ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Istvan Varga, Manufactura de Brânză: Vrem să ne extindem portofoliul, dar fără a creşte capacitatea. Produsele Manufacturii de Brânză se găsesc în câteva băcănii din Bucureşti, Iaşi, Cluj, dar livrează şi în ţară şi prin curieri

28.04.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Micii producători mizează pe o di­versificare a portofoliului de produse, dar fără a creşte capacitatea de producţie, care e limitată de materia primă produsă tot în cadrul fermei.

„Pe partea de brânzeturi maturate nu vom creşte cantitatea, mizăm pe o păstrare a acesteia. Am construit pentru animale un nou adăpost pentru vacile de lapte, cu o capacitate de 45, iar noi suntem limitaţi de acest aspect dar şi de păşunea pe care o avem.  Noi nu mizăm pe creştere în cantitate, ci în calitate şi vom miza pe o diversificare a portofoliului“, a explicat Istvan Varga, fondatorul Manufacturii  de Brânză.

El produce brânză maturată în Cund, judeţul Mureş, şi are în plan promovarea locală a produselor sale după modelul vest-european. Vânzările online de produse artizanale au crescut de când cu pandemia, pe măsură ce clienţii care până atunci mergeau la restaurant s-au reorientat către comenzi online. Miza pe termen lung însă o reprezintă investiţiile în componenta de turism şi evenimente, iar clienţii să vină direct la unitatea de producţie pentru a degusta şi cumpăra nu doar brânză, ci şi produse conexe. „Vedem un potenţial mare pe turism şi există tendinţa pe termen scurt de a vizita în proximitate mai ales – vin oamenii, degustă, cumpără, vizitează ferma spre exemplu. Vrem să ne extindem pe brânzeturi cu mucegaiuri nobile, ceea ce implică şi o nouă linie. În următoarele două-trei luni vom lansa pe piaţă. Vom avea şi blue şi white, vom încerca ambele variante. Pe piaţă vor fi disponibile din mai, dar în cantităţi mici, de kilograme nu zeci, pentru a vedea cum reacţionează piaţa“, a explicat Istvan Varga.

Pentru că produce laptele tot în cadrul fermei, ei utilizează laptele crud, nepasteu­rizat pentru a produce brânza maturată.

„Cel mai important lucru la noi este că noi procesăm lapte crud, tocmai pentru a creşte calitatea. Dacă nu dispui de animale proprii nu poţi controla furajarea şi nici mulsul şi rişti să pierzi din produsul finit. Te diferenţiezi în industrie prin faptul că laptele crud este mult mai gustos, intervin bacteriile benefice pentru gust care dispar în timpul pasteurizării precum şi menţinerea vitami­nelor şi mineralelor şi substanţelor nutritive care prin pasteurizare se distrug“, a spus fondatorul.

„Al treilea punct este că ai un cost în minus, nu trebuie să cumperi materia primă, dar investeşti în ea.  Mai mult, laptele nostru costă mai mult deoarece la noi vacile dau în medie o treime din cantitatea de lapte pe care o dă una dintr-o fermă industrială. La noi o vacă dă zilnic 12-15 litri de lapte. Noi le hrănim doar cu fân, fân de lucernă şi un procent mic de cereale produse tot de noi, iar vara iarbă de păşune“Următorul pas îl reprezintă maturarea brânzei pe o perioadă mai lungă, însă acest aspect vine şi cu noi costuri.

„Produsele noastre se găsesc în câteva băcănii diun Bucureşti, Iaşi, Cluj, livrăm în ţară şi prin curieri cât temperaturile permit acest lucru. Avem în medie circa 1.500 de clienţi, sunt clienţi care cumpără la 2-3 săptămâni, lunar sau doar de sărbători. Vrem să ne extindem pe brânzeturi maturate 6 luni, produse cu aceleaşi culturi precum brânza Grana. Aici depindem şi de capital. Avem şase roţi de brânză blocate în pivniţă, iar acest lucru înseamnă capital care nu circulă. Da, va fi mai scumpă, pentru că este maturată mai mult timp, dar sunt sume de bani care lipsesc din aceste luni. Când eşti fermier şi producător simţi această presiune“, a explicat Istvan Varga.

În opinia lui, brânzeturile maturate produse în România nu reprezintă o „ameninţare“ pentru cele din zona alpină europeană la nivel mondial, însă românii ar trebui să se reorienteze către produsele locale atunci când au alternativă la aceeaşi calitate, inclusiv din considerente ecologice.

Pentru producţie Manufactura de Brânză utilizează doar laptele din propria fermă şi procesează zilnic 350 de litri, în timp ce brânza stă circa două luni la maturat.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank