Aproape unul din trei camioane vândute pe plan local în primul semestru a fost unul destinat sectorului de construcţii, în timp ce camioanele pentru transport internaţional au punctat o creştere limitată, a explicat Răzvan Szilagyi, deputy CEO, AIC Trucks în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
„Piaţa camioanelor este una în creştere, o piaţă care creşte de câţiva ani şi care reflectă economia României. Dacă ne uităm puţin în detaliu, noi urmărim piaţa pe trei segmente. Zona de cap tractor, care are o foarte mare componentă de transport internaţional, zona de construcţii şi zona de vehicule specializate sau municipale. Piaţa de construcţii a crescut undeva în jur de 30% în S1 faţă de primul semestru al anului trecut, susţinută mai degrabă de dezvoltările din infrastructură. Piaţa pe construcţii rezidenţiale a scăzut, dar construcţiile de infrastructură au crescut. Şi eu cred că e un trend care o să mai continue şi în anii următori. Piaţa de transport internaţional oarecum a crescut destul de încet, să spunem“, a spus Răzvan Szilagyi. Spre exemplu, înmatriculările de camioane grele au crescut cu 1,2% în iunie 2024 faţă de iunie 2023, existând atât creşteri de două cifre, cât şi scăderi similare.
„Volumele transportate în Europa au scăzut uşor şi automat şi reînnoirea parcurilor, să spunem, a fost un pic întârziată. Dar perspectivele sunt mai degrabă bune. Piaţa care mai rămâne este cea de municipale, care este în continuare suficient de mică ca pondere, dar acolo e mai greu de urmărit o sezonalitate. Depinde foarte mult de ce se întâmplă la final de an. Dar una peste alta e o piaţă dinamică, e o piaţă în care, ca să zic aşa, ne străduim şi cred că volumele se văd şi se vor vedea“, a spus directorul adjunct.
În ceea ce priveşte fiscalitatea, el explică faptul că noile taxe pun presiune pe companiile locale, bugetul acestora pentru investiţii fiind afectat.
„Impozitul de 1% din cifra de afaceri este foarte contraproductiv pentru o companie de genul ăsta, pentru un importator-distribuitor, pentru că nu vorbim de marje mari. Nu ştiu, dacă ne gândim că la finalul anului avem un profit brut, să zicem, de 2% din cifra de apaceri, înseamnă că jumătate din el se duce către stat. Şi asta e o situaţie, să zicem, încă fericită. Probabil că sunt companii tot din zona asta de transacţionare, să spunem, care au rata profitului chiar mai mică de atât. Deci aici influenţează destul de negativ business-ul. Şi nu considerăm că reflectă, să spunem, ceea ce ar trebui să se întâmple ca şi contributivitatea companiei la, nu ştiu, la tot ce înseamnă finanţarea statului, să spunem. Credem că ar trebui să fie regândită mai precis“, a spus Răzvan Szilagyi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE