ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Programul Tranziţie Justă pentru IMM: 115 proiecte erau aprobate la începutul lunii iulie din cele 796 depuse. În total, IMM-urile au depus proiecte de aproximativ 1,5 miliarde de euro

07.08.2024, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Pe fiecare judeţ, „setea“ antreprenorilor pentru finanţare a depăşit bugetul alocat, cea mai ridicată rată de depunere fiind înregistrată în Prahova, cu 322%, urmată de Dolj cu 228%.

Un număr de 115 proiecte au fost deja aprobate şi au intrat în etapa de pre­contractare la înce­putul lunii iulie, din cele 796 de proiecte depuse de IMM-urile din România care vor să obţină finanţare prin Programul Tranziţie Justă pentru IMM-uri, a explicat Ana-Maria Icătoiu, vicepre­şe­dinta Organizaţiei Femeilor Antre­pre­nor din România (OFA UGIR) şi mem­bră în comisia de monitorizare a Pro­gramului Tranziţie Justă, prezentă în emi­siunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Avem şi un număr mare de proiecte în etapa de precontractare, deci dincolo de evaluare avem unele care au fost evaluate şi către care s-a trimis notificare de intrare în contract. Vorbim de 115 proiecte care au fost aprobate, dintre care 30 în Prahova, 27 în Dolj, 19 în Galaţi, 17 în Gorj, 6 în Hu­ne­­doara, 15 în Mureş şi unu în Valea Jiului“.

Aceasta era situaţia în urmă cu aproxi­mativ o lună, când a avut loc la Craiova şedinţa comitetului de monitorizare pentru Programul Tranziţie Justă. La acel moment, 327 de proiecte se aflau în evaluare din cele 796 de proiecte depuse.

Nu toate proiectele depuse vor intra la finanţare, întrucât bugetul este de 775 de mili­oane de euro, iar rata de depunere a fost de 197,6%, ceea ce înseamnă că IMM-urile au depus proiecte de 1,5 miliarde de euro.

„Avem şi depunerile pe judeţe, pe Gorj s-au depus 147 de proiecte, pe Hunedoara 110 proiecte, Valea Jiului 36 de proiecte, Dolj 182 de proiecte, Galaţi 99 de proiecte, Prahova 136 de proiecte şi Mureş cu 86 de proiecte“.

Pe fiecare judeţ, „setea“ antreprenorilor pentru finanţare a depăşit bugetul alocat, cea mai ridicată rată de depunere fiind înregistrată în Prahova, cu 322%, urmată de Dolj cu 228%. În ceea ce priveşte sectoarele de activitate pe care s-au depus proiecte, Ana-Maria Icătoiu menţionează producţia şi HoReCa, însă toamna acestui an ar trebui să aducă o analiză mai clară şi mai multă transparenţă asupra programului.

„Undeva în toamnă vom avea probabil într-un grup de lucru tehnic mai restrâns şi o analiză a domeniilor de activitate pe care au fost depuse aceste cereri de finanţare care vor intra la contractare“.

O parte din cei cu proiecte aprobate au semnat deja contractele şi au trecut la implementare. Etapa de contractare pentru toate proiectele care vor fi finanţate ar trebui să fie finalizată în septembrie-octombrie. Ulterior, efectele Programului Tranziţie Justă pentru IMM-uri ar trebui să se facă văzute în următorii doi ani.

„Implementarea în ghid este până în 2027 plus 2, adică 2029, dar fiecare este interesat să finalizeze cât mai repede implementarea. Probabil majoritatea proiectelor propun contrucţie plus dotări“.

Programul Tranziţie Justă ar trebui să sprijine dezvoltarea durabilă şi crearea de noi locuri de muncă în judeţele afectate de tranziţia energetică. Alte regiuni europene care au trecut prin programe de tranziţie justă, cum sunt cele din Germania, au decis să aleagă unul sau două domenii de activitate şi să investească doar în acelea printr-o viziune unitară.

În România, stakeholderii nu au reuşit să se aşeze la aceeaşi masă pentru o viziune unitară, dar Icătoiu crede că programul îşi va atinge scopul, chiar şi în acest context.

„Nu există nicio regiune în Europa care să fi trecut deja prin Tranziţie Justă şi unde oamenilor de acolo să le meargă mai rău decât înainte. Aceste populisme prind de foarte multe ori pentru că maschează foarte mult din capacitatea pe care o avem să facem nişte lucruri deştepte, să aşezăm pe toată lumea la masă şi să scoatem de acolo nişte lucruri inteligente“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank