ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Belgienii de la Etex, cu două fabrici în România, au în vizor investiţii totale de 10 milioane de euro pentru următorii doi ani. Andrei Popa, country sales manager: Perioada de iarnă cu siguranţă nu va tempera creşterile de preţ. Noi sperăm undeva în aprilie-mai

15.10.2021, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Grupul belgian Etex Building Performance, care deţine producătorul de materiale de construcţii Siniat, va investi în total 10 milioane de euro în următorii doi ani pentru a-şi spori capacităţile de producţie şi pentru a dezvolta noi produse, a explicat Andrei Popa, country sales manager România & SEE region, Siniat/Etex Building Performance, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem proiecte aprobate pentru investiţii de aproape 3 milioane de euro la Aghireşi. Vom continua să investim la Turceni pe partea de industrial aproape

1 milion de euro în următorii doi ani de zile şi vom continua să investim în dezvoltarea de produse, încercăm să facem produse cât mai prietenoase cu mediul, încercăm să folosim cât mai bine resursele pe care le avem“. 

La aceste planuri de 4 milioane de euro se adaugă o investiţie de 6 milioane de euro anunţată deja în acest an. Prin acest proiect grupul belgian investeşte într-o instalaţie de uscare a şlamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termoelectrică de la Rovinari a Complexului Energetic Oltenia, iar materia primă rezultată de aici va fi folosită în fabrica de gips-carton Siniat de la Turceni. 

„Noi lucrăm la proiect, dacă toate lucrurile decurg bine, într-un an de zile, maximum un an şi jumătate, instalaţia va fi funcţională. (...) Ne place să ne uităm la proiectul de la Rovinari nu neapărat ca la un proiect industrial.“

„Va fi un proiect cu un impact uriaş asupra mediului, imapct pozitiv pentru că noi vom folosi ce se produce în urma desfulfurării gazului rezultat în urma arderilor, vom folosi lucruri care în momentul de faţă se aruncă pe câmp“. 

În România, Etex operează două unităţi de producţie de materiale de construcţii sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni şi fabrica de ipsosuri, gleturi şi tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireşu. 

„Continuăm să investim. În ultimii 7 ani am investit peste 63 de milioane de euro în România, ne uităm atent şi avem proiecte în derulare pentru a folosi cât mai mult din resurse precum cele de la Rovinari. Ne bucurăm că am avut o deschidere şi din partea autorităţilor“. 

Grupul Etex este prezent în 44 de ţări din întreaga lume, având peste 17.000 de angajaţi care lucrează în 121 de fabrici. Divizia de business din România este importantă pentru că vinde către întreaga regiune de sud-est a Europei.

„Pe lângă România, servim ţările din regiune, de la Moldova până la Croaţia, tot fostul bloc ex-iugoslav. O piaţă foarte interesantă este Serbia, care a crescut foarte mult în ultimii cinci ani, creşteri mult mai mari decât a avut România. (...) În Serbia se construiesc de toate, ei au construit foarte puţin în anii 2000, iar acum creşte rezidenţialul, se fac mutle fabrici, centre logistice, vin investitori din toată lumea şi se construieşte pe absolut toate segmentele în Serbia“. 

Astfel, din vânzări totale de 250 de milioane de lei în 2020, circa 60% reprezintă vânzare pe România, restul reprezentând vânzări în celelalte ţări pe care le deserveşte divizia din piaţa locală. Dacă în Serbia cresc toate segmentele, în România creşterea este condusă de rezidenţial şi logistic. 

„Segmentul care a crescut în ultimii 2 ani este segmentul de rezidenţial, fie că vorbim de rezidenţialul nou, fie că vorbim de partea de renovare. Partea de renovare se vede şi în retail, unde piaţa a crescut destul de mult, dar rămâne fanion sectorul rezidenţial. Nu departe este şi sectorul de spaţii logistice, un segment care a crescut în ultimii doi ani, într-o perioadă în care vedem că sectorul hotelier sau marile centre comerciale au stagnat. Rezidenţial şi spaţii logistice continuă să crească şi vor fi motoarele în următorii 2-3 ani“. 

Andrei Popa a discutat în emisiune şi despre creşterile de preţuri din piaţa materialelor de construcţii, în contextul în care 2021 este un an în care majoritatea companiilor au reclamat creşteri fără precedent. 

„Dacă vorbim de sistemele de gips carton, doar de plăci, au fost creşteri de 20-25%, la metale şi accesoriile care fac parte din sistemele noastre au fost creşteri de 50-60-70%, la partea de gleturi şi produse pe bază de ipsos creşteri de peste 50%. Sunt creşteri substanţiale care nu prea s-au întâmplat, cel puţin pe segmentul nostru, în ultimii ani“.

În timp ce piaţa speră că perioada de iarnă va reuşi să domolească cererea şi să tempereze creşterile de preţuri, invitatul este de părere că abia în primăvara anului 2022 există o şansă pentru o astfel de evoluţie. 

„Perioada de iarnă cu siguranţă nu va tempera creşterile. Din ce analize facem noi sperăm ca undeva în aprilie-mai unele creşteri să se tempereze, chiar să scadă puţin, dar cu siguranţă nu vor ajunge la valorile din 2019-2020. Aceste creşteri vor rămâne şi vor impacta cu siguranţă piaţa materialelor de construcţii“. 

Compania are în prezent peste 200 de angajaţi în piaţa locală, plus încă 30 de persoane de la terţi care lucrază pentru implementarea investiţiilor anunţate de companie. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, Etex Building Performance ţinteşte un plus de 12-13% faţă de nivelul de 250 de milioane de lei din 2020.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank