ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Martin Slabbert, Prime Kapital: România trebuie să utilizeze până la ultimul cent fondurile europene pentru infrastructură. Este ruşinos că în Bulgaria sunt drumuri mai multe şi mai bune

10.09.2020, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

CEO-ul şi fondatorul Prime Kapital, care anterior a pus bazele NEPI, cel mai mare proprietar de malluri din România, consideră că autorităţile locale trebuie să pună la punct un plan de dezvoltare concret din care să atragă investitori, iar autorităţile guvernamentale trebuie să atragă urgent fonduri europene

Utilizarea fondurilor eu­ro­pe­­ne „până la ultimul cent“ trebuie să repre­zin­­­­te politica exe­cu­ti­vu­lui, pen­tru a dez­­­­volta ur­gent infra­­structura, este de pă­rere Martin Slabbert, fon­da­tor şi CEO al Prime Kapital, unul dintre cei mai ac­tivi dez­voltatori de centre comer­ciale de pe piaţa locală.

„Dacă românii şi autorităţile au utiliza banii disponibili de UE, cei 80 de miliarde de euro, pentru a investi în infrastructură, atunci ţara aceasta s-ar transforma cu totul. Este o ocazie uimitoare pentru a asigura creşterea economică, bunăstarea oamenilor şi creşterea nivelului de trai“, a explicat Martin Slabbert, care în 2008 punea bazele NEPI, companie care ulterior s-a transformat în NEPI-Rockcastle şi a devenit cel mai mare proprietar de malluri din România. Martin Slabbert a plecat de la NEPI în 2015 şi a pus bazele Prime Kapital. „România este foarte atractivă pen­tru investitori, însă există o pro­blemă gravă la nivel de politicieni. Aceştia nu au utilizat fondurile puse la dis­­poziţie de UE pen­tru a livra infra­structura de care este foar­te mare nevoie. Este foarte trist să mergi din România în Grecia cu maşina şi să vezi că Bulgaria con­stru­ieş­te drumuri mai multe şi mai bune. Dacă România vrea să fie o ţară de lumea întâi, atunci tre­bu­ie să investească urgent în infra­struc­tu­ră. Nu trebuie să rămână un cent din cei 80 mld. euro“, a subliniat Slabbert.

MAS Real Estate, un fond de in­ves­tiţii din Africa de Sud, are în plan vân­­za­rea activelor din Europa de Vest, eva­lua­te la peste 500 mil. euro, iar banii rezultaţi vor fi investiţi în Europa de Est, în special în România, prin inter­me­­diul Prime Ka­pital, dezvoltator dedicat pie­ţe­lor din Est.

 

„Pandemia a venit ca o surpriză pentru noi. Este ceva ce nimeni nu aştepta.

În continuare pe termen lung MAS are în plan să vândă activele din Europa de Vest şi să reînvestească în România, însă pandemia a pus o pauză în planuri şi aşteptăm ca această perioadă să treacă. Planurile pentru Value Centers au fost mai puţin afectate decât cele pentru malluri în businessul nostru şi chiar merg bine, mai puţin partea de food court sau entertainment. Vom continua cu value centers şi vom pune pe pauză mallurile, pe care le vom relua după pandemie. De partea celalată, sectorul rezidenţial nu a fost afectat de pandemie iar acolo mergem înainte cu toate planurile.

Din cauza pandemiei şi modificării pieţei birourilor, Prime Kapital ia în calcul modificarea proiectului Silk District din Iaşi, unde viza construcţia a 100.000 mp de birouri şi 2.500 de apartamente.

„Vom demara la Silk întâi construcţia de locuinţie, în condiţiile în care momentan piaţa office este una mai slabă iar unele companii şi-au pus pe hold planurile de expansiune. Acum suntem în faza de autorizare. Vom contrui şi birouri, dar acum ne concentrăm pe rezidenţial. Este de asemenea posibil să construim acolo mai puţine birouri în favoarea locuinţelor, să avem mai puţin 100.000 mp de birouri, să avem doar 50.000 mp de birouri. Toate acestea sunt posibilităţi în momentul de faţă“, a explicat Martin Slabbert.

El a sublinat că în cazul dezvoltării oraşelor, autorităţile locale au un cuvânt greu de spus.

„Un exemplu este Târgovişte, unde cei care conduc oraşul şi judeţul au trasat cum vor să arate oraşul în viitor, au desfiinţat unitatea militară şi au identificat cum aceasta poate fi transformată şi interconectată cu regiunea. Au venit cu planul şi astfel este mult mai uşor de dezvoltat. Dacă şi alte autorităţi le-ar urma exemplul, atunci România s-ar transforma cu totul în următorul deceniu. Din punct de vedere al calităţii, Dâmboviţa Mall este unul dintre cele mai reuşite proiecte ale noastre. Are un nivel bun de închiriere, la fel şi numărul de vizitatori este unul bun, chiar şi cu pandemia. Târgovişte nu este un oraş mare, dar este un oraş care a atras multe investiţii în jurul oraşului, multe unităţi de producţie, este un oraş care se dezvoltă, unde autorităţile au investit în infrastructură“, a explicat Martin Slabbert.

În prezent Prime Kapital dezvoltă în continuare în Sf. Gheorghe un Value Center cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp, în martie va demara proiectul din Ploieşti dar şi în Bârlad, tot un Value Center.

„După, avem în plan să demarăm în Alba Iulia, unde ar putea fi chiar un mall. Încă nu ne-am decis dacă acolo vom avea mall sau value center. Va urma repornirea Mall Moldova, după Argeş Mall şi vor exista şi alte proiecte comerciale. Cele mai multe vor fi în oraşe de sub 100.000 de locuitori“, a conchis Martin Slabbert.

 

Prime Kapital în cifre

► 500 mil. euro are disponibili Prime Kapital pentru investiţii în Europa de Est

► 250 de angajaţi va avea Prime Kapital după expansiune

► 6 proiecte comerciale, două rezidenţiale şi unul mixt are în construcţie sau în proiectare

 

Ce probleme întâmpină Prime Kapital

► Infrastructura

► Birocraţia

► Lipsa de transparenţă a statului când vine vorba de luarea anumitor decizii

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank