ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România: Ramona Ivan, director relaţii internaţionale, CEC Bank: Indiferent de ce s-ar spune, chiar şi acele proiecte cu fonduri europene nerambursabilă 90%, de fapt nimic nu este gratis. Există şi o contribuţie proprie care contează, iar atunci când se trage linie procentul scade

12.04.2022, 17:37 Autor: Mircea Nica

Finanţările nerambursabile din fonduri europene implică o contribuţie proprie în cadrul proiectului, iar la final procentul nerambursabil scade, a spus Ramona Ivan, director relaţii internaţionale CEC Bank, în cadrul Confeinţei ZF Investiţi în România, organizată la Iaşi.

“Acum vorbim de fonduri europene care au mai rămas din perioada de programare 2014-2021 pentru care absorbţia, în cazul ideal, ar fi de 62%. Vorbim de perioada de programare 2021-2027, vorbim de PNRR, dar ce trebuie să facă o companie ca într-un final să aibă proiecte prin care să se folosească de acest ajutor. Indiferent ce s-ar spune, chiar şi în cazul acelor proiecte cu finanţare nerambursabilă 90%, de fapt nimic nu este gratis. Sunt lucruri care sunt corect să fie finanţate, dar nu sunt eligibile pe fonduri europene. Există şi o contribuţie proprie care contează, iar atunci când se trage linie, vedem că procentul nerambursabil mai scade”, a spus Ramona Ivan.

Ea a mai adăugat că de-a lungul timpului multe proiecte nu au mers neaparat pe o direcţie bună, dar un partener poate ajuta la realizarea unui nucleu de personal, care în final ar stabiliza proiectul.

“Multe proiecte nu au mers neaparat pe ceva bun. Trebuie să fie proiecte ale antreprenorilor, ale companiilor în care să se creadă. În afară de acest lucru, trebuie să fie şi un partener. Pe zona de fonduri europene lucrurile nu sunt atât de uşoare pe cât s-ar crede. În cazurile în care s-a lucrat cu cineva alături, antreprenorii reuşit să aibă un nucleu de personal”, susţine Ramona Ivan. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank