ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cristian Taban, Dent Estet: Românii au cheltuit anul trecut 5,4 mld. lei la stomatologi, din care doar 6% au venit de la CNAS. Un român plăteşte în medie 1.500-1.800 de euro pe an pentru sănătate şi primeşte înapoi doar 4 euro pe an pentru stomatologie

19.09.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ România are anual 9,9 absolvenţi de stomatologie la suta de mii de locuitori, comparativ cu o medie UE de 3,2 absolvenţi ♦ Câteva date: 0,3 vizite la stomatolog pe an per pacient în România, 52% din populaţie are dinţi lipsă, 65% din populaţie are carii, 45% dintre adulţi nu au fost anul trecut la stomatolog.

Piaţa de stomatologie din Româ­nia a ajuns în 2023 la un nivel de 5,4 mi­liarde de lei, însă aceasta a fost susţi­nută în principal de cheltuielile popu­laţiei, întrucât decontă­rile din partea Casei Naţionale de Asigu­rări de Să­nă­tate (CNAS) sunt încă la un nivel foar­te redus, a explicat Cristian Ta­ban, director executiv, Dent Estet, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În 2023, piaţa de stomatologie din România poate fi estimată la 5,4 miliarde de lei, deci 1,1 miliarde de euro, ne referim la codul CAEN 8623. Piaţa este formată din peste 10.000 de SRL-uri medicale, iar ca număr de cabinete sunt aproximativ 27.000 de cabinete medicale, conside­rând aici şi cabinetele individuale ale medicilor“.

Din cele 5,4 miliarde de lei înca­sate de piaţa de stomatologie în 2023, doar 6% a venit din decontările de la CNAS, în contextul în care România are unul dintre cele mai slabe sisteme de asigurări publice de sănătate din Europa când vine vorba de servicii stomatologice, cu decontări alocate per medic, nu per pacient, de circa 3.500-4.000 de lei pe lună, cu dife­renţe de la urban la rural.

„Ca să înţelegem ce înseamnă suma asta, un român plăteşte în medie către stat pentru sănătate circa 1.500-1.800 de euro şi primeşte înapoi de la stat doar 4 euro pe an pentru stomatologie“.

Stomatologia în România prezintă un paradox, după cum a subliniat anterior şi prof. dr. Emanuel Bratu, fondatorul clinicii Dental Experts din Timişoara. Avem cea mai mare producţie de medici stomatologi pe cap de locuitor din Europa, dar avem foarte puţini pacienţi care îşi permit tratamente.

„Este interesant că în România avem anual 9,9 absolvenţi de stoma­to­logie la suta de mii de locuitori, com­parativ cu o medie UE de 3,2 ab­solvenţi la suta de locuitori“, a ex­pli­cat Cristian Taban, citând datele Eurostat pe anul 2022, cele mai recente disponibile.

Deşi avem un număr mare de medici raportat la populaţie, accesul românilor la servicii stomatologice este unul limitat în lipsa unor asigu­rări de sănătate mai puter­nice, după cum arată câteva date dintr-un studiu de piaţă al Colegiul Medicilor Stoma­tologi din România.

„Avem 0,3 vizite la stomatolog pe an per pacient în România, cam o dată la trei ani merge un pacient la medic, faţă de aproape o vizită pe an în media UE. Apoi, 52% din populaţie are dinţi lipsă, 65% din populaţie are carii, 45% dintre adulţi nu au fost anul trecut la stomatolog. Sunt cifre cumva dramatice în acest domeniu, neavând sprijin de la stat“.

Decontările CNAS nu sunt doar insuficiente la nivel de plafon alocat per medic, ci şi înapoiate în privinţa listei de tratamente asigurate de către stat.

„Plafonul trebuie să crească de două, trei, cinci ori pentru a ajunge la niveluri decente. Lista de tratamente asigurate de către stat trebuie să fie armonizată cu situaţia prezentă pentru că este undeva la nivelul de acum 20 de ani faţă de tratamentele existente astăzi pe piaţă. Sunt foarte multe lucruri din stomatologia de astăzi care sunt total ignorate de către aceste asigurări“.

Cristian Taban a povestit că lanţul de clinici Dent Estet a lucrat şi cu decontările de la CNAS în câteva clinici de-ale sale, însă au apărut provocări din cauza birocraţiei şi din cauza lipsei cadrului pentru coplata serviciilor stomatologice.

„Este foarte complicat din cauza volumului foarte mare de documente care trebuie executat şi este complicat pentur că în stomatologie nu există coplată ca în medicina generală. Prin urmare, dacă un tratament la privat ar avea un cost petnru populaţie de 100 de lei, iar la CNAS acest tratament este plătit cu 30 de lei, cetăţeanul nu are voie să facă coplată. Prin urmare este greu să te aliniezi în acest sistem în condiţiile în care costurile tale materiale sunt mai mari decât plăteşte CNAS“.

De cealaltă parte, România produce prea mulţi medici stomatologi, iar statul cheltuie bani pentru formarea unor specialişti care, de multe ori, pleacă din ţară pentru a-şi exercita activitatea. Ciclul universitar durează şase ani pentru stomatologie, urmat de încă trei ani pentru specializare.

„Ajungem la situaţia următoare: un număr de medici români sunt nevoiţi să plece în alte ţări şi acolo viaţa nu este chiar uşoară, un număr de medici fac altceva după absolvire pentru că nu reuşesc să pătrundă în stomatologie, iar alţii vin, rămân aici, încearcă să îşi deschidă cabinete. Este o luptă foarte grea şi ajung la canibalizarea unor preţuri, mai ales că studiile manageriale şi de business lipsesc cu desăvârşire“.

Piaţa de stomatologie din România este foarte fragmentată, cu cele aproximativ 27.000 de cabinete medicale de care discută Cristian Taban. Cei mai mari doi jucători din piaţă sunt Dent Estet, unde grupul MedLife a preluat pachetul majoritar de acţiuni în urmă cu opt ani, respectiv Regina Maria Dental Clinics, ex-Clinicile Dr. Leahu, unde grupul Regina Maria a preluat pachetul majoritar de acţiuni anul trecut.

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, Dent Estet a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de aproximativ 128 de milioane de lei, iar pentru anul 2024 se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri. Dent Estet are în prezent 18 clinici în 9 oraşe şi o echipă de peste 600 de oameni, dintre care peste 180 sunt medici stomatologi.

„În permanenţă suntem cu ochii pe dezvoltare şi dezvoltarea înseamnă două căi, greenfield sau prin achiziţii. Noi am folosit ambele căi de a ne dezvolta. Acum însă, ca urmare a dezvoltărilor din anii trecuţi, avem clinici noi în diverse oraşe unde lucrăm şi ne concentrăm pentru a construi echipe de medici, echipe care să vină în faţa pacientului cu o specializare cât mai largă. (...) Deocamdată, în viitorul foarte apropiat nu avem ceva concret cu privire la un sediu nou“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank