ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş: Discutăm cu un investitor care vrea să construiască o fabrică de autobuze electrice şi facem o asociaţie care să atragă investitori

24.06.2021, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Făgăraşul este luat în calcul de un producător de autobuze electrice, potrivit primarului municipiului, iar administraţia locală alături de investitorii deja prezenţi vor să creeze o asociaţie prin care să faciliteze accesul investitorilor la piaţa locală.

Primăria din Făgăraş are în plan să implementeze un model german de formare a unei asociaţii care să atra­gă noi investitori pe piaţa locală, iar asociaţia să fie formată din pri­mă­rie şi investitorii deja prezenţi în zonă.

„Discutăm acum creearea unei aso­­ciaţii formate din primărie şi in­ves­ti­torii deja prezenţi în municipiul Făgăraş prin care noi să facilităm şi să îi ferim de birocraţia de la nivel local şi judeţean. Suntem în discuţii şi vrem să o punem în aplicare. În Făgăraş vrem să o aplicăm după un schimb de ex­­perienţă cu Germania. În plus, în func­ţie de valoarea investiţiei acor­dăm facilităţi fiscale“, a spus Gheor­ghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş.

În plus, oraşul dintre Sibiu şi Braşov ar putea atrage o nouă fabrică în care să fie asamblate autobuze electrice, având în vedere cererea pentru acestea atât la nivel local cât şi european.

„Avem discuţii şi pentru investiţii noi. Discutăm spre exemplu cu un investitor care vrea să construiască aici autobuze electrice. Există o piaţă mare la nivel european dar şi la nivel local deoarece şi noi vrem să cum­pă­răm autobuze electrice. Contează să ai forţă de muncă pregătită şi cali­fi­cată. Dar cum i-am convins – la prima vizită le-am aratat planurile noastre şi ce avem în implementare iar la a doua vizită deja am arătat o reţea de ca­nalizare în zona în care sunt ei interesaţi, iar strategia prezentată era re­flectată şi în realitate“, a spus primarul.

În plus, deja există discuţii pentru con­strucţia unei noi platforme industriale.

„Pentru un parc industrial ur­mea­ză să recuperăm un teren de 50 de hec­ta­re de la fosta platformă chimică din oraş. Acolo avem toate utilităţile nece­sa­re deoarece înainte de 89 func­ţio­na combinatul chimic pe o plat­for­mă de 400 de hectare. Firmele care de­ţin te­re­nul sunt în faliment, au datorii la pri­mă­rie iar noi vrem terenul în lo­cul da­to­riilor“, a subliniat Gheirghe Sucaciu.

Dezvoltarea in­­frastructurii ru­tie­re în zonă este ex­trem de impor­tan­tă, iar proiecte pre­cum auto­stră­zile Sibiu-Făgăraş şi Făgăraş-Braşov au revenit în discuţie.

„Noi investim într-o centură oco­li­toa­re nouă pen­tru oraş dar DN1 ră­mâne foarte aglo­­merat. O auto­stra­dă Sibiu-Bra­şov ar ajuta extrem de mult oraşul Făgăraş“, a spus primarul.

El a subliniat că pe investitori îi interesează facilităţile din oraş şi dacă spre exemplu îşi pot duce copiii la o unitate de învăţământ aşa cum îşi doresc şi să aibă unde petrece timpul liber.

Ai nevoie de o strategie şi de o finanţare pentru aceasta. Trebuie să dezvolţi infrastructura din oraş şi să o extinzi în zona metropolitană. Pe Platforma Franceză investitorii care au investit şi s-au extins, au fost investitori din Franţa, Olanda, Germania, dar în perspectiva dezvoltării municipalităţii sunt tot mai mulţi cei care vor să vină. Avem şi o arie mare de acoperire de unde pot atrage forţă de muncă - Ţara Făgăraşului care reprezintă circa 100.000 de locuitori“, a subliniat Gheorghe Sucaciu.

Pentru investitor este important să atragă din proximitate forţă de muncă şi să aibă acces la licee industriale, la şcoli în sistem dual. Fostul liceu industrial, cu sistem dual unde parteneri sunt investitori de pe Platforma Franceză şi cea Upruc, cu clase de mecanici.

„Şcoala profesională franceză, cum era cunoscut, a jucat un rol important în a atrage investitori deoarece aici pregăteau viitorii angajaţi şi a permis atragerea unor noi investiţii. Noi am încercat să le punem la dispoziţie toate documentele necesare în cel mai scurt timp“, a subliniat primarul municipiul Făgăraş.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank