ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Mihail Coteanu, Energy Design & Consulting: De acum înainte ar trebui să gândim infrastructura ca un tot unitar – facem autostradă, să venim şi cu infrastructură de energie electrică

29.05.2024, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Până acum fiecare tip de infrastructură a fost gândit separat, fără a ţine prea mult cont de un alt tip de coridor sau energie, însă expansiunea infrastructurii pentru maşini electrice şi necesitatea de a monta staţii de foarte mare putere pe noi autostrăzi ar putea determina ca odată cu noul drum să fie construită şi o nouă infrastructură energetică.

Creşterea numărului de autotu­risme electrice la peste 40.000, odată cu dezvoltarea a sute de noi puncte de încărcare, pune tot mai mare presiune şi pe infrastructura ener­getică. Mai mult, noile autostrăzi sunt construite de multe ori departe de liniile de înaltă tensiune, iar inves­tiţiile în a aduce puterea necesară staţiilor la acestea pot ajunge şi la milioane de euro.

„Nu a existat această abordare holistică, această abordare integrată a unui proiect de infrastructură rutieră care să vină împreună cu el şi celelalte, şi infrastructura energetică, şi infrastructura de telecomunicaţie şi aşa mai departe. Noi, de exemplu, în cadrul proiectelor noastre, acel cablu de curent continuu care va străbate România, noi am încercat să utilizăm infrastructura reţelei de gaze. Pentru că, tocmai în ideea de a utiliza un coridor care o dată a fost expro­piat, o dată a fost utilizat pentru o in­frastruc­tură energetică, fie gaze, să fie apoi utilizat de o altă infrastruc­tură, tot energetică, un cablu de cu­rent continuu de 400 kV. Acelaşi lu­cru s-a fi putut face dacă ar fi existat această gândire holistică şi cu auto­stră­zile, se putea utiliza acelaşi cori­dor şi pentru alte tipuri de infrastruc­tură. Avantajul fiind că am fi putut, din loc în loc, să facem anumite injec­ţii de energie către staţii de încărcare. Sigur, timpul nu este pierdut“, a spus Mihail Coteanu, director general, Energy Design & Consulting, în ca­drul emisiunii ZF Investiţi în Româ­nia! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Energy Design & Consulting (ED&C), companie specializată în proiectare şi consultanţă în sectorul energetic, a punctat o creştere de peste 10 ori a cifrei de afaceri, de la aproximativ 830.000 de lei în 2014, anul înfiinţării, la peste 7,4 milioane de lei în 2023.

Pentru anul 2024, ED&C estimează o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, consolidându-şi poziţia ca unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de profil, la nivel naţional şi regional.

„În decursul anilor, ne-am consolidat ca un grup puternic de proiectare şi inginerie, care lucrează cu companii de la marii producători de energie electrică la instituţii financiare şi dezvoltatori din diverse sectoare“, a declarat Mihail Coteanu,

Compania a devenit furnizor de servicii de proiectare şi inginerie pentru CNTEE Transelectrica SA. De asemenea, a colaborat cu instituţii financiare internaţionale precum Banca Mondială şi BERD în proiecte de consultanţă, inclusiv „Interconectare Energetică Moldova-România – Faza 1“ şi „Georgia-Romania Undersea Power Cable and Digital Interconnection Project“. Pe lângă aceste proiecte, Energy Design & Consulting a dezvoltat şi implementat alte proiecte, printre care se numără proiectul pilot al staţiei digitale Alba Iulia 220/110 kV pentru Transelectrica SA şi retehnologizarea staţiei 400/110/20 kV Smârdan.

Evoluţia companiei a presupus şi creşterea constantă a numărului de angajaţi, de la 9, în anul înfiinţării, la 40, în 2024. Echipa Energy Design & Consulting înseamnă astăzi 40 de specialişti în domeniul circuitelor primare, circuitelor secundare, SCADA, telecomunicaţii, construcţii-civile, arhitectură, instalaţii aferente construcţiilor, linii electrice, etc. Echipa, formată din îngemănarea generaţiilor cu foarte mare experienţă cu generaţiile tinere pline de entuziasm şi putere de muncă, oferă expertiza completă necesară pentru abordarea unei game foarte largi de lucrări din domeniul energetic. În ultimii 2-3 ani eforturile de resurse umane au fost dedicate atragerii şi angajării de studenţi şi masteranzi, precum şi altor talente existente pe piaţa muncii.

„Şi noi ne bazăm acum pe un nucleu de specialişti de 50, 60, chiar 70 de ani, foarte bun de punct de vedere profesional şi cu o popularitate recunoscută în piaţă, şi tineri de 25-30 de ani, majoritatea, 90% dintre ei, care au fost recrutaţi de noi, în baza unui program de internship pe care l-am dezvoltat în cadrul firmei noastre, i-am format pentru a deveni specialiştii de mâine. Acest lucru a trebuit făcut mult mai intens şi de alte companii din cadrul sectorului energetic pentru a putea să construim generaţia de specialişti de mâine. Şi anul acesta o să atragem un număr de şase tineri studenţi din anul 3 şi anul 4 de facultate, care începând cu întâi iulie anul acesta vor parcurge trei luni de internship în cadrul companiei noastre“, a spus directorul.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank