ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Maria Andrei, SVN România: Olimpul are toate premisele şi atuurile pentru a deveni un nou star al litoralului pe măsură ce clienţii caută şi facilităţi, nu doar un apartament

01.08.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltatorii imobiliari continuă să achiziţioneze noi terenuri pentru a dezvolta viitoare proiecte rezidenţiale la malul mării, iar după Mamaia şi Năvodari, Olimpul atrage tot mai mulţi bani.

Cererea tot mai mare de spaţii de cazare care să vină şi cu facilităţi suplimentare a determinat ca noi staţiuni să intre pe radarul dezvoltatorilor.

„Olimpul are toate premisele şi atuurile pentru a deveni un nou star al litoralului. Zona în sine este una verde, aproape de câteva păduri. Plajele sunt diferite de cele din Mamaia – de când cu mărirea plajelor din Mamaia, turismul scârţâie puţin în condiţiile în care românii au avut din nou ocazia de a pleca peste hotare, către Grecia, Turcia sau Egipt, iar ce s-a întâmplat în 2020-2021, au crescut aşteptările celor din turism, acum 2022 este puţin mai jos ca număr de turişti şi încasări. Olimpul este o zonă care înainte de ’90 era frecventată de cei cu posibilităţi financiare şi spre deosebire de Mamaia Nord şi Năvodari, zone dezvoltate în ultima vreme, Olimpul va surprinde prin proiecte integrate, prin faptul că nu se vor vinde doar apartamente, ci şi servicii, facilităţi şi zone comune, unde părinţii pot lăsa copiii la un spaţiu de joacă. Acestea sunt acum atuurile Turciei deoarece mulţi români merg acolo în vacanţă datorită facilităţilor“, a spus Maria Andrei, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

Euro Vial Residence, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori activi pe piaţa imobiliară regională din Constanţa, a achiziţionat domeniul Clos des Colombes din 23 August – Olimp într-o tranzacţie de 1,5 mi­lioane de euro.

Domeniul Clos des Colombes se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare şi reprezintă una dintre cele mai renu­mite podgorii de pe litoralul românesc, tradiţia cultivării viţei-de-vie întinzându-se pe o perioadă de peste 45 de ani, dintre care ultimii 20 de ani sub coordonarea antrepre­noarei de origine franceză Anne Marie Rosenberg, care a cumpărat domeniul în 2002.

Aici sunt produse în prezent aproximativ 18.000 sticle anual, vinurile Clos des Colombes câştigând mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Adiţional podgoriei, care se întinde pe patru din cele şase hectare, domeniul mai include o cramă, un restaurant cu aproximativ 100 de locuri - care a fost declarat cel mai bun restaurant regional din Dobrogea în 2019 de către ghidul Gault Millau, precum şi mai multe uniăţi de cazare.

Olimp se prefigurează a fi un nou pol de dezvoltare imobiliară şi hotelieră, în prezent fiind anunţate şi în lucru proiecte imobiliare care vor atrage investiţii estimate la câteva sute de milioane de euro.

„Cât timp parametrii urbanistici permit, din prisma investitorului, dacă nu ar merge pe varianta de 9-10 etaje atunci costurile cu terenul, cu fundaţia – mai ales când sunt şi parcări subterane, toate acestecosturi s-ar regăsi în apartamentele vândute. Dacă ne raportăm la 10 etaje cu 500 de apartamente sau cinci etaje cu 250 de apartamente, putem avea un preţ dublu al apartamentelor şi cei mai mulţi ar prefera blocuri cu 10 etaje decât un preţ dublu. Discuţia porneşte de la faptul că în România cumpărătorul nu este dispus să plătească mai mult sau nu îşi permite să plătească mai mult deoarece salariul mediu este la un anumit nivel, dobânzile sunt la un anumit nivel, materialele de construcţii se scumpesc şi dacă dezvoltatorul nu îşi asigură un profit minim atunci nu va mai construi“, a explicat Maria Andrei, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank. Ea a subliniat că sunt şi zone pe litoral unde înălţimea maximă este de 2 până la 5 etaje, dar nu şi Olimp, Năvodari sau Mamaia unde se merge pe modelul din Dubai, cu clădiri cât mai înalte şi clienţi care vor apartamente la etajele superioare.

„La Olimp există deja unităţi operate în zonă cu costuri de cazare ridicate, ceea ce înseamnă că pentru investitor randamentul obţinut în urma închirierii va fi unul comparabil cu Mamaia-Năvodari. Cei pe care îi vedem în Olimp sunt dezvoltatori diferiţi faţă de ce vedem în Mamaia. Vor să ofere cât mai multe servicii. Sunt dezvoltatori care vor să creeze un all year round investment, pentru ca apartamentul să fie atractiv tot timpul anului“, a spus consultantul.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank