♦ Uniprest Instal investeşte 9-10 mil. euro pentru a dubla depozitul central din Târgu-Mureş, adăugând o nouă capacitate de 13.000 mp ♦ Cifra de afaceri s-a ridicat la 278 mil. lei în 2023 după o creştere de 1% pe fondul evoluţiei sectorului de construcţii.
Piaţa de instalaţii începe să se orienteze tot mai mult şi către sistemele de răcire, nu doar către cele de încălzire, în contextul în care verile devin tot mai lungi, iar gospodăriile şi companiile trebuie să-şi asigure confortul termic pe timp de vară, a explicat Enikö Péter, managing director la Uniprest Instal, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Piaţa devine mai interesantă pe grupe de produse precum ventilaţie sau climatizare, unde vedem un interes foarte mare, având în vedere şi perioada de caniculă prin care am trecut recent. (...) Cred că aceasta va fi o provocare pe termen lung, verile sunt din ce în ce mai călduroase. Dacă eram obişnuiţi cu şase luni de frig pe an, începem să avem şase luni de căldură“.
Astfel, piaţa înregistrează cerere pentru climatizare şi în zone în care acestea nu aveau niciun rost în urmă cu câţiva ani, ceea ce aduce în prim-plan soluţii mai puţin populare până acum, precum răcirea în tavan.
„Într-adevăr, toată piaţa de instalaţii s-a axat în trecut pe încălzire, era problema principală şi aria principală a instalaţiilor. Acum începe să crească ventilaţia, climatizarea, apar şi încep să intre în mainstream câteva soluţii care rezolvă cumva partea asta de confort termic pe timpul verii, aş aminti aici răcirea în tavan. Tehnologia există de mai mulţi ani, dar nu prezenta interes“.
Însă mai avem nevoie de câţiva ani până când astfel de soluţii vor deveni adoptate în sens larg, crede Enikö Péter, în contextul în care astfel de produse nu au neapărat preţuri accesibile în prezent. În acelaşi timp, răcirea în suprafeţe este un tip de soluţie care trebuie integrat într-un proiect imobiliar încă de la început. În cazul unui spaţiu deja construit sunt mai puţine soluţii care pot fi implementate.
„Aici este limitarea. Cele mai eficiente soluţii se pot adăuga la momentul planificării sau în momentul proiectării, acestea sunt dificil de adăugat ulterior. De aceea este foarte important ca jucătorii din piaţă să se gândească foarte bine. Persoanele fizice devin mai educate, ceea ce este foarte bine, şi astfel de soluţii trebuie să apară încă din faza de proiectare“.
Distribuitorul Uniprest Instal activează în piaţa instalaţiilor de încălzire, apă, gaz, dar şi sanitare, cu un model de vânzare b2b, în care clienţii sunt reprezentaţi atât de profesioniştii şi revânzătorii din instalaţii, cât şi de dezvoltatorii sau antreprenorii generali implicaţi în proiecte rezidenţiale, industriale, comerciale.
Compania a fost înfiinţată în 2009 ca o firmă antreprenorială din Târgu-Mureş, iar ulterior a fost preluată de grupul olandez Rensa. Uniprest Instal operează printr-un depozit central de 13.000 mp aflat în Târgu-Mureş, respectiv alte zece depozite mai mici prin ţară.
În 2023, Uniprest a anunţat în emisiunea ZF Investiţi în România că pregăteşte o investiţie de 9-10 mil. euro pentru o nouă facilitate logistică de 13.000 mp prin care îşi dublează depozitul central din Târgu Mureş.
„Recent am terminat autorizarea proiectului şi acum suntem la planificarea în detaliu şi din punct de vedere al utilizării, cât şi anumite detalii tehnice. Estimăm că vom da drumul la această investiţie undeva în maximum un an. Mai sunt detalii de pus la punct şi lucrăm la acestea“.
Între timp, compania deja operează diferite mutări în ceea ce priveşte logistica la nivel naţional şi se uită spre relocări.
„Este o planificare destul de minuţioasă şi din punct de vedere al fluxurilor pe care le avem şi, până ajungem la această investiţie care creşte semnificativ spaţiul de depozitare, facem modificări în ţară astfel încât din punct de vedere logistic să ţinem pasul cu dezvoltarea. În unele locaţii ne-am mutat sau avem în plan să ne mutăm, astfel încât procesul logistic pe care îl avem să fie cel potrivit până când vom avea şi proiectul finalizat“.
Cifra de afaceri a companiei Uniprest Instal s-a ridicat la aproximativ 278 mil. lei în 2023, după o creştere de 1% în 2022, în contextul în care segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare trece printr-o corecţie, ceea ce afectează piaţa construcţiilor şi, implicit, piaţa de instalaţii. Compania estimează că în 2024 va obţine un rezultat similar cu cel de anul trecut. Numărul de angajaţi este de aproximativ 240 de persoane.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE