ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Radu Mihaiu, primarul sectorului 2: Linia de tramvai spre Pantelimon şi relocarea Uzinei de Reparaţii STB sunt complicate, dar avansăm pe partea de birocraţie. Toată lumea este interesată ca acest proiect să meargă

05.04.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Pasajul de la Doamna Ghica ar trebui finalizat până la sfârşitul anului, iar proiectul va include într-o etapă ulterioară şi tramvai, în ciuda modului în care a fost gândit de fosta administraţie a Capitalei. 

Proiectul care prevede o linie de tramvai care să lege sectorul 2 al Ca­pitalei de comuna Pantelimon, res­pectiv relocarea Uzinei de Repa­ra­ţii STB Atelierele Centrale din centrul oraşului către Pantelimon, mer­ge înainte, însă efortul birocratic este unul major, ceea ce face ca avan­sul să fie unul lent, a explicat Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, rea­lizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Este un proiect complicat, dar avan­săm cu tramvaiul către Panteli­mon, acolo unde am vrea noi să relo­căm Uzinele de Reparaţii Atelierele Centrale, în afara Bucureştiului, pentru ca cele 10 hectare de acolo să poată fi folosite pentru un spaţiu ver­de, un spital, un incubator de afaceri, întru­cât se află în centrul Capitalei şi are tot sensul să fie folosit pentru viaţă urbană, nu pentru o uzină de reparaţii sau pentru industrie grea“. 

Totuşi, acest proiect este unul de „două mandate“, aşa cum subliniază edilul, în contextul în care mutarea nu este posibilă fără linia de tramvai, iar linia de tramvai implică multe părţi interesate. 

„În acest mo­ment am discutat cu toţi actorii implicaţi şi sunt mulţi. Am dis­cu­tat cu Consiliul Jude­ţean Ilfov, cu pri­marul din Pan­te­limon, cu primarul ge­neral, cu CNAIR, pen­tru că e un drum care trece pe acolo şi tre­buie să ne asi­gu­răm că şi tramvaiul poate să treacă“. 

Mihaiu spune că exis­tă un acord de prin­cipiu cu persoanele impli­ca­te, o parte din biro­cra­ţie a fost urmată, însă lu­crurile au stagnat după mo­­men­tul crizei guverna­men­tale din 2021. 

„Acum pare că s-au reluat şi mergem într-o direcţie care mie mi se pare promiţătoare. (...) Toată lumea este interesată ca acest proiect să meargă. Nu are cum să nu meargă dacă rezolvăm paşii birocratici şi asigurăm şi finanţarea studiului de fezabilitate şi găsim o finanţare pentru proiect – sunt convins că vom găsi pe PNRR, pe fondul de mediu, pentru că tramvaiele ţin de «verde» şi o să meargă uşor pe Green Deal, unde sunt fonduri“. 

Un alt proiect important asumat de administraţia din sectorul 2 al Capitalei ţine de linia de tramvai care va lega cartierul-dormitor Pantelimon de cartierul de business Pipera, un proiect care va aduce ca efect secundar şi o conexiune între cartierul Titan şi zona de business Pipera. Traseul acestei linii include şi pasajul Doamna Ghica, care a fost prevăzut în proiectul iniţial fără tramvai. Acum, administraţia a realizat un studiu de fezabilitate pentru a afla dacă proiectul poate susţine şi tramvai. 

„Proiectul poate susţine tramvai, aşa se va face execuţia, sigur că tramvaiul nu va fi din prima zi, noi sperăm ca acest pasaj să se finalizeze la finalul acstui an, ceea ce nu este cazul şi pentru linia de tramvai dintre Delfinului şi Petricani. Asta cu siguranţă nu poate fi finalizată anul acesta, ceea ce înseamnă că nici pe pasaj nu va fi în primă fază linie de tramvai pentru că nu are niciun sens. Dar toată infrastructura va fi făcută în aşa fel încât să suporte tramvai. Am toate asigurările atât de la constructor cât şi de la proiectant că se va putea implementa uşor o linie de tramvai“. 

Ca etapă, pentru acest proiect administraţia din sectorul 2 aşteaptă ca Primăria Generală să-i dea acordul de a finanţa studiul de fezabilitate, în contextul în care administraţia de sector nu are dreptul să-l finanţeze fără un protocol semnat în prealabil. 

Primăria sectorului 2 are un buget de investiţii de 650 mil. lei pentru 2022, mai mare decât bugetul de 440 mil. lei de anul trecut. Edilul a explicat că 300 mil. lei se vor îndrepta anul acesta înspre eficienţă energetică. 

„Este important de spus că felul în care s-au făcut investiţiile pentru eficientizare energetică ne permite, când apelul va fi definitivat, să accesăm direct banii din PNRR. Nu mai punem asociaţiile de proprietari pe drumuri pentru a accesa banii din PNRR. Pentru acele blocuri pentru care au fost demarate lucrările după 2021, putem deconta direct. Aşteptăm apelul şi vom deconta toţi banii pentru eficienţă energetică“.

Alte proiecte care intră în 2022 în planurile primăriei se referă la investiţii în reabilitări de străzi, continuarea reabilitărilor de şcoli, investiţii în parcuri şi spaţii de colectare separată. 

În ceea ce priveşte PNRR, Mihaiu ia în considerare posibilitatea de a realiza locuinţe sociale pentru tineri. 

„Am cerut acordul de la CGMB ca un teren care se află în administrarea noastră să îşi schimbe destinaţia, adică în loc de piaţă să putem face locuinţe sociale. Schimbarea de destinaţie se face doar cu acordul CGMB. (...) Nu s-a mai făcut proiect de locuinţe sociale de mult timp în sectorul 2“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank