ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dominic Fritz, primarul Timişoarei: Mă aştept la o iarnă foarte dificilă pentru oraşele din România. Nu am fi ajuns în situaţia din iarna trecută dacă ar fi fost realizate investiţii în urmă cu patru ani

19.07.2022, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Edilul spune că prin investiţii de 20-30 de milioane de euro sistemul de termoficare din oraş „ar arăta mult mai bine“. ♦ Noua administraţie a înlocuit 15 km din reţea în 2021, iar în acest an înlocuieşte alţi 15 km.

Sezonul de iarnă 2022-2023 va aduce provocări pentru oraşele din România, precum şi pentru întreaga Europă, în ceea ce priveşte asigurarea surselor de energie pentru alimentarea cu căldură, iar administraţia locală din Timişoara înmagazinează în prezent stocuri de gaz pentru a încerca să evite probleme majore, a explicat Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Ne pregătim pentru iarnă. Este bine că guvernul a plafonat preţurile şi pentru termie, nu era nicio prevedere anul trecut şi preţurile au luat-o razna pe piaţa de gaz. Sper că această plafornare va rămâne în picioare. Momentan, înmagazinăm gaz la un preţ plafonat de 250 de lei per MW, dar vedem că peste tot în clădirile publice, inclusiv la şcoli, facturile de utilităţi se dublează sau se triplează şi simţim asta la buget şi va trebui să facem ajustări. (...) Mă aştept la o iarnă foarte dificilă pentru Europa şi pentru oraşele din România. Facem calcule şi ne pregătim pentru o situaţie dificilă în această iarnă“.

În contextul unor creşteri de preţuri fără precedent în piaţa de gaz şi a unor datorii istorice ale companiei locale de termoficare Colterm, mai multe şcoli şi spitale din Timişoara au resimţit puternic frigul iernii trecute. Toate acestea s-au suprapus cu o lipsă a investiţiilor în reţeaua publică de termoficare din anii anteriori.

„Trebuie să vedem care au fost cauzele. Dacă la Bucureşti termia publică a cumpărat gazul cu preţ stabilit la 150 de lei per MWh, iar Timişoara a cumpărat la 600-700-800 de lei, e clar că la nivel naţional există o inechitate foarte mare şi tocmai de aceea mă bucur că, şi după insistenţele mele, s-a plafonat preţul de înmagazinare la 250 de lei per MWh. Deci putem cumpăra gaz de acum la acest preţ pafonat. Încă este un preţ de două ori mai mare decât în iarna 2020-2021, dar cel puţin nu este de patru-cinci ori mai mare, cât a fost iarna trecută“.

Primarul spune că au existat măsuri pentru a proteja cetăţeanul în faţa creşterilor de preţuri, dar în primă fază nu au existat măsuri de protecţie şi pentru termia publică. Administraţia locală a dublat din ianuarie 2022 preţul plătit de cetăţean pentru gigacalorie, în timp ce şi subvenţia din bugetul local s-a dublat.

„Prin faptul că firma Colterm a intrat in insolvenţă, acum ea nu mai plăteşte din datoriile istorice, astfel că poate cu veniturile curente să facă un stoc de cărbune pentru iarnă. În acelaşi timp, investim 16 milioane de lei în reparaţii, în cazane, ca să nu mai trebuiască să oprim atunci când se strică ceva, ci să putem regla cu mai multe cazane. Ne pregătim pentru iarna care vine şi sunt încrezător că ceea ce ţine de noi facem. Dar atunci când piaţa de gaz o ia razna, doar o abordare naţională poate ajuta. Iar această abordare naţională nu a existat iarna trecută. Mă bucur că se pare că în această iarnă va exista“.

Dominic Fritz a explicat că „de ani de zile“ nimeni nu şi-a asumat să acopere diferenţa dintre cât costă să produci gigacaloria şi preţul cu care aceasta este vândută, iar acum acest decalaj a mai fost redus.

„Nu am crescut de patru ori preţul gigacaloriei, dar l-am dublat, şi în acelaşi timp am cerut de la Guvern un mecanism de plafonare. Acest mecanism există acum, iar asta înseamnă că înmagazinăm gaz. Iar a doua mare decizie pe care mi-o asum politic este intrarea în insolvenţă (a Colterm „ n.red.), care permite companiei să îşi concentreze atenţia pe funcţionarea curentă şi să nu plătească cu veniturile actuale datorii din trecut în detrimentul pregătirii pentru iarnă“.

Astăzi, investiţiile sunt direcţionate înspre lucrări de reparaţii, însă administraţia locală pregăteşte mai multe proiecte, atât pentru retehnologizare, cât şi pentru partea de cogenerare.

„Toate aceste proiecte nu se văd imediat. Toţi primarii mi-au spus că dacă vreau să reformez termia, îmi trebuie cel puţin două mandate. În primul mandat nu vom vedea rezultatele pe investiţii, de aceea ne concentrăm pe reparaţii, ne concentrăm şi pe partea clienţilor, îi încurajăm să îşi cureţe instalaţiile şi facem stocuri de gaz şi de căldură la preţuri fixe şi plafonate. Ne pregătim pentru o iarnă care este posibil să fie şi mai tumultoasă decât precedenta pe piaţa de energie“.

Edilul a spus că anul trecut a înlocuit 15 km din reţeaua de termoficare pentru prima dată în ultimele decenii, iar anul acesta va înlocui încă 15 km, investiţii care se ridică împreună la circa 50 de milioane de lei.

„E foarte scump. Pe partea de investiţii, eu zic că 20-30 de milioane de euro (100-150 mil. lei) ar face lucrurile să arate mult mai bine. Şi asta este şi durerea sau frustrarea, că dacă aceste investiţii de 20-30-40 de milioane de euro se făceau acum patru ani nu trebuia să dăm anul trecut 200 de milioane de lei (50 mil. euro) din bani publici pentru a ţine în viaţă sistemul de termoficare. Deci acum este momentul să se facă aceste investiţii şi ne pregătim, pe partea de cogenerare, pe partea de biomasă, pe partea de fotovoltaic pentru a produce curent, dar sunt proiecte care vor produce rezultate pe termen lung“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank