Grup Şerban Holding merge înainte cu planul de investiţii în legumicultură şi la începutul anului 2024 va ajunge la o capacitate de circa 21.500 de tone în depozite frigorifice, urmând ca până în 2028 să ajungă la peste 50.000 de tone, a explicat Nicolae Şerban, fondator şi CEO al Grup Şerban Holding, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
♦ Compania a câştigat o finanţare AFIR prin măsura DR 22 pentru un proiect de 15,3 mil. euro pentru cinci hale frigorifice şi alte facilităţi, din care 9,9 mil. euro finanţare nerambursabilă ♦ Grup Şerban Holding a câştigat şi un proiect Investalim de 47,2 mil. euro pentru o fabrică de procesare a cartofilor pai congelaţi şi pentru fulgi de cartofi, din care 28,3 mil. euro fonduri nerambursabile.
Grup Şerban Holding merge înainte cu planul de investiţii în legumicultură şi la începutul anului 2024 va ajunge la o capacitate de circa 21.500 de tone în depozite frigorifice, urmând ca până în 2028 să ajungă la peste 50.000 de tone, a explicat Nicolae Şerban, fondator şi CEO al Grup Şerban Holding, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Avem 6.500 de tone în depozitare şi la începutul anului 2025 vor fi gata încă 15.000 de tone, deci vom ajunge la 21.000 de tone. Prin noul proiect de depozitare vom ajunge la 50.000 de tone“.
Compania a câştigat recent o finanţare AFIR prin măsura DR 22, un proiect de 15,3 milioane de euro, din care 9,99 milioane de euro fonduri nerambursabile. Prin acest proiect, Grup Şerban Holding va construi cinci hale frigorifice noi, în Sascut, judeţul Bacău, fiecare cu o capacitate de 6.000 de tone, dar şi un spaţiu logistic şi o linie de sortare, spălare şi ambalare a cartofilor.
„Avem şanse ca proiectul de depozitare să fie terminat în trei ani, de la aprobare până la finalizare. Înseamnă că noi vom finaliza proiectul de depozitare la începutul anului 2028“.
Grupul şi-a început activitatea în Oneşti, în 1994, şi este activ în agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, creşterea bovinelor Angus şi a ovinelor Ile de France, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban, Grill, cafeteria LuMA), distribuţie şi transport.
În 2020, Grup Şerban Holding a intrat în legumicultură cu un masterplan prin care îşi propunea să ajungă să cultive legume pe o suprafaţă de 1.000 de hectare, să opereze capacităţi de depozitare frigorifică de 50.000 de tone şi să identifice o soluţie pentru procesarea legumelor.
„Dacă în 2020 părea o utopie să reuşeşti să faci toate proiectele astea în următorii zece ani, astăzi prin aprobarea proiectelor în 2024, chiar avem şanse să finalizăm investiţia pentru masterplan undeva în 2029-2030“.
În prezent, Grup Şerban Holding cultivă 750 de hectare în legumicultură, dintre care 650 de hectare cu cartofi şi 100 de hectare cu ceapă.
Totodată, compania testează noi tipuri de legume.
„La anul vom extinde gama faţă de ce am lucrat până acum şi vom încerca să punem câte 10 hectare şi în alte legume. Vrem să ne antrenăm pentru că noi în afară de faptul că vom avea procesare vom avea şi ambalare să punem legume fresh pe piaţă. Ne propunem să ajungem cu procesare şi comercializare legume fresh undeva la 120.000 de tone pe an. Dacă ajunge la 10.000 de tone pe lună în echivalent putem spune că suntem un jucător semnificativ“.
Compania comercializează astăzi aproximativ 30.000 de tone de legume, iar pe viitor vrea ca din producţia proprie să ajungă la 50-60.000 de tone, iar pentru restul volumelor vrea să colaboreze cu alţi fermieri. Grupul a început deja să cultive legume şi pe terenurile altor fermieri, pe câteva sute de hectare.
„Diferenţa ne aşteptăm să vină de la vecinii noştri pe o rază de 100 km, zona este uşor de irigat, deja se fac investiţii. Teoretic pe 10 hectare de legume la irigat ai venituri cât pentru 100 de hectare de cultură mare, respectiv EBITDA pentru vreo 500 de hectare de agricultură standard. Eu dacă aş fi astăzi mic fermier şi al putea să îmi fac 10 hectare irigate, nu aş sta niciun moment să mă gândesc ce cultiv pe cele 10 hectare“.
O altă investiţie care va fi terminată la începutul anului 2025 este cea într-o linie de ambalare cu o capacitate de 1 tir/oră pentru legume rădăcinoase, adică 10-20 de tiruri pe zi.
Grup Şerban Holding a anunţat că a câştigat şi o finanţare prin programul Investalim pentru un proiect de 47,2 milioane de euro, din care 28,3 milioane de euro fonduri nerambursabile. În urma investiţiei, compania va deschide la Sascut, judeţul Bacău, prima linie de procesare cu capital românesc pentru cartofi congelaţi, cu o capacitate de 6 tone/oră, adică 30.000 de tone pe an, şi o linie de procesare pentru fulgi de cartofi cu o capacitate de 1,2 tone/oră, adică 6.000 de tone pe an.
Recent, în România a mai fost inaugurată o fabrică de procesare pentru cartofi pai congelaţi, prima de acest fel din ţară, la Remetea, printr-o investiţie care a venit pe filieră maghiară. Până acum, România a importat 100% din necesarul de cartofi congelaţi.
„Dacă ambele linii vor fi gata, atât cea existentă, cât şi cea pe care o pornim noi, capacităţi comparabile, vom putea asigura împreună aproximativ 60% din consumul de cartofi părjiţi congelaţi al României de la momentul 2022, când există statistica, un consum care este în creştere. (...) Până să se deschidă fabrica de la Remetea, acopeream consumul în proporţie de 100% din import“.
În ceea ce priveşte calendarul pentru proiectul fabricii de procesare pentru cartofi, acesta se va întinde pe mai bine de patru ani, în contextul în care în 2025-2026 va fi realizată etapa de proiectare.
„După cum spuneam, nu e o linie standard, în România s-a construit o singură linie de genul acesta şi cred că şi aceea a durat undeva la patru ani de când au început şi până i-au dat drumul“.
În paralel, Grup Şerban Holding va continua businessul agricol din ipostaza de fermier, întrucât compania are de mai mulţi ani un proiect de cartofi de cips pe care îi vinde către marii producători.
Pe lângă legumicultură, grupul cultivă astăzi 10.000 de hectare cu cultură mare. Totodată, grupul are ferme zootehnice şi vrea să investească în continuare în această direcţie.
„În zootehnie am avut creştere de pui de carne, dar astăzi fermele sunt închiriate către un partener în condiţii win-win. La sfârşitul anului viitor va fi finalizată o fermă de 200.000 de găini ouătoare. Vrem să creştem producţia de miei în îngrăşătorie, avem obiectiv de 100.000 de capete pe an, iar în ceea ce priveşte creşterea de vită de carne, respectiv ovine Ile de France, cred că vom rămâne limitaţi la 250 de capete de vită şi undeva la 500 de capete de oi“.
Compania a înregistrat în primele şase luni ale anului un profit net de 11 milioane de lei, cu 83% peste nivelul aceleiaşi perioade din 2023. Veniturile au scăzut cu 2% la 256,3 milioane de lei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE