie de activitate vedem dacă se pretează pentru oraş, judeţ. Ne dorim să ajungem până la final de an la 11 titluri de parc industrial în Bihor, iar acum sunt 6, al şaptelea este în lucru iar celelalte sunt la stadiu de studiu de fezabilitate şi sperăm să le finalizăm în toamnă pentru a depune pentru titlu. După obţinerea titlului scoatem la licitaţie partea de proiectare şi executare utilităţi şi infrastructură. În funcţie de parc identificăm surse de finanţare pentru acestea – de la bugetul local sau surse atrase – finanţări europene. Nu investesc furnizorii.

„Mobilitatea forţei de muncă este una dinamică şi mulţi români aleg să se mute la Oradea. Oradea construieşte noi cartiere de blocuri noi. Toate se ocupă şi se construiesc în continuare. A fost o provocare să facem parcuri industriale în Oradea. Primăria înfiinţa în 2008 Euro Business Park care în 2012 îşi schimbă numele în Agenţia pentru Dezvoltare Locală Oradea, ca scop având administrarea parcurilor industriale. De atunci au fost înfiinţate patru parcuri industriale pe 236 hectare, două sunt ocupate integral, unul este la 60% iar pentru cel de-al patrulea, dedicat companiilor locale de dimensiuni mai mici, vom lansa licitaţia în toamna acestui an“, a spus Alina Silaghi.

Prin aceste parcuri Oradea a atras – fără a lua în calcul investiţiile anunţate de Stihl şi Reinert, peste 430 mil. euro investiţii private, 10.000 de locuri de muncă, servicii conexe – parcul ştiinţific şi tehnologic, incubator de afaceri.

„Am construit o grădiniţă în Parcul Industrial I, să facem centre de servicii solicitate de companiile de aici şi ne aflăm acum la momentul construcţiei primului bloc de locuinţe pe care îl vom aloca cu chirie companiilor din Oradea, care încearcă astfel să atragă forţă de muncă. În parcurile industriale vrem să avem un mix între afaceri mici, medii şi mari şi să avem atât capital autohton cât şi străin. Noi credem în parteneriate public-private iar Oradea a demonstrat că acestea funcţionează când ambii parteneri sunt deschişi la comunicare“, a spus directorul ADLO.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank