ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Jan Demeyere, Speedwell: Românii vor să trăiască aici la acelaşi standard precum vest-europenii, iar cele mai cerute proiecte sunt cele care oferă facilităţi în proximitate. Ideea de a găsi tot ce este necesar pe o distanţă de 15 minute prinde tot mai mult avânt în România

27.07.2021, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Ideea de a găsi tot ce este necesar pe o distanţă de 15 minute prinde tot mai mult avânt în România iar dezvoltatorii mizează fie pe proiecte mixte, fie pe unele complementare care să aducă noi facilităţi necesare într-o zonă.

Speedwell, dezvoltatorul controlat de Didier Balcaen şi Jan De­meyere vrea să implementeze în România proiecte similare cu cele din Europa de Vest pentru a „combate“ timpul pierdut în trafic, în special în oraşe mari precum Bucureştiul.

„Oraşele au nevoie de astfel de proiecte pentru a se dezvolta. Pentru fiecare om care locuieşte într-un proiect Speedwell acesta tre­buie să găsească toate serviciile de care are nevoie pe o raza de 15 minute. Vedem cum în Bucureşti din cauza navetei oamenii ajung să piardă chiar şi patru ore pe zi pe drum, mai ales dacă au şi un copil de dus la şcoa­lă. În România clienţii devin tot mai sofis­ticaţi şi doresc acelaşi standard de viaţă precum cei din Europa de Vest“, explică Jan Demeyere, cofondator Speedwell. Spre exemplu, Speedwell tocmai a terminat de dezvoltat proiectul Record Park din Cluj şi urmează să demareze Paltim Timişoara.

„Următorul proiect foarte asemănător cu Record Park va fi Paltim în Timişoara unde vom construi 233 de apartamente şi 13.000 mp de birouri alături de alte facilităţi, cafenele, totul acolo. Avem şi o privelişte spre râul Bega şi suntem aproape de centrul oraşului. Noi astfel de proiecte dorim să dezvoltăm. Vom demara construcţia spre finalul acestui an şi tocmai am obţinut PUZ-ul“, a spus cofondatorul.

Împrumutul de 10,1 milioane de euro pri­mit de Speedwell din partea BRD Société Générale Group pentru dezvoltarea componentei rezidenţiale a ansamblului Record Park, a fost rambursat în întregime, înainte de data scadenţei, drept urmare a vânzării cu succes a unităţilor rezidenţiale. 

Speedwell şi BRD Société Générale Group au devenit parteneri în anul 2018, odată cu semnarea acordului pentru finan­ţa­rea componentei rezidenţiale Record Park, parte din proiectul mixed-use cu ace­laşi nume, dezvoltat pe un teren de 17.000 de metri pătraţi, în apropierea centrului ora­şului Cluj-Napoca. BRD Société Générale Group a finanţat ansamblul cu 22 de mi­lioa­ne de euro.

RECORD PARK este primul proiect de regenerare urbană, cu funcţiuni mixte din Cluj şi include un total de 236 de apar­ta­mente, 15.000 mp de spaţii de birouri clasa A şi de retail, alături de o clădire istorică reabilitată şi transformată într-un hub pentru artă, tehnologie şi coworking.

„Am achitat împrumutul pentru Record Park Cluj, proiect demarat în urmă cu şase ani şi am refinanţat săptămâna trecută împrumutul pentru componenta de birouri, în valoare de 21,8 mil. euro. Proiectul a fost unul special pentru noi, a fost primul proiect mixt pentru noi în România, cu retail, rezidenţial şi birouri şi componentă de leisure. Mai avem acolo doar trei aparta­mente de vândut, iar partea de birouri a fost închiriată complet. Avem Stables acolo pentru partea de coworking, iar ei fac eve­nimente în fiecare săptămână. Avem stra­dale pe partea de restaurante dar şi o grădiniţă“, a spus Jan Demeyere.

Tot un proiect mixt va dezvolta Speedwell şi în Bucureşti, în zona Băneasa, însă acesta este împărţit în două loturi diferite.

„Atunci când decidem un proiect noi ne uităm la oraş şi analizăm ce lipseşte. În zona Băneasa din Bucureşti lipsea partea de rezidenţial, dar există birouri. Când am ales locul pentru partea de rezidenţial The Ivy, am cumpărat lotul alături de cel pentru birourile Miro. Acolo avem Decathlon, Mega Image Concept Store şi Băneasa Shopping City şi lipsea o componentă nouă de birouri alături de rezidenţial. nu sunt în acelaşi loc dar sunt la 800m distanţă. La The Ivy vom avea 800 de apartamente cu multe facilităţi precum cafenele sau săli de sport, restaurante şi co-working. În plus, vom avea o legătură între Miro şi The Ivy pentru ca cei din birouri să aibă acces“, a explicat cofondatorul.

Principalul chiriaş din proiectului Miro este compania de audit şi consultanţă KPMG România care a semnat cu Speedwell în 2020 pentru închirierea a 8.500 mp de birouri în proiectul pe care dezvoltatorul belgian îl va construi în Băneasa, vizavi de zona comercială Băneasa Shopping City.

Viitorul proiect de birouri va fi construit în urma unei investiţii de de 35 mil. euro şi va avea 25.000 mp de spaţii office.

Proiectul Miro va avea o înălţime de 5 etaje, 4.570 mp suprafaţă office per etaj şi câte un loc de parcare la 40 mp, practic un loc la 2-4 persoane, având în vedere şi distanţarea impusă de pandemie.

Speedwell are în derulare în Bucureşti, printre altele, proiectul rezidenţial Triama, birourile The Miro, proiectul rezidenţial The Ivy, şi proiectele mixte Record Park din Cluj şi Paltim Timişoara, fiind printre cei mai activi dezvoltatori.

În prezent KPMG îşi are birourile în proiectul Victoria Park al austriecilor de la Immofinanz. KPMG este chiriaş în Victoria Park de 15 ani, iar ultima prelungire a contractului a fost semnată în 2015, pentru încă 5 ani, moment în care compania a extins suprafaţa cu 640 mp la un total de 6.400 mp.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank