ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Călina Cenan, Kaolin Technologies şi podcastul Istoria României: Ca freelancer în IT ai foarte multe oportunităţi. Dincolo de programare, mă ocup şi de un podcast de istorie - Istoria României

24.08.2021, 13:00 Autor: Bogdan Alecu

Antreprenoriatul în IT oferă mai multă libertate celor care vor să colaboreze cu mai multe pieţe alături de posibilitatea de a lucra în domenii considerate mai exotice precum cel al criptomonedelor.

„Lucram în cadrul unei companii de IT, iar la începutul pandemiei aceasta a rămas fără pro­iecte şi atunci decizia a fost să încep ceva pe cont pro­priu. Acum lucrurile merg bine. Este solicitant, ce­re multă energie. Sigu­ran­ţa unei companii mari este un avantaj. Pot exista tot timpul lucruri nepre­vă­zute. Momentan nu mă mai văd lucrând pentru o multi­naţională, dar momentan aceasta este cea mai bună va­riantă deoarece îmi fac singură programul“, spune Călina Cenan, fondatoare a Kaolin Technologies şi gazda pod­castu­lui Istoria României. Ea a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj şi are un master în tehnologia informaţiei în economie.

„Am început cu un proiect care lucra la o hartă a vinurilor din toată lumea, un proiect interesant, dar pentru că se adresa industriei HoReCa lucrurile nu au mai mers. Acum lu­crez la un proiect de data economy, de cripto­mo­nede. Ei lucrează cu datele care vin din mai multe surse, sondaje, date private ale compa­ni­ilor şi le transformă în asseturi. Noi lucrăm cu com­panii din afară, clientul final este în Germa­nia, iar echipa este internaţională. Ca freelancer poţi găsi de lucru pe orice platformă. Sunt mul­te avantaje“, a explicat Călina Cenan.

În 2019 ea a demarat şi proiectul pod­castului Istoria României, primul la acea vreme pe acest domeniu.

„Am început podcastul după o perioadă în care playlistul devenise monoton şi căutam pod­­­casturi. Am început cu The history of Rome/Is­­toria Romei a lui Mike Duncan şi am des­coperit acel stil simplu, epic şi narativ de a vorbi despre istorie. După care am căutat să văd dacă există şi unul pentru Istoria României. Eu am pornit să ascult un podcast, nu să creez unul, dar acest titlu nu exista în acel moment. Exista cu Istoria Moldovei şi am zis că voi face eu unul. Încet am învăţat să editez şi partea audio, să mă ocup de partea de echipamente, de pos­tare pe social media şi pe partea de sce­na­riu“, a spus Călina Cenan. Ea explică faptul că farmecul istoriei este că sunt povestite evenimente care au avut loc. Poate nu chiar exact cum este scris, dar pe aproape, ceea ce este superior din punctul ei de vedere faţă de o poveste inventată de cineva.

„Eu încerc să povestesc mai multe versiuni ale unor evenimente, atât din punctul nostru de vedere, cât şi din punctul altora de vedere cât timp discutăm de dovezi ştiinţifice, iar la final las ascultătorul să decidă. Dar pentru asta am nevoie de un fir narativ, să vorbim de o poveste iar atunci când mai multe versiuni, spun că eu consider că aşa s-a întâmplat, dar nimeni nu trebuie să creadă. Aici nu prezentăm adevărul adevărat din toate punctele de vedere. Povestesc mult despre ce a însemnat acel eveniment pentru noi, cum vedem noi astăzi ce s-a întâmplat atunci“, a spus Călina Cenan.

Printre abordările diferite din cadrul podcastului este aceea de a insista mai mult pe istoria Transilvaniei, în condiţiile în care în manualele şcolare aceasta nu este la fel de bine reprezentată.

„Scopul pentru care am discutat mult şi despre domnitorii Transilvaniei a fost faptul că podcastul se numeşte istoria României nu Istoria românilor şi interpretez puţin diferit faţă de manuale care prezintă mai mult o istorie a românilor dar din păcate la vârful ierarhiei din Transilvania nu au fost prea mulţi principi de etnie română. Etniile sunt discutabile însă peste tot, nu doar acolo. Un exemplu este Iancu de Hunedoara, noi îl revendicăm ca fiind român, iar maghiarii ca fiind maghiar dar ce contează? Contează că era de o etnie, sau că a ţinut piept turcilor şi a contribuit la dezvoltarea Transilvaniei? Este de apreciat că maghiarii îi revendică în istoria lor şi îi împărţim“, a spus Călina Cenan.

Podcastul a ajuns la 71 de episoade, cu o cadenţă de un episod la aproximativ 1-2 săptămâni.

„Nu este ceva fix, nu sunt constrânse de o dată anume. Vreau să am suficient timp pentru a exprima tot ce vreau să exprim şi episoadele să aibă sens pe termen lung şi cred că am reuşit asta din 2019 şi până acum şi contribuie la un arc peste timp. Am dorit să am acest stil tipic unei poveşti. Mai departe, podcastul va mai dura încă doi sau trei ani deoarece ritmul nu este acelaşi ca la început. Informaţiile sunt tot mai multe, din multe surse şi există mai multă substanţă. Mai este vorba şi de complexitatea sistemului. Planul este de a merge până în momentul debutului pandemiei de coronavirus“, a subliniat Călina Cenan.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank