ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania de inginerie Simtel se pregăteşte să intre în piaţa staţiilor de încărcare pentru vehicule electrice. „Am căutat să investim într-o companie locală, dar avem capacitatea să construim şi de la zero.“

13.09.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Compania de inginerie Simtel vrea să intre în piaţa staţiilor de încărcare pentru vehicule electrice şi are pe masă trei opţiuni pentru a-şi dezvolta aceasta divizie, una dintre ele însemnând achiziţia unui jucător de profil din piaţa locală, a explicat Iulian Nedea, CEO şi cofondator al Simtel, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Unul dintre planurile noastre este acela de a achiziţiona o companie, pe care nu am găsit-o încă. Am fost în discuţii cu două companii, ele au zis că vor să se dezvolte singure. Eu ştiu ce înseamnă să te dezvolţi singur şi fără resurse, noi acum avem acces la finanţare, am putea să venim către ele şi să le ajutăm să se dezvolte“.

CEO-ul a explicat că este în căutare de o companie care are know-how pentru a construi staÅ£ii de încărcare de la zero ÅŸi a identificat deja câteva opÅ£iuni în piaÅ£a locală, dar discuÅ£iile nu au ajuns încă la un rezultat. Simtel are trei opÅ£iuni: achiziÅ£ia unei companii, achiziÅ£ia de staÅ£ii deja construite de alÅ£i producători sau lansarea unui proiect prin care compania să îşi construiască propriul model de staÅ£ie. 

„Avem opÅ£iunea de a le cumpăra din altă parte să le aducem către piaţă, asta am făcut ÅŸi până acum ÅŸi am dezvoltat reÅ£ele. Nu venim dintr-odată că piaÅ£a e interesantă, ci avem experienţă în zona asta. Am ajutat Enel, am ajutat Dedeman, am făcut o reÅ£ea frumos gândită pentru beneficiarul Penny Market, deci avem experienţă în zona asta“. 

Nedea a subliniat că achiziÅ£ia unui jucător de profil din piaÅ£a locală ar fi cea mai facilă opÅ£iune a companiei, în contextul în care Simtel s-a capitalizat prin listarea pe piaÅ£a AeRO a Bursei de Valori BucureÅŸti. 

„Dacă lucrul ăsta nu se întâmplă în următoarele luni, vom construi noi de la zero staÅ£ii de încărcare pentru maÅŸini electrice“. 

Un alt plan pe care îl are compania pentru această piaţă vizează realizarea unei platforme care să integreze staÅ£ii de încărcare de la mai mulÅ£i operatori, astfel încât clientul final să aibă mai multe posibilităţi. 

„Avem în dezvoltare o platformă care să gestioneze staÅ£iile de încărcare pentru maÅŸini electrice. Nu este simplu de făcut, dar suntem o companie de inginerie ÅŸi căutăm soluÅ£ii. ÃŽncercăm să introducem în platformă mai multe tipuri de staÅ£ii. ÃŽncercăm să o luăm pe un protocol OCCP, standardizat la nivel mondial, ÅŸi pe acest protocol să luăm datele de la mai multe staÅ£ii, mai mulÅ£i beneficiari. Ei să îşi gestioneze partea de preÅ£, dacă staÅ£ia funcÅ£ionează sau nu, iar clientul să poată găsi staÅ£ia, să vadă ce fel de mufă are, dacă e liberă sau nu, dacă o poate rezerva sau nu“. 

Compania de inginerie Simtel are în acest moment trei linii de business: energie verde, telecomunicaţii şi automatizare. Energia verde reprezintă circa 70% din businessul companiei. Principalul model cu care funcţionează compania este acela prin care construieşte proiecte fotovoltaice pentru beneficiari finali, precum magazinele de retail.

„Avem peste 120 de proiecte construite în România. (...) ClienÅ£ii noÅŸtri sunt în principiu clienÅ£i din zona de retail, aici vorbim de clienÅ£i mari cum sunt Dedeman, Penny Market, Mega Image, mai nou avem doi alÅ£i clienÅ£i foarte mari din zona de retail, iar unul dintre ei este Kaufland“. 

Simtel are în dezvoltare în acest moment proiecte fotovoltaice de peste 50 MW, însemnând iniţial identificarea de terenuri, proiectare şi autorizare. Trebuie menţionat că este vorba de proiecte de tip greenfield, dezvoltate de la zero.

„Vorbim de parcuri în dezvoltare în care suntem implicaÅ£i, în care suntem în proces de achiziÅ£ie a terenurilui sau îl avem deja achiziÅ£ionat ÅŸi dezvoltăm din punct de vedere autorizaÅ£ii ÅŸi proiecte, ÅŸi în următoarele luni când le avem gata de construcÅ£ie avem posibilitatea fie să mergem mai departe ÅŸi să îl dăm către un producător de energie care să îl construiască, fie să îl Å£inem, să îl dezvoltăm ÅŸi să îl gestionăm pe termen lung sau a treia posibilitate adică să construim ÅŸi să îl vindem deja construit, nu doar autorizat“. 

Cifra de afaceri a Simtel pentru 2020 s-a ridicat la 9 milioane de euro (42 mil. lei), iar compania Å£inteÅŸte o creÅŸtre de 40% în 2021. Numărul de angajaÅ£i a trecut de 50 de salariaÅ£i. 

Cu o capitalizare bursieră de circa 218 milioane de lei, acţionariatul Simtel este format din Iulian Nedea (peste 26,2%), Sergiu Bazarciuc (peste 25,9%), Radu Vilău (peste 25,9%), restul acţiunilor fiind împărţite între mai mulţi acţionari. Trebuie menţionat că în luna iunie fraţii Pavăl de la Dedeman au cumpărat 5% din compania Simtel.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank