ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Robert Lisenche, Holde Agri Invest: Ne dorim să mai adăugăm un nucleu în portofoliul nostru până la finalul anului. Compania are în prezent patru nuclee de operaţiuni dispuse în judeţele Teleorman, Călăraşi şi Dâmboviţa

27.10.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Operatorul de terenuri Holde Agri Invest ar vrea să mai dezvolte un al cincilea nucleu de operaţiuni până la finalul anului, în cazul în care reuşeşte să încheie o serie de negocieri aflate în curs, a explicat Robert Lisenche, director de investiţii Holde Agri Invest, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank

„Avem deschise mai multe negocieri, mai multe discuţii, nu avem o certitudine că vom închide una sau alta foarte curând. Ne dorim şi credem că ar mai fi posibil până la finalul anului să mai adăugăm încă un nucleu în portofoliul nostru, dar ar fi prematur să promovăm această informaţie acum. Avem discuţii pe mai multe planuri“. 

Extinderea companiei Holde Agri Invest este gândită pe achiziţia de ferme ce pot servi drept nucleu de dezvoltare, unde pot exista spaţii de depozitare şi în jurul cărora se pot acumula alte terenuri. 

Compania are deja patru nuclee de operaţiuni, dispuse în trei judeţe, şi-anume Teleorman, Călăraşi, respectiv Dâmboviţa, unde compania a achiziţionat în acest an o fermă de peste 2.000 ha. În total, operatorul se apropie de 14.000 ha, pe care le utilizează atât pentru culturi de toamnă, cât şi pentru culturi de primăvară. 

„Planul iniţial era ca în zece ani com­pania să ajungă la 20.000 de hectare, un o­biectiv raportat la anul 2018, cumva lucrurile au evoluat chiar mai repede decât anticipam, dar nu putem spune o dată exactă pentru când vom atinge ţinta. Este o situaţie care e în permanentă dinamică, cu destul de multe incertitdini, cu apetit de vânzare mai mare în anumiţi ani şi mai mică în alţii“. 

În ceea ce priveşte premisele aduse de anul 2022 pentru achiziţii de ferme, Lisenche spune că încă nu s-au făcut simţite efectele costurilor finanţării sau efectele producţiei mai reduse pe zone precum sud-estul sau nord-estul ţării. 

„Iar aici pe sud în zona în care operăm noi lucrurile nu au fost foarte rele, nu am simţit deocamdată o schimbare sau un apetit mai mare al vânzătorilor de a negocia sau de a face compromisuri faţă de ce era în urmă cu şase luni, însă sincer premisele ne arată că va exista o ofertă mai mare la vânzare în perioada următoare“. 

Bugetul total de investiţii al Holde Agri Invest pentru anul 2022 se ridică la 10-12 milioane de euro, iar una dintre direcţiile principale de dezvoltare ţine de capacităţile de depozitare, astfel încât producţia să poată fi valorificată la preţuri mai bune. 

„Am finalizat lucrările la silozul de la Călineşti pentru majorarea capacităţii de însilozare de la 10.000 la 15.000 de tone şi deja avem deschis şantierul la ferma din Frumuşani, jud. Călăraşi, unde vom ridica silozuri cu o capacitate de 10.000 de tone într-o primă etapă, şi avem în vedere încă alte două etape acolo, astfel încât capacitatea totală de însilozare să ajungă la 17.500 de tone. Iar la Dâmboviţa activele pe care le-am preluat odată cu ferma nu include spaţiu de depozitare, dar imediat ce închidem investiţiile în Teleorman şi Călăraşi vom deschide un nou front de investiţii şi pe Dâmboviţa“. 

Compania are în plan să atragă de la bănci un credit sindicalizat de până la 170 de milioane de lei, iar directorul de investiţii spune că demersul Holde ar putea avea un deznodământ până la finalul anului. 

„Nevoia de finanţare este naturală, noi încercăm să ne consolidăm relaţiile cu finanţatorii, obiectivul era ca până la finalul acestui an să închidem acest demers, încă nu l-am închis, dar facem paşi pentru a ajune la un deznodământ. Dorim să consolidăm relaţiile financiare astfel încât prin această finanţare care va acoperi aproape toate palierele de investiţii să refinanţăm şi alte credite de investiţii pe care le avem, să folosim o parte din credit pentru nevoile curente şi să folosim aceşti bani şi pentru achiziţia de noi ferme“.

Cifra de afaceri a Holde Agri Invest s-a situat la 59,3 milioane de lei la finalul anului trecut, iar pentru anul 2022 ţinteşte o creştere până la 93 milioane de lei. Totodată, reprezentantul companiei spune că profitul net va fi „probabil în linie cu ce am anticipat, de 8,8 milioane de lei“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank