Compania Techbolide, condusă de Mădălina Smochină din funcţia de CEO, produce sisteme hardware şi software şi livrează soluţii inteligente de tip internet of things pentru gestionarea deşeurilor.
„La nivel european, îţi oferim soluţii personalizate conform cerinţelor clienţilor, pentru a utiliza la maxim resursele deja existente şi, bineînţeles, respectând în totalitate principiile economiei circulare. Noi ne dorim foarte mult ca prin soluţiile noastre să umanizăm pe cât de mult tehnologia, să o simplificăm cât de mult posibil şi în acelaşi timp să-i apropiem cât mai mult pe oameni. Ca şi divizii, noi avem două divizii importante. Divizia de Digital Transformation, transformarea proceselor de business, unde implementăm sisteme software integrate prin care îi conectăm pe oameni echipamentele şi procesele, astfel încât în fiecare zi să generăm cele mai bune performanţe pentru clienţii noştri. Şi mai este divizia de waste management, unde livrăm atât echipamente hardware, cum sunt sistemele de cântărire, ecoinsule digitalizate şi soluţii software SAS. Noi am început de la a găsi soluţii pentru implementarea principiului plăteşti pentru cât arunci, pentru că la momentul respectiv am considerat că este cea mai bună soluţie pentru a creşte rapid gradul de reciclare“, a spus Mădălina Smochină în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
Sistemele acestea de cântărire sunt montate atât pe şasiu, cât şi pe liftul din spate pentru a cântări pubelă cu pubelă. „În momentul de faţă am furnizat pe piaţa din România peste 300 de sisteme de cântărire, unde acoperim piaţa în procent de peste 90%. În judeţul Bihor este vorba despre un produs SAS, o aplicaţie software, unde această aplicaţie conectează toate UAT-urile din judeţ.
Consiliul judeţean prin intermediul acestei aplicaţii îi ajută pe cetăţeni să obţină toate informaţiile de care au nevoie pentru ca ei să poată să colecteze atât corect separat deşeurile acasă, dar şi cele pe care nu le pot arunca la pubelă, să le ofere soluţii de a se debarasa de ele, aşa încăt ele să intre în sistemul circular, al economiei circulare, cât mai eficient pentru întreaga industrie. Mai departe, în celelalte judeţe ne-am extins tot prin sistemele de cântărire. Au fost achiziţionate de către operatorii de salubritate pentru că era o necesitate şi o obligaţie legală prin intermediul unor licitaţii. Ce ar trebui să se implementeze sau ce ar trebui cealaltă judeţe să copieze de la Bihor?
„Un exemplu foarte bun pe care îl pot lua de la întreg judeţul Bihor sunt trei aspecte. La început, şi-au dorit să colecteze mai multe date din sistem pentru a vedea realitatea, unde se află la momentul respectiv. Pentru acest lucru, noi am luat datele din sistemele de cântărire implementate în staţiile de sortare, cum sunt staţiile de transfer, din aşa cunoscutele gropi de gunoi, pentru a vedea care sunt cantităţile la intrare, care sunt cantităţile procesate, care sunt cantităţile la ieşire. Ulterior, au investit în această aplicaţie, prin care îi conectează pe cetăţeni, UAT-uri să fie cât mai aproape unii de ceilalţi. Şi un al treilea aspect foarte important este impunerea legii. Există, la noi în România, să fim clari, există legislaţie. Important este să o şi aplicăm. În acest caz au fost aplicate amenzi consistente, aşa încât oamenii să fie stimulaţi, să găsească soluţiile legale, corecte şi să nu mai arunce gunoi la marginea drumului“, a explicat Mădălina Smochină.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE