ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Daniel Tudor, The Concept: A mai revenit cererea în piaţa rezidenţială, dar vânzările pe proiectele noi sunt undeva la jumătate faţă de începutul anului

04.07.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Cererea pentru locuinţe a înregistrat o uşoară creştere faţă de momentul de şoc de la finalul lunii februarie, când a început invazia Rusiei din Ucraina, însă vânzările pe proiectele rezidenţiale noi sunt încă la jumătate faţă de începutul anului, a explicat Daniel Tudor, CEO şi fondator al companiei de consultanţă imobiliară The Concept, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Începuse foarte bine, a fost cred cel mai bun început de an după criza financiară, dar evenimentul din 24 februarie încoace a dus piaţa destul de mult în jos. A mai revenit cererea, dar în continuare vânzările noi, precontractele noi sunt în toate proiectele undeva la jumătate faţă de începutul anului“. 

El a subliniat că cererea nu s-a oprit niciodată de tot, ci a continuat să existe, în timp ce contextul actual a generat premisele potrivite pentru formarea unei pieţe de investiţii oportuniste. Întrebat cine este astăzi la cumpărare în piaţă, Daniel Tudor a observat prezenţa unor clienţi finali care nu au fost afectaţi neapărat de ridicarea dobânzilor, precum şi prezenţa a două categorii de investitori. 

„Sunt investitorii care în continuare cumpără apartamente în faza incipientă a unui proiect, unii mai puţine, alţii chiar şi 8-10 sau mai multe, şi a apărut această categorie-animal de investitor oportunist, care se uită după oportunităţile care sunt de la clienţi în dificultate. Aici intră fie piaţa veche, fie proiecte noi care nu sunt bine capitalizate, nu au obţinut finanţarea la timp, fie au nevoie de nişte vânzări pentru că aşa cere forma de finanţare pe care o iau de la bancă sau se finanţează din surse proprii şi au nevoie de o parte din avansurile clienţilor“. 

Aceşti investitori-animal sunt reprezentaţi în România fie de oameni de business, fie de fonduri, iar bugetele investitorilor sunt de la 500.000 de euro în sus. În tot acest context, consultantul este de părere că piaţa imobiliară se află într-o poziţie mai bună decât cea dinaintea crizei financiare.

„Partea bună este că momentul 24 februarie 2022 nu ne-a prins într-un moment similar cu cel din 2008, când erau mii de apartamente care se năşteau peste noapte, proiecte megalomanice, multe în construcţie în acelaşi timp, şi majoritatea dezvoltatorilor au fost prudenţi, cele mai mari proiecte fiind acum de câteva sute de unităţi şi cu o rată între capital şi datorie mult mai echilibrată decât era în 2007. Deci piaţa este într-o zonă mult mai sustenabilă şi probabil va trece cu bine şi acest şoc care are loc acum“. 

Începutul anului 2022 s-a remarcat printr-un volum ridicat de contracte finale semnate, însă Tudor a explicat că aceste evoluţii vin într-un context mai complex, fiind alimentate şi de implementarea TVA-ului de 5% la un plafon de 140.000 de euro în loc de 90.000 de euro. 

„Datele de la INS au o întârziere, ele numără contractele finale care au la bază nişte antecontracte dacă vorbim de proprietăţi noi, dar şi dacă vorbim de proprietăţi vechi pentru că şi acolo este o întârziere de 2-3 luni de la momentul precontactului până la momentul în care tranzacţia este încheiată, mai ales dacă vei cumpăra cu credit. Vorbim de record la începutul acestui an pentru că s-a construit mult mai mult în aceşti ani şi a crescut de la an la an numărul de unităţi construite şi livrate“. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank