♦ A doua locaţie Ciao Niki a fost deschisă în 2019, printr-o investiţie de 450.000 de euro, şi nu a prins încă un an întreg de funcţionare în condiţii normale ♦ Antreprenoarea nu a mai aplicat pentru cel mai recent grant destinat sectorului HoReCa, întrucât banii de la Măsura 2 nu au ajuns la Ciao Niki nici după un an şi jumătate.
Pandemia a adus o provocare fără preÂceÂdent pentru jucătorii din sectorul HoReCa, în special pentru micii antreÂprenori care îşi construiau deja de câţiva ani propriile afaceri ÅŸi branduri, iar ajutorul oferit de stat a venit de multe ori cu întârziere sau nu a venit deloc, a explicat NicuÅ£a Enache, fondatoare, Ciao Niki, în emisiunea ZF InvestiÅ£i în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Mă gândeam la un moment dat să vând tot ÅŸi să plec înapoi în Italia. Mă gânÂdeam că am muncit în zadar toÅ£i anii ăştia ÅŸi nu reuÅŸesc să merg mai departe, pentru că nu am fost lăsaÅ£i să mergÂem mai departe. Åži acum stăm cu teamă legat de toamnă. Nu ÅŸtiu ce aÅŸ mai putea să reinÂvenÂtez pentru a merge mai departe“.
NicuÅ£a Enache s-a întors în urmă cu câţiva ani în România, după ce a luÂcrat timp de 12 ani în Italia. Ea este una dintre româncele care au fost date exemplu destul de frecvent în ceea ce priveÅŸte întoarcerea în Å£ară ÅŸi intrarea în antreprenoriat. Osteria Ciao Niki a fost fondată în 2014, iar în 2019 a deschis resÂtaÂurantul Ciao Niki, de patru ori mai mare decât prima locaÅ£ie, priÂntr-o investiÅ£ie de circa 450.000 de euro.
„Am apucat să funcÅ£ionez cu restauranÂtul doar 6 luni, după care am închis. Mă gândeam sincer că nu voi reuÅŸi să trec peste panÂdemie. De aceea am ÅŸi păstrat Osteria, întrucât este inima businessului, de acolo a pornit, iar în pandemie am început să gătesc ÅŸi să lucrez de acolo ÅŸi au fost momente în care Osteria Å£inea restaurantul“.
ÃŽn ceea ce priveÅŸte ajutorul din partea staÂtuÂlui, antreprenoarea a explicat că nu a primit nici după un an ÅŸi jumătate fondurile din aÅŸa-numita Măsură 2, iar birocraÅ£ia ÅŸi erorile autoÂriÂtăţilor au determinat-o să nu mai aplice penÂtru grantul destinat sectorului HoReCa. AÅŸa cum a relatat presa de mai multe ori în ultiÂmeÂle săptămâni, mulÅ£i antreÂprenori din HoReCa nu au mai aplicat pentru grantul actual.
„S-au piedut multe businessuri pentru că banii au ajuns foarte târziu şi mă întreb ce făceam dacă depindeam de banii ăştia. Pentru ultima măsură de la guvern nu am mai aplicat pentru că am obosit psihic şi fizic să tot pregătesc dosare, documente şi să stau doar în aşteptare şi să nu se întâmple nimic“.
Pe parcursul anului 2020, Ciao Niki a început să şi livreze la domiciliu, însă a făcut-o mai mult cu oamenii proprii, întrucât Nicuţa Enache nu a fost mulţumită de colaborarea cu platformele de livrare de mâncare.
„Nu aş mai lucra nici astăzi cu acele platforme, a rămas un tarif foarte mare acolo. Am încheiat colaborarea şi prefer să îmi aşez terenul, să mă gândesc la un viitor în care dacă suntem nevoiţi să închidem vom lucra noi pe site-ul nostru, cu oamenii noştri“.
Cifra de afaceri înregistrată atât pe Osterie, cât şi pe restaurant, s-a situat la circa 1,8 mil. lei în 2020, în scădere cu aproape 15% faţă de 2019, conform datelor de pe platforma Confidas. Cu toate acestea, impactul este mai mare în contextul în care 2020 a fost primul an întreg de funcţionare al restaurantului deschis prin investiţia de 450.000 de euro.
Invitata a menţionat că anul 2021 este mai bun decât 2020, mai ales odată cu relaxarea restricţiilor pe perioada verii, întrucât clienţii au început să se reîntoarcă la mese.
„La restaurant avem o terasă mare care este plină seară de seară, iar comenzile acasă merg în continuare, precum şi micile evenimente. (...) Faţă de 2020, astăzi oamenii sunt dispuşi să cheltuie mai mult, să consume mai mult, atât la restaurante, cât şi în ieşiri, vacanţe, etc“.
Ciao Niki lucrează în prezent cu circa 30 de angajaţi, revenind astfel la numărul de angajaţi de la începutul pandemiei.
„Eu nu am dat pe nimeni afară, am ţinut toţi oamenii. După toată nebunia cu lockdown-ul au fost oameni care au plecat singuri pentru alte meserii, dar astăzi angajăm iar şi suntem la aproximativ 30 de oameni“.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE