ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6: Vom veni cu 70 de chioşcuri moderne pentru micii comercianţi stradali. Încercăm să recuperăm pieţele agroalimentare concesionate pe 30 de ani la preţuri de anii ’90

28.04.2022, 21:55 Autor: Alex Ciutacu

♦ Administraţia locală pregăteşte un spital de 50-60 mil. euro şi discută pentru acest proiect cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ♦ Abordarea Primăriei faţă de dezvoltatorii imobiliari a atras răspunsul unora dintre ei, care au propus proiecte de infrastructură.

Administraţia locală din sectorul 6 pregăteşte un proiect de chioşcuri stradale moderne pentru a le înlocui pe cele demolate în prezent, în timp ce Primăria încearcă să recupereze pieţele agroalimentare din sector, care au fost concesionate pentru perioade îndelungate la preţuri mult prea mici, a explicat Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 din Capitală, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am făcut un concurs de soluţii cu Ordinul Arhitecţilor, la care au participat undeva la 43 de firme, şi firma câştigătoare a venit cu un model de chioşc pentru florari, pentru ziare şi pentru alţi mici comercianţi stradali. Aveam emoţii că poate nu îmi plăcea câştigătorul, dar soluţiile sunt efectiv superbe. 30 aprilie este data limită până la care câştigătorul ne poate da proiectul final, cu toate măsurătorile, toate ştampilele etc. Şi imediat vom scoate la licitaţie producţie de chioşcuri stradale care să fie tip şi să corespundă şi să înlocuiască nenorocirile de termopan care sunt în Bucureşti“.

Imaginile demolării unui complex comercial din Prelungirea Ghencei s-au viralizat la jumătatea lunii aprilie, însă Ciucu subliniază că despre aceste demolări a discutat şi în campanie şi nu îşi doreşte să neglijeze mediul de afaceri. Edilul estimează că noul proiect va cuprinde circa 70 de chioşcuri, care vor fi închiriate la un tarif reglementat lunar, în contextul în care administraţia locală îşi doreşte să recupereze investiţia. 

„Vom avea un regulament, cei care au deja astfel de afaceri vor avea acest drept de preemţiune să le închirieze şi ce se va închiria va fi la un tarif reglementat lunar, pentru ca oamenii să îşi permită să acopere valoarea investiţiei, şi ce nu se va închiria va fi scos la licitaţie. E şi o componentă socială, nu doar economică, aceste mici businessuri înseamnă familii întregi care trăiesc din asta, vor trăi în continuare, dar într-un mod mult mai civilizat şi care arată mai bine din punct de vedere urbanistic“.

O luptă importantă pe care o demarează administraţia Ciucu în prezent ţine de recuperarea pieţelor agroalimentare care există la nivelul Sectorului 6, în contextul în care acestea au fost concesionate chiar şi pe perioade de 30 de ani, la preţuri foarte mici. Un exemplu ar fi piaţa Drumul Taberei, pentru care Primăria a încasat circa 3.000 de euro pe lună „timp de ani de zile“.

„Avem o problemă cu pieţele din Sectorul 6, au fost date pe 30 de ani de foştii primari şi aici vom intra în nişte clinciuri, pentru că încerc să recuperez aceste pieţe nu ştiu dacă voi reuşi, pentru că din punct de vedere juridic este destul de greu, dar vreau să încerc să încep această bătălie. Sunt concesionate pe perioade incredibil de mari, la preţuri de anii ’90 sau 2000. Pe piaţa Drumul Taberei luam undeva la 3.000 de euro pe lună, timp de ani de zile. E o glumă“.

Primarul a estimat bugetul total de investiţii al Sectorului 6 pentru anul 2022 la peste 200 de milioane de lei, întrucât aceste include atât fondurile publice, fonduri europene, finanţări rambursabile de la băncile europene şi fonduri naţionale. 

„În special aceşti bani vor merge către infrastructură. Am identificat străzi pe care trebuie să le facem de la zero, de aceea şi durează mai mult. A fost nevoie de expoprieri costisitoare, a fost nevoie să avem în administrare aceste străzi şi vă pot da câteva exemple, precum Drumul Osiei în Militari, Drumul Valea Largă în zona Ghencea, sunt obiective care consumă destul de mult din buget“. 

O parte din buget se va îndrepta către anvelopări şi construcţia de corpuri de şcoală noi, aceasta din urmă fiind o ambiţie pentru care Ciucu vrea în continuare să atragă şi fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Educaţiei, astfel încât Sectorul 6 să aibă alte corpuri de şcoală noi, dar şi consolidări sau renovări la nivelul unor instituţii de învăţământ. 

Printre proiectele despre care a discutat edilul în emisiune se numără amenajarea de noi spaţii verzi, piaţete, parcuri, alte câteva mii de locuri de parcare, dar şi demararea proiectului pentru un nou spital, un proiect are poate ajunge la 50-60 de milioane de euro.

„Vrem să construim un spital dar lucrurile sunt extrem de complicate şi trebuie să măsurăm de 100 de ori până tăiem o dată, până luăm o decizie. Lucrăm cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanţarea, iar problema nu este finanţarea, ci să ai un management impecabil când construieşti un spital“. 

Aici primarul a explicat că finanţatorul ar putea ajuta administraţia locală inclusiv în ceea ce priveşte managementul de proiect, procurement pe achiziţii publice, dar şi organizarea proiectului în privinţa terenului. Primăria de sector a găsit la Primăria Capitalei un teren, însă acesta „are sarcini mari“ şi se lucrează în prezent la îngroparea firelor de înaltă tensiune aflate pe acel teren, precum şi la analizarea necesităţii de a muta o conductă de gaz. În orice caz, proiectul merge înainte, deşi într-un ritm lent. 

„Vorbesc despre un teren care este la intersecţia Bulevardului Timişoara cu Valea Cascadelor, tot în zona Valea Largă, unde ar începe şi drumul Valea Largă, într-o zonă aflată la mediana cartierelor Drumul Taberei şi Militari, care nu au niciun spital de asemenea dimensiuni. Şi vorbim de un spital cu specialităţi foarte cerute de oameni, cum ar fi pediatrie şi altele identificate în studiul de fezabilitate“.

În ce priveşte relaţia cu mediul privat, administraţia Ciucu a deschis un nou tip de dialog cu dezvoltatorii imobiliari, în care le-a propus acestora ca atunci când vin cu un proiect la autorizare să realizeze şi câte un proiect de necesitate, cum ar fi străzi, parcuri, creşe, grădiniţe sau chiar şcoli. 

„Am zis că unde vii să faci o dezvoltare trebuie să îţi asumi şi obiective publice, nu vii doar să faci profit, vii şi să contribui pentru comunitate. Vii, faci un drum cu tot cu utilităţi, iluminat public şi mobilier stradal, pentru că drumul te serveşte pe tine, nu poţi lăsa totul în sarcina Primăriei. Într-o ţară civilizată aşa se întâmplă, faci o creşă, o şcoală chiar, dacă faci 3-5.000 de apartamente, faci şi o şcoală pentru că vor învăţa acolo câteva mii de copii“. 

Totuşi, primarul a povestit că în această privinţă există o diferenţă de viziune între el şi consilierii USR, cei care îi asigură majoritatea în consiliul local, întrucât aceştia din urmă vor să blocheze orice proiect nou care vine spre avizare. 

„Orice bloc nou construit este rău din punctul lor de vedere, iar eu am o viziune care spune că trebuie să continuăm dezvoltarea, dar trebuie să fie după toate standardele şi corectă faţă de primărie, faţă de spaţiul public, la cele mai bune standarde, că nu vreau să am ghetouri. Şi nu o dezvoltare oricum şi peste tot, o dezvoltare care să reprezinte viziunea administraţiei locale“. 

Ciprian Ciucu a explicat în cadrul emisiunii că deja au venit dezvoltatori cu proiecte spre aprobare care au răspuns la apelul său şi au vrut să îşi asume şi astfel de proiecte de infrastructură. 

„De exemplu, strada Liniei, unde facem şi parc. Acolo un dezvoltator care deja a mai construit îşi asumă un proiect de circa 1,8 mil. lei prin care va construi o stradă. Şi ar vrea să mai obţină un PUD să mai facă 3 sau 4 blocuri să termine tot proiectul. Avem astfel de proiecte care vor să îşi asume utilităţi publice, dar partenerii de la USR nu vor să mai facă nimic. Nu e o prioritate pentru noi strada asta, dar acolo vor locui oameni, e normal ca dezvoltatorul să găsească şi la noi înţelegere, iar noi să cerem funcţiuni urbane. În relaţia cu partenerii câteodată această abordare în care să nu se mai construiască nimic, care va avea reverberaţii asupra bugetului, nu mi se pare sănătoasă. Adică să nu se mai facă chiar nimic mi se pare exagerat pentru Bucureşti, care este un oraş destul de căutat în continuare“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank