ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Holde Agri Invest vrea să investească anul acesta în două startup-uri agrotech: Nu ne propunem să avem participaţii majoritare, vrem să le ajutăm să crească. Investiţiile totale ale companiei pentru 2021 ar putea ajunge la 10-12 mil. euro

31.08.2021, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ Holde Agri Invest ar putea ajunge să exploateze suprafeţe de 13.000 de hectare până la finalul anului.

Ecosistemul de finanţare pentru proiectele inovatoa­re din România este în creş­tere, iar compania Holde Agri Invest îşi propune să in­ves­­tească anul acesta în două startup-uri care acti­vează pe segmentul agrotech, a ex­plicat Iulian Cîrciumaru, preşedintele con­si­liului de administraţie al Holde Agri Invest, în emisiunea ZF Investiţi în Ro­mâ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem un buget de 500.000 de euro aprobat de către acţionari şi pe lângă AgroCity - care a fost primul startup din zona agrotech în care am investit - mai avem două discuţii avansate şi acolo sunt foarte implicat direct şi am speranţa că le vom finaliza pe amândouă. Odată finali­zate, voi putea spune mai multe despre aceste două companii“.

El estimează că investiţiile în cele două startup-uri se vor ridica la 150.000-200.000 de euro, iar Holde Agri Invest este deja client pentru produsul unuia dintre cele două proiecte aflate la început de drum.

„În niciun caz nu ne propunem să avem participaţii majoritare în aceste com­panii, sunt companii cu alt profil de­cât ceea ce facem noi, companii cu care avem multe sinergii şi cu care putem lucra foarte bine. (...) Sunt companii unde urmărim să avem participaţii minoritare, să le punem la dispoziţie capital de creş­tere şi expertiza noastră în agricultura clasică, iar când vor exista oportunităţi de exit să avem şi un upside“.

Holde Agri Invest a anunţat în luna august că a finalizat achiziţia Agrocom Exim Prod şi integrarea completă a fermei din Videle, pe care a preluat-o în trei etape începând din 2019. Cu această investiţie, terenurile exploatate de com­pa­nie ajung la circa 10.000 de hectare. Per total, Holde are două ferme în judeţul Teleorman şi una în judeţul Călăraşi.

„Suntem în discuţii destul de avansate cu foarte multe ferme mai mari sau mai mici, pornind de la 300 de hectare şi mer­gem până la 3.000-4.000-5.000 de hectare, în general în zona de sud a ţării, începând de la judeţul Olt şi chiar către Dobrogea, şi inclusiv în Muntenia, în zona Buzăului“.

Suprafeţele exploatate de companie ar putea creşte până la finalul anului spre 13.000 de hectare dacă discuţiile avansate se vor concretiza în tranzacţii efective.

„Bugetul total de in­ves­­­ti­ţii şi dezvoltare depinde mult şi de ce reuşim să concretizăm din aceste investiţii. Echipa noastră are multe discuţii deschise, unele sunt foarte avan­sate şi sperăm să le finalizăm, altele mai puţin avansate, de­pin­de ce se concre­tizează, dar în total şi cu ca­pitalul propriu pe care l-am atras din bursă plus capital îm­prumutat pe care îl vom adăuga probabil vom depăşi 10-12 mi­lioane de euro ca buget total de investiţii“.

În mod interesant la nivel de piaţă, Cîrciu­maru a explicat că un an agricol 2021 mai bun decât anul agricol 2020 face ca discuţiile pe zona de achiziţii să fie pu­ţin mai „anevoioase“ în prezent.

„Perspectivele sunt semnificativ mai bune decât anul anterior. Este şi unul din­tre motivele pentru care toate discuţiile pe care le aveam în privinţa achiziţiilor de ferme noi au devenit destul de anevoioase pe alocuri. Probabil pentru că este un an agricol foarte bun. Anul trecut categoric au fost şi foarte multe ferme care au avut probleme financiare, iar aici depinde foarte mult de fermier şi de modul cum lucrează şi cum îşi conduce businessul, dar anul acesta este incomparabil mai bun“.

Holde Agri Invest cultivă în prin­ci­pal cultură mare, precum grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soa­relui, dar are şi o suprafaţă de circa 2.000 de hectare culti­vată cu mază­re, aceasta fiind o cultură cu certificare ecologică.

„O bună parte din cul­tură o vin­dem către tra­deri, companii mari care achizi­ţionează şi aş spu­ne că o treime o vin­dem pe contracte for­ward, o treime o vindem foarte aproape de perioada recoltei şi o treime o însilozăm şi o păstrăm pentru vânzare ulterioară, în speranţa că reuşim să obţinem şi preţuri cât mai bune, acesta fiind şi motivul pentru care investim foarte mult în capacităţi de stocare“.

Compania are o capacitate de stocare de aproximativ 10.000 de tone, dar odată cu anunţul potrivit căruia a finalizat tranzacţia cu Agrocom Exim Prod a anunţat şi un plan de modernizare şi extindere a capacităţilor de stocare.

„Suntem în negocieri pentru încă 6.000 de tone. Discuţiile sunt aproape fina­lizate, s-a şi semnat un contract de ofertă fermă, am intrat puţin în impas mai degrabă dinspre vânzător, au apărut ceva mici probleme. Eu sper totuşi să închidem şi tranzacţia respectivă. Ea este teoretic semnată, dar nu şi finalizată“.

Totodată, Holde derulează o inves­ti­ţie de circa 1 milion de euro pentru un pro­iect-pi­lot de irigaţii prin care vi­zează acoperirea unei suprafeţe de 200 de hectare.

„După acest pilot urmează să vedem care este modalitatea în care vom finanţa şi derula investiţiile în continuare în direcţia irigaţiilor. Este categoric o nevoie acută de investiţii în irigaţii şi aşteptăm să vedem şi care este plusul de randament al culturilor şi până la urmă care este randa­mentul financiar al investiţiei“.

Holde Agri Invest a avut afaceri de circa 40 de milioane de lei şi un profit net de circa 3,5 milioane de lei, potrivit preşedintelui consiliului de administraţie.

„A fost acea problemă în care a trebuit să facem nişte realocări pe standardul con­ta­bil românesc şi a trebuit să amor­tizăm nişe intangibile, lucru care ne-a erodat puţin profitabilitatea netă şi lucru de care vom scăpa când vom trece la IFRS. Vreau să menţionez că am început discuţiile cu auditorii şi am început planul de a migra anul viitor, vrem să trecem pe segmentul principal pe piaţa reglementată, iar odată cu asta va trebui să avem şi situaţia financiară întocmită pe IFRS“.

Compania a anunţat anterior că vrea să obţină afaceri de 56 milioane de lei şi un pro­fit net dublu faţă de anul anterior. Holde Agri Invest este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, iar da­tele de pe site-ul bursei arată că peste 13% din acţiuni sunt deţinute de Vertical Seven Group, în timp ce restul acţiunilor sunt controlate de alţi acţionari.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank