ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Mihaela Tyrel de Poix, SERVE: Zona Dealu Mare se va dezvolta precum Toscana. Şi noi vom investi în spaţii de cazare. Dealu Mare, considerată „patria vinurilor roşii“, este una dintre cele mai importante zone viticole din ţară, dar şi cea mai compactă

08.09.2022, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Zonele viticole din România vor atrage şi investiţii în spaţii de cazare, în hoteluri şi pensiuni care să vină în completarea cramelor, astfel încât cei care vin să deguste vinuri, să aibă şi unde se caza.

„Vizitele la cramă s-au dezvoltat mult în ultimii trei ani şi perioada de pandemie a ajutat. În ţările cunoscute pentru vinuri cei pasionaţi merg şi vizitează cramele şi tot mai mulţi din generaţia 35-40 de ani vor să viziteze. Sunt tot mai multe solicitări din partea grupurilor şi vor inclusiv să vină la cules. Vrem să investim şi în spaţii de cazare la cramă. Am lărgit acum spaţiul de degustare iar în următorii ani vom investi în spaţii de cazare. Ne uităm la câteva amplasări acum“, a spus Mihaela Tyrel de Poix, proprietarul producătorului de vinuri SERVE.

Ea spune că vara sunt cel puţin trei solicitări în timpul săptămânii pentru a vizita crama din partea grupurilor, alături de altele pe timp de weekend.

„Se poate dezvolta zona precum Toscana în Italia. Acum nici 10% din cerere nu este acoperită de spaţii de cazare. Avem Casa Timiş, Casa de Piatră, dezvoltarea realizată de Tohani. Sunt pensiuni cu standarde ridicate. Vor urma locaţii de calitate. Nu ne putem permite ca ştacheta de ospitalitate să fie sub vinuri.“

Dealu Mare, considerată „patria vinurilor roşii“, este una dintre cele mai importante zone viticole din ţară, dar şi cea mai compactă. Podgoria se încadrează între râurile Teleajen (judeţul Prahova) şi Buzău.

În 2019, tocmai pentru a susţine dezvoltarea din Dealu Mare, zece crame s-au asociat pentru a crea un brand comun prin care să promoveze zona viticolă.

Mihaela Tyrel de Poix alături de soţul ei, contele Guy Tyrel de Poix, au fost primii investitori privaţi în vinul românesc, fondând SERVE în urmă cu aproape 30 de ani.

“El a venit în România în 1993, când a început trecerea către capitalism şi încă se lucra pe vechea legislaţie, cu vechile obiceiuri. El venea din Franţa, dintr-o zonă viticolă. A avut curajul de a începe aventura care s-a transformat în business. Guy nu mai este de 12 ani printre noi dar ne-a lăsat moştenirea – SERVE este un acronim – Societatea Euro-Română de Vinuri de Excelenţă. Avem acum aprope 30 de ani de la fondare“, a explicat Mihaela Tyrel de Poix.

Celor zece crame - Apogeum, Aurelia Vişinescu, Budureasca, Dagon Clan, Davino, LacertA, Licorna Winehouse, SERVE, Tohani România şi Viile Metamorfosis – li s-au adăugat între timp şi altele, pe site-ul Asociaţiei Producătorilor de Vin din Dealu Mare figurând acum 15 nume. Din asociaţie mai fac parte şi The Iconic Estate, Domeniile Franco-Române, Domeniile Prince Matei, Gramofon Wine şi Domeniul Aristiţei.

„În ultimii zece ani avem o medie de circa 700.000 de sticle anual. În 2019 Dealu Mare a suferit din cauza grindinei masive spre exemplu şi între 40-60% din plantaţii au fost distruse atunci. Anul trecut a fost o recoltă foarte bună - aici ne referim la calitate, dar 2021 a fost un an excepţional pentru că am avut şi calitate şi cantitate cu 20-30% peste medie. Anul acesta suntem în medie. Am avut apă în sol datorită precipitaţiilor. De acum 20 de ani am deschis câteva pieţe bune de export. 50% din producţie pleacă la export. Cea mai importantă piaţă este provincia Quebec din Canada unde exportăm între 200.000 şi 240.000 de sticle anual. Avem o relaţie bună cu monopolul de stat – Canada este sub monopol de stat pe import şi distribuţie“, a spus proprietara SERVE.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank