ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Horaţiu Raicu, Cooperativa Agrostar: Dacă vrem să plătim salarii mari şi să avem produse ieftine, trebuie să învăţăm să ne asociem. Spaniolii, francezii sau germanii produc şi vând legume şi fructe mai ieftin decât românii şi pot plăti salarii mai mari datorită fondurilor europene şi asociaţiilor

14.09.2020, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

♦ În România sunt înregistrate 1.600 de cooperative agricole, dintre care funcţionale 1.419.

Împărţirea costurilor fixe la cât mai mulţi fermieri, alături de acce­sarea de fonduri europene per­mit obţinerea unor costuri mai mici, chiar şi cu salarii mai mari oferite în agricultură, explică Ho­raţiu Raicu, preşedinte al Coope­ra­tivei Agrostar.

„Germania, Spania sau Italia au costuri de producţie distribuite pe asociaţii. De asemenea, ei local vând produsele în euro, la un preţ mai mare decât în România, însă când noi importăm de la ei, aceasta vine la un preţ mai mic decât în cazul fructelor sau legumelor româneşti. Acest lucru este posibil deoarece ei au accesat fonduri europene pentru tehnologie şi au redus costul cu forţa de muncă. Ei au nevoie de oameni numai în perioada de recoltare, nu tot timpul, motiv pentru care îşi permit să îi plătească mai mult. La ei secretul este asocierea. Noi avem mici fermieri, cu suprafeţe mici, cu muncă individuală, cu costuri mari“, a subliniat Horaţiu Raicu.

România are nevoie de câte o cooperativă agricolă în fiecare comună din cele 2.860 câte sunt la nivel naţional, cooperative care să trimită producţia cen­­tralizată în supermarketuri, con­si­deră preşedintele cooperativei agricole de producţie şi desfacere Agrostar, ce re­­­u­neşte 18 producători de legume din sa­tele Câmpurelu şi Colibaşi, din Giurgiu.

El vine din zona sindicală, iar iniţiativa sa de a înfiinţa o cooperativă agricolă s-a născut din dorinţa de a furniza pe pieţele româneşti legume la standarde înalte, demonstrând că micii producători pot ajunge în marile reţele de retail modern dacă îşi unesc forţele.

„În 2017 am înfiinţat cooperativa cu 11 membri, iar prima relaţie am avut-o cu Kaufland. Acum suntem 18 membri, certificaţi Global GAP, adică respectăm nişte standarde riguroase, şi livrăm exclusiv în Lidl, deşi avem contracte şi cu alţi retaileri, însă nu avem o cantitate de legume suficientă. Este relativ greu să intri ca producător individual în retail. Încurajez asocierea producă­torilor din fiecare comună din România, pentru că astfel pot comercializa în retail, având o cantitate mai mare, ambalată şi etichetată corespunzător“, spune Horaţiu Raicu.

El a subliniat că în timp ce majoritatea fermierilor au cursuri în domeniu, aceştia au nevoie şi de cursuri de business pentru a se dezvolta.

„Mare parte au cursuri făcute, cursuri de legumicultură, cei din cooperativă. Pe partea de management şi marketing este nevoie de mult mai mult, de viziune cu privire la comercializarea sau businessul pentru a intra în lanţurile de retaileri“, a subliniat preşedintele cooperativei.

În România sunt înregistrate 1.600 de cooperative agricole din care funcţionale 1.419.

Diferenţa o repre­zintă cooperativele agricole aflate în dizolvare, insolvenţă sau radiate, arată datele de la Ministerul Agriculturii, care citează Registrul Comerţului (ONRC).

Din totalul cooperativelor agricole înregistrate la ONRC 654 au depus bilanţul pentru anul 2018, iar dintre acestea 263 au cifra de afaceri mai mare de zero.

În 2019 au fost înfiinţate 190 de cooperative agricole, arată datele confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Asocierea în cooperative agricole a revenit puternic în atenţia fermierilor în ultima perioadă, pe de o parte datorită interesului crescut al retailerilor de a colabora cu micii producători, datorită preţurilor mai mici de achiziţie a inputurilor şi mai bune de vânzare a producţiei în comun, dar şi pentru că aceste forme asociative şi-au dovedit eficienţa economică. Cu toate acestea, încă există o reticenţă în ceea ce priveşte asocierea, din cauza reminiscenţelor din perioada CAP-urilor din comunism.

 

Cooperativa în cifre

♦ 18 producători de legume din Giurgiu reuneşte cooperativa Agrostar

♦ 1 mil. euro cifră de afaceri în ultimul an

♦ 190 de cooperative agricole au fost înfiinţate în 2019

Cu ce probleme se confruntă:

♦ Volatilitatea preţurilor produselor

♦ Lipsa de asociere duce la lipsa forţei de negociere cu retailerul.

♦ Lipsa politicilor şi a viziunii legate de asociere.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank