ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ionuţ Vochin, Ozigen Agro Product: Marea provocare în 2022 o reprezintă independenţa energetică în producţie şi procesare. Dacă autorităţile nu se vor implica, toţi producătorii închid

03.05.2022, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Scumpirea extrem de puternică a energiei electrice şi gazului pune presiune puternică pe producători şi procesatori, mai ales în condiţiile în care pe piaţă produsele locale concurează cu cele din Egipt, Turcia sau Maroc.

Investiţiile în independenţa ener­getică vor reprezenta cheia producătorilor din agrobusiness în 2022, consideră Ionuţ Vochin, director executiv al Oxigen Agro Product Company, parte a cooperativei Argedava Novaci.

„Marea provocare a acestui an o reprezintă implementarea proiectelor care vizează independenţa energetică a procesatorilor şi fermierilor. Dacă Ministerul Agriculturii, AFIR şi APIA anul acesta nu se vor implica activ în acest subiect, până la 31 decembrie toţi procesatorii vor pune lacătul. Nu există variantă viabilă astăzi să procesăm cereale, legume, fructe la preţurile actuale. Dacă liniile de finanţare se vor deschide repede şi se vor implementa repede, vom vorbi despre o competitivitate reală, altfel vom fi doar o piaţă de desfacere“, a spus Ionuţ Vochin, director executiv al Oxigen Agro Product Company, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată de ZF&CEC Bank.

El a subliniat că în producţia de legume consumă 20.000 kWh pe hectar, iar dacă acest lucru însemna un cost de circa 10.000 de lei, în timp ce anul acesta pentru persoane juridice costul a explodat de 4-5 ori. „Energia electrică necesară serelor – aveam un consum de 20.000 kWh pe lună – costul este enorm – 10.000 de lei anul trecut şi 50.000 de lei anul acesta pe hectar. O seră hidroponică are nevoie de grupuri de pompare, osmotizarea, reminera­lizarea, irigarea, climatizarea, ventilaţia, sistemele electrice de control senzori. Toate consumă energie electrică. Vorbim de cost de la unu la patru. Noi nu putem vinde legumele de patru ori mai scump deoarece avem o presiune enormă pe piaţă din spaţiul noncomunitar, în special din Turcia. Legumicultorul şi procesatorul român nu va avea cum să supravieţuiască decât dacă devine independent energetic, să aibă la dispoziţie linii de finanţare. Procesarea nu poate exista fără gaz şi energie electrică, iar gazul de asemenea s-a scumpit foarte mult“, a spus Ionuţ Vochin.

Miza o reprezintă acum investiţiile în sisteme de producere a energiei verzi, tendinţă care se manifestă în întreg sector de producţie.

„Cheia succesului va fi energia. Cine se va descurca să obţină energie ieftină, va fi salvat. Care nu, nu. Noi investim deja în panouri fotovoltaice. În două săptămâni le avem pe hală, sunt pe drum. Dar există o criză a invertoarelor spre exemplu. Noi în două săptămâni vom fi relativ independenţi energetic“, a spus directorul companiei.

Pe de altă parte, el explică faptul că anul 2022 a venit cu multe provocări, însă dacă antreprenorii români vor investi şi vor deveni mai eficienţi, vor obţine şi profit. 

„Anul 2022 arată foarte interesant deoarece sunt multe provocări. Eu cred că anterprenorul român va ieşi bine din acest marazm economic şi va miza pe investiţii deoarece asta este cheria succesului – să adaugi plus valoare, să vii cu tehnologii noi şi să creşti eficienţa. Noi producem legume în sistem hidroponic, superintensiv, producem legume şi în solarii şi în câmp, pe lângă partea de cereale. Am învăţat de la Bruxelles odată cu implementarea proiectului acum 12 ani că miza nu este producţia ci procesarea. Am început cu o linie de procesare de suc de roşii, procesare din roşii – inclusiv roşii deshidratate. Am dezvoltat procesarea pe partea de fructe, unde avem o fabrică în Argeş unde producem suc de mere şi derivate precum oţet de mere“, a explicat fermierul.

Dincolo de investiţiile în sisteme fotovoltaice pentru a reduce dependenţa de energia electrică din reţea, Ionuţ Vochin vrea să extindă ferma şi să cumpere mai mult teren agricol, atât pentru producţia de cereale, cât şi legume.

„Anul acesta suntem interesaţi de mărirea portofoliului de terenuri agricole, în contextul în care se pare că vom avea anumite facilităţi din partea Guvernului. Avem în plan dezvoltarea pe orizontală şi verticală şi ne interesează să avem terenuri. Pe legumicultură vom mai construi câteva hectare de sere în sistem hidroponic pentru a ajunge la 20.000 de tone de legume comercializate anul acesta. România astăzi nu are capacitate de export decât pe anumite sortimente de legume. Există o cerere enormă în România. Datele din piaţă spun că noi avem 50%, însă există în piaţă roşii etichetate drept România, dar de origine sunt din import“, a spus directorul.

Miza o reprezintă extinderea fermei în judeţele din jurul Bucureştiului, pentru a fi la cel mult 100 km de Capitală.

„Anul acesta dacă vom implementa toate proiectele, valoarea investiţiilor din 2022 ajung la 5 mil. euro. În cooperativă cultivăm 600 de hectare şi în următorii ani sperăm să ajungem spre 1.000 de hectare. Vom merge şi către alte judeţe. Noi suntem în Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa. În jurul Capitalei. Vizăm terenuri şi în Ialomiţa. Vrem să fim în jurul Bucureştiului pe o rază de cel mult 100 km“, a conchis Ionuţ Vochin.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank