ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Elisabeta Mihalcea, CJ Giurgiu: Consiliul Judeţean Giurgiu vrea să atragă fonduri prin PNRR pentru a construi un campus pentru şcoala profesională din municipiul Giurgiu unde să pregătească meserii cu valoare adăugată ridicată

16.08.2022, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

♦ Investim în sistemul de învăţământ şi răspundem cererilor din mediul privat.

Dacă un muncitor necalificat câştigă de obicei salariul minim pe economie, un sudor poate ajunge şi la 1.000 de euro net lunar, aceasta este diferenţa pe care o poate face pregătirea într-o şcoală profesională. Investiţiile în învăţământ trebuie realizate indiferent dacă elevul va pleca după, deoarece cel mai probabil acesta se va întoarce în oraş şi va investi acolo, a explicat  Elisabeta Mihalcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Ea este printre extrem de puţinii oameni din conducerea unui consiliu judeţean al unui judeţ din sudul ţării cu experienţă în mediul privat. Elisabeta Mihalcea a lucrat ca analist în cadrul Accenture, agent de achiziţii în cadrul MHS Truck&Bus, importatorul camioanelor MAN în România, analist pentru HEWLETT PACKARD Romania şi cunoaşte atât engleza cât şi germana.

„Am ales să intru în politică prin preluarea funcţiei deoarece şi eu doream o schimbare. Am experienţă în privat, am lucrat în cadrul mai multor companii tocmai pentru că am dorit să câştig experienţă. Planul este să dezvoltăm mediul educaţional din Giurgiu. Statisticile nu sunt unele bune. De obicei ocupăm ultimul sau penultimul loc la nivel educaţional atât la Evaluarea Naţională sau bacalaureat. Un proiect important este de a accesa pe fonduri europene un proiect mare, un campus educaţional al cărui ghid a fost lansat săptămânile trecute. Vrem să dezvoltăm educaţia tehnică la nivel de judeţ“, a spus Elisabeta Mihalcea.

Ea explică faptul că viitorul campus va veni cu laboratoare noi şi va utiliza spaţiul din cadrul actualului colegiu tehnic Viceamiral Bălănescu din municipiul Giurgiu şi este un parteneriat format din mai multe entităţi - şcoala, Primăria Municipiului Giurgiu, Universitatea Politehnica Bucureşti şi agenţii economici care susţin acest parteneriat şi care vor forţă de muncă bine calificată, având în vedere deficitul de personal.

„Fiecare clasă de şcoală profesională se realizează la cererea şi solicitarea unui agent economic. Acum pentru 2022-2023 avem opt clase solicitate de şcoală profesională cu diverse calificări – cea mai căutată, ocupată din primele două zile de la lansarea înscrierilor – cea de mecanic, după care cele de sudor, lăcătuş mecanic şi după 20 de ani avem o clasă solicitată de mecanici agricoli“, a spus vicepreşedintele consiliului judeţean.

Ea a spus că prin ghidul lansat de Ministerul Educaţiei, este nevoie de 20.000 mp, cel puţin două clase de învăţământ dual, 100 de copii înscrişi, iar şcoala deja are 870 în acest colegiu tehnic şi se doreşte a fi dotat conform normelor europene, spaţiu de masă, unul de recreere şi posibil şi spaţii de cazare.

„Banii vor veni prin PNRR. Sunt cele 10 campusuri duale despre care s-a discutat. La final de decembrie se vor depune proiectele.  Ghidul a fost lansat şi vom transmite solicitările noastre. Venind din privat – vedem acum că lucrurile la stat nu se mişcă la fel de repede – ne-am dori să se mişte mult mai repede aceste acţiuni dar şi până acum nu au fost făcute demersuri la nivel de comunicare în instituţii. Percepţia celor din privat e diferită de cea a funcţionarilor publici. Din privat vii cu noţiuni că lucrurile trebuie să se întâmple pentru că aşa doreşte clientul sau angajatorul şi se vor întâmpla. Aşa ar trebui să funcţioneze şi în administraţie, să se întâmple lucrurile la fel de repede ca în privat“, a explicat Elisabeta Mihalcea.

CJ Giurgiu a demarat şi un parteneriat cu Politehnica din Bucureşti, iar profesorii de acolo au ajutat inclusiv elevii de liceu pentru Bacalaureat.

„Campusurile vor fi susţinute şi de universităţi – cum e Politehnica Bucureşti, iar eu sunt absolventă de Politehnică. Solicitările claselor de profesională sunt din partea tehnică, iar Poli au multe facultăţi pe teme tehnice. Am semnat un parteneriat cu Poli şi pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat cu profesori din cadrul universităţii şi care veneau la Giurgiu în fiecare sâmbătă, iar Politehnica acoperea costurile. Rezultatele nu au fost bune, dar nu au fost pentru că veneam după doi ani de pandemie şi şcoală online. Cristian Erbaşu a solicitat o clasă de sudori în cadrul şcolii profesionale şi el ne-a explicat că pe antreprenorul român nu ar trebui să îi intereseze unde se angajează cei de la şcoala profesională, cât timp intră în câmpul muncii. După o vârstă aceştia se vor întoarce acasă, îşi vor stabili o familie şi vor lucra şi trăi unde s-au născut“, a spus vicepreşedintele.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank