ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Rezultatele Norofert după primul an cu irigaţii pe 200 ha la ferma din Zimnicea: 13-14 tone de porumb/ha cu irigaţii, comparativ cu două tone de porumb/ha fără irigaţii. „Dacă mai avem un an cu diferenţe atât de mari, probabil putem vorbi de amortizarea investiţiei din al doilea an“

09.10.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investiţia pentru irigaţii pe 200 ha a fost de peste 1 mil. euro ♦ Norofert vrea să iasă cu o emisiune de obligaţiuni de până la 3,5 milioane de euro prin care vrea să finanţeze investiţiile în irigaţii şi extinderea internaţională ♦ Primele vânzări din Brazilia ar putea veni în mai-iunie 2025.

Compania Norofert a obţinut pro­ducţii la hectar de aproape şase-şapte ori mai mari pe suprafeţele irigate comparativ cu cele neirigate din fer­ma pe care o operează la Zimnicea, judeţul Teleorman, a explicat Vlad Popescu, preşedintele consiliului de administraţie al Norofert, în emisiu­nea ZF Investiţi în România!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Rezultatele au fost absolut dra­matice. Spre comparaţie, la cultura de porumb am avut o diferenţă de 12 to­ne între irigat şi neirigat. Pe solurile neirigate am recoltat 2 tone/ha şi pe culturile irigate am avut 13-14 tone/ha. E o performanţă şi ne arată că direcţia de a investi în irigaţii este singura soluţie pentru a avea o fermă profitabilă“.

Investiţia pentru a avea irigaţii pe primele 200 din cele 1.000 de hectare de la ferma din Zimnicea s-a ridicat la 1 milion de euro, însemnând insta­la­ţia de irigaţii şi cheltuieli conexe cu săpături şi alte lucrări. Totuşi, investi­ţia se poate amortiza rapid, în contex­tul în care mulţi fermieri români au fost loviţi şi în acest an de secetă.

„Dacă mai avem un an cu dife­renţe atât de mari de temperatură, probabil putem vorbi de amortizarea investiţiei din al doilea an, ceea ce este absolut fabulos pentru o inves­tiţie de peste 1 milion de euro“. Com­pania continuă investiţiile în irigaţii şi vrea să acopere încă 200 de hectare din fermă în următoarele luni, care să deservească culturile de toamnă, în timp ce planifică alte investiţii în irigaţii în 2025.

„Avem în lucru 200 de hectare de irigaţii pe care sperăm să le terminăm până în decembrie ca să putem să le dăm în folosinţă pentru culturile de toamnă, mă refer în special la grâu, unde avem suprafeţe mari. (...) Spe­răm să închidem anul cu 400 de hectare irigate, urmând ca de anul viitor să mai facem irigaţii pentru 350-400 de hectare, în funcţie de cum reuşim să comasăm zonele“.

Compania românească înfiinţată în anul 2000 de familia Popescu este cunoscută pentru producţia de îngrăşăminte organice şi pesticide ecologice la fabrica din Filipeştii de Pădure, jud. Prahova. Producătorul furnizează inputuri către aproximativ 600 de fermieri din România.

„Avem în jur de 600 de clienţi în momentul acesta. Din fericire, datorită unei strategii de precauţie nu am avut extraordinar de multe cazuri de fermieri care au dorit eşalonări şi reeşalonări sau amânări de plăţi. Am avut chiar puţine cazuri, drept dovadă şi gradul de încasare la zi de 96%, însă există o problemă în ssitem cu fermierii care nu au mai reuşit să recolteze nimic la porumb şi la floare şi care nu mai au de unde să îţi plătească furnizorii, băncile, leasingurile, etc“.

Una dintre cele mai importante investiţii ale Norofert în ultimii ani a fost în cercetare, mai exact într-un laborator de multiplicare a microorganismelor, o materie primă vitală în producţia companiei.

„Este o investiţie care ne permite în primul rând să controlăm calitatea materiei prime pe care o folosim în produsele noastre, un lucru foarte important pentru că putem avea o constanţă în calitate. În al doilea rând, reuşim să scădem foarte mult costurile de producţie pentru produsele noastre din fabrica de la Filipeştii de Pădure, ceea ce se vede în calculele noastre“.

Aproximativ 80% din portofoliul de produse al companiei este fabricat astăzi în totalitate in-house, cu materii prime pe care Norofert le produce în laborator, în timp ce pentru alte produse trebuie să importe materii prime, întrucât în România nu se găsesc şi producţia in-house ar veni cu costuri foarte mari.

O altă direcţie majoră de dezvoltare este dată de pieţele internaţionale. După patru ani, o schimbare de direcţie şi investiţii totale de 500.000 de dolari, Norofert a intrat în final pe piaţa din SUA prin filiala Norofert AG din Watertown, Dakota de Sud, pe care o operaeză alături de antreprenorul american Gary Lamb, care deţine 49% din filiala respectivă.

„Acum că am trecut de o fază critică, în care produsele funcţionează bine, fermierii care au cumpărat sunt mulţumiţi şi devin clienţi recurenţi, este momentul să investim în forţă de vânzări şi, pe lângă distribuitorii din zonă, care probabil vor face cam 80% din volumele pe SUA, mai avem nevoie de un reprezentant tehnic şi începem recrutarea lui în octombrie. Un reprezentant care să meargă să supravegheze loturile demonstrative şi să ajute fermierii să aplice produsele aşa cum trebuie“.

După ce identificat reţeta de dezvoltare printr-un partener local, Norofert se îndreaptă către piaţa din Brazilia. În septembrie, compania românească a anunţat un parteneriat cu grupul Engenutri prin care cele două entităţi vor construi în Brazilia o linie de producţie pentru produsele Norofert. Compania vrea să facă primele vânzări din Brazilia în mai-iunie 2025.

„Sunt convins că vom avea un start mult mai în forţă decât în SUA pentru că vorbim de o echipă mult mai mare. În ceea ce priveşte valoarea investiţiei, care va fi împărţită la doi, ne aşteptăm undeva la 500.000 de dolari în următorii doi ani, iar asta implică construcţia fabricii, cu o capacitate de aproximativ 15.000 de litri, şi dezvoltarea unei echipe de vânzări acolo care să ajungă la cât mai mulţi fermieri“.

Vârful de lance în această dezvoltare internaţională sunt produsele care vin din cercetarea proprie, iar pe viitor Norofert vrea să investească mai mult în segmentul de cercetare.

„Avem o colaborare foarte bună cu Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV, cu care dezvoltăm în momentul acesta câteva tulpini de bacterii pe care dorim să le patentăm. Lucrăm în direcţia aceasta, ştiu că există şi fonduri europene şi ne uităm la ele, dar primul pas este să ai ce patenta. Şi avem câteva tulpini pe care le vom patenta“.

În acelaşi timp, compania vrea să atragă fonduri europene pentru utilaje la ferma din Zimincea şi va veni cu un anunţ în acest sens în perioada următoare.

Compania Norofert este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, iar în perioara următoare are în plan să iasă din nou către investitori cu o emisiune de obligaţiuni de 3,5 milioane de euro. Principalele direcţii în care ar trebui să meargă fondurile sunt investiţiile în irigaţii şi extinderea internaţională.

„Mare parte din bani vor fi folosiţi pentru capacităţi de irigaţii, care aduc beneficii foarte clare şi un profit previzibil pentru ferma din Zimnicea, cu care fără niciun fel de emoţie se pot acoperi toate costurile financiare ale grupului. În al doilea rând vrem să investim în continuare în pieţele externe, am prins deja momentul şi credem că sunt o parte fundamnetală a strategiei de dezvoltare în următorii ani. Cel puţin în următorii trei ani ne vom rezuma la aceste pieţe şi încercăm să le dezvoltăm“.

Producătorul de îngrăşăminte organice Norofert a înregistrat afaceri de 21 mil. lei în prima jumătate din 2024, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a fost de 1,8 mil. lei, în scădere cu 40%.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank