ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Cristian Pandel, Christian Tour: La 1 martie aveam 175.000 de turişti cu rezervări, niciodată nu am avut un volum atât de mare, interesul pentru călătorii rămâne unul ridicat. Miza în turism a Christian Tour pentru 2021 o reprezintă extinderea flotei companiei aeriene Animawings la 5 aeronave

05.11.2020, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Cristian Pandel, acţionarul şi fondatorul agenţiei de turism Christian Tour, are în plan accelerarea digitalizarea şi extinderea companiei pe noi domenii.

„Noi aveam multe proiecte în derulare, lansate în ultimii doi ani, în alte domenii decât turismul, dar cumva conectate. Am realizat că singura şansă pentru a rezista în faţa crizei este să accelerăm. Aşa am făcut şi în 2009-2010, dar puţin diferit. Ne-am reinventat, ne-am făcut un plan pesimist pe turism pentru 2021, dar extindem afacerile conexe – aviaţie, transport, car sharing şi retail“, a declarat Cristian Pandel.

Extinderea a venit în contextul în care Christian Tour a crescut an de an cu 20-30%, iar anul trecut a fost cel mai bun an al companiei, inclusiv ca profitabilitate cât şi ca cifră de afaceri.

„Am văzut că businessul de schimbă, iar tehnologiile noi sunt tot mai importante şi acum doi ani întreg grupul s-a repoziţionat şi am investit în tehnologie. Avem o divizie de tehnologie înfiinţată în urmă cu doi ani, Memento Hub, în care am investit mult şi am digitalizat toate procesele noastre. Atunci când pandemia s-a instaurat noi eram la jumătatea drumului cu digitalizarea, iar noi am accelerat. Noi cei mai mulţi aleg o vacanţă online, dar o plătesc în agenţie“, a subliniat Cristian Pandel.

În 2019, Christian Tour a avut vânzări de 515 milioane de lei şi afaceri de 42 de milioane de lei, cu 23% mai mult faţă de anul precedent.

Agenţia numără 312 angajaţi, din care rămăseseră activi la jumătatea lunii aprilie doar 80, restul fiind trimişi în şomaj tehnic.

Activitatea de turism se concentrează doar pe firma Christian 76 Tour, alte firme din grup având specificul lor. Grupul are afaceri totale de circa 200 de milioane de euro.

„Acum există o dorinţă mare pentru vacanţe. Atunci când se vor ridica restricţiile, va exista o adevărată explozie.“

„ Anul 2021 va fi unul atipic, dar mai bun ca 2020. Cei care au călătorit şi şi-au făcut test, vor călători uşor şi în 2021. Ne aşteptăm ca toate statele europene să ceară test pentru coronavirus, iar acest lucru va deveni o normalitate. Ne aşteptăm la o creştere faţă de 2020, dar nu aproape de 2019. Noi încă operăm chartere către Egipt, către Turcia, Grecia. Sezonul s-a extins acum. Acum sezonul de iarnă nu va fi unul bun pentru că multe ţări intră în lockdown“, a subliniat Cristian Pandel. „Trendul în 2021 va fi acela ca toţi care pleacă în vacanţă să plece cu un test făcut înainte, tocmai pentru ca turistul să se relaxeze în avion sau în resort, să ştie că toţi au fost testaţi. Noi la 1 martie aveam 175.000 de turişti cu rezervări, niciodată nu am avut un volum atât de mare, interesul pentru călătorii rămâne unul ridicat“, a adăugat fondatorul Christian Tour.

De partea cealaltă, el nu se aşteaptă la „explozie“ a turismului românesc.

„Creşterea turismului naţional este o poveste. Per total a mai crescut cererea, însă nu peste volumul din 2019 pentru că au fost multe piedici. Sezonul a pornit târziu, ba au funcţionat ba nu au funcţionat restaurantele. Au mers foarte bine locaţiile de top, cele care şi în sezon normal merg bine, cele de 4-5 stele au fost pline, însă pensiunile sau hotelurile „normale“ au avut de suferit. Nici măcar litoralul nu s-a apropiat de 2019 cu toate restricţiile“, a subliniat fondatorul Christian Tour.  

Aegean, companie aeriană din Grecia care transportă anual peste 13 milioane de pasageri, a preluat un pachet de 25% din acţiunile transportatorului aerian Animawings, parte a grupului Memento (Christian Tour).

Valoarea tranzacţiei a fost de 412.000 de euro, arată datele de pe site-ul companiei aeriene.

Animawings este o companie aeriană specializată în chartere lansată în acest an. Acţionarii operatorului aerian sunt companiile Memento Group, din care face parte şi turoperatorul român Christian Tour, precum şi operatorul aerian elen Orange2Fly, conform ultimelor date.

Compania se aşteaptă la un număr de 300.000 de pasageri, iar în 2024 peste un milion de pasageri vor alege serviciile aeriene ale acesteia. Recent, în flota companiei a intrat prima aeronav?, un Airbus A320-200 cu 174 de locuri. Activitatea Animawings va începe în mai.

„Este o companie care zboară sub steag românesc, ne-am dorit un knowhow puternic, iar 25% din companie este deţinut de Aegean Airlines, iar ei au 69 de aeronave în flotă. Parteneriatul a început timid, voiam doar zboruri charter, însă săptămâna aceasta am întrunit consiliul de administraţie şi avem în plan şi zboruri regulate către destinaţii preferate de români, pentru city-break sau vacanţe şi business. Acum avem o singură aeronavă, un Airbus A320. În 2021 avem discutat să creştem la cinci aeronave, două pentru charter iar celelalte trei vor intra pe curse hibrid sau regulate. Noi ne aşteptăm ca din martie-aprilie ca piaţa să crească din nou“, a spus Cristian Pandel.

Christian Tour este principalul turoperator român de pe piaţa locală. Înfiinţată în 1997, compania este deţinută de Cristian Pandel şi este prezentă atât în ţară, prin cele peste 50 de sedii proprii şi francize, cât şi în ţări precum Republica Moldova, Serbia, Polonia, Grecia, Turcia, Spania şi SUA.

 

 

Christian Tour în cifre

►42 mil. lei a fost businessul Christian Tour în 2019

►515 mil. lei au fost vânzările de vacanţe în 2019

►190 mil. lei sunt vânzările estimate pentru 2020

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank