ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Georgian Marcu: Mulţi dezvoltatori stau cu PUZ-uri neaprobate în Bucureşti, iar oferta se va diminua începând cu anul 2023. Georgian Marcu, broker imo­biliar, proprietarul agenţiei Green Angels: Un dezvoltator are acum costuri cu 30-40% mai mari la construcţie faţă de un proiect din 2019

04.02.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Lipsa aprobării noilor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), dar şi a celor de sector va bloca viitoarele proiecte imobiliare din Capitală, iar acest lucru va însemna reducerea ofertei şi creştera preţurilor.

„Niciunul din PUZ-urile depuse de un an şi jumătate la PMB nu a fost discutat, nici măcar respins. Acest lucru va afecta oferta pe termen mediu. Vom vedea rezultatul acestor acţiuni pe finalul acestui an, începutul anului următor. Acum încă se autorizează ce a avut PUZ aprobat acum doi-trei ani. Cum preţul este stabilit în funcţie de cerere şi ofertă, dacă oferta scade, atunci presiunea va fi mare, mai ales pe zona cen­trală, unde nu prea mai sunt proiecte noi autorizate“, a spus Georgian Marcu, broker imo­biliar, proprietarul agenţiei Green Angels.

El a subliniat că presiunea cea mai mare va fi în zona centrală, unde nu mai sunt anun­ţate proiecte noi, în afara celor deja în construcţie. Pe de altă parte, nevoia de noi locuinţe nu va dispărea şi dacă nu vor putea construi în Bucureşti, vor dezvolta în zona limitrofă. „Cei care vor dori să locuiască în centru, fără a mai avea soluţia de a cumpăra nou, se vor duce pe segmentul aparta­mentelor vechi, altfel va creşte mult oferta pe zona localităţilor din jurul Bucu­reştiului. Acest lucru va duce la supraaglo­merarea drumurilor spre periferie deoarece nu avem transport în comun care să preia afluxul. În loc să găsim soluţii sustenabile pe termen lung, facem exact opusul. Mai mult, localităţile din jurul Bucureştiului nu au investit în infrastructură pentru a ţine pasul cu dezvoltarea, n-au apărut parcuri sau şcoli noi sau spitale. Toţi vor veni tot în Bucureşti“, a explicat Georgian Marcu.

Materialele de construcţii au înregistrat în multe cazuri chiar şi o dublare a preţurilor, motiv pentru care şi apartamentele au cunoscut în ultima jumătate de an preţuri mai mari.

„Scumpirea a venit dintr-un mix de factori, însă în piaţă încă nu vedem scumpi­rile curente ale materialelor de construcţii şi manoperei. O bună parte din tranzacţiile de astăzi sunt realizate în urma antecontractelor semnate în urmă cu un an sau chiar doi, motiv pentru care acum vedem tranzacţii pe preţurile de acum doi ani“, a explicat brokerul.

„Creşterile de preţ le vom vedea peste un an, la proiectele demarate în urmă cu jumatate de an. Un dezvoltator are acum costuri cu 30-40% mai mari la construcţie faţă de un proiect din 2019“

Pe de altă parte, preţurile mai mari la materiale se vor vedea în următorul an, pe măsură ce vor ieşi pe piaţă blocurile care au demarat începând cu jumătatea anului 2021.

„S-a simţit o creştere a preţurilor încă din ultima parte a anului trecut. Decembrie a fost luna cu cele mai multe vânzări faţă de anul 2020, s-a închis pe vârf de activitate, cu toate că de obicei ultima lună este una mai slabă“, a spus Georgian Marcu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank