ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Silviu Pop, Colliers International România: Galaţiul este a 13-a cea mai dinamică zonă metropolitană din Uniunea Europeană. Costul salarial din industria prelucrătoare românească este comparabil cu cel din China

23.03.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Fondul de investiţii NEPI Rockcastle a cumpărat recent 17 hectare de teren în Galaţi. 

Galaţiul este a 13-a cea mai dinamică zonă metropolitană din Uniunea Europeană, într-un top în care Cluj-Napoca ocupă prima poziţie, a explicat Silviu Pop, head of research, Colliers International România, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Putem spune că în cazul Galaţiului este un efect de bază, dar este a 13-a cea mai dina­mică zonă metropolitană din Uniunea Euro­peană. Aş menţiona că în top 10 sunt în g­e­ne­ral aproape numai oraşe din România, sunt puţine oraşe din alte ţări UE care sunt aici“.

Mai mult, Cluj-Napoca ocupă prima poziţie în acest top, fiind cel mai dinamic oraş din UE în perioada 2000-2018, cu o creştere medie de aproximativ 9%. „Cluj-Napoca este în momentul de faţă cu doar circa 20% sub PIB-ul pe locuitor al Barcelonei, mai are puţin şi prinde din urmă Barcelona. Galaţiul este ceva mai departe, are un PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare mai mic faţă de cel al Clujului, de pildă, dar asta arată şi oportunităţile de aici. Este într-o ţară foarte dinamică, iar dacă va fi conectat la infrastructură va apărea mult mai des pe radarul investiţiilor“.

Specialistul a punctat că Galaţiul are o dimensiune economică centrată pe zona bunurilor durabile, cu circa 30% din salariaţi activând în zona de producţie a bunurilor durabile şi cu 20% dintre aceştia activând în zona serviciilor logistice.

„Nu este un oraş precum Cluj sau Timişoara, cu o economie mult mai mixtă, unde ai foarte puternic dezvoltată şi zona serviciilor de business. Aici rămâne de văzut dacă se va putea întâmpla ceva şi aici, dar este destul de competitivă această zonă“.

Silviu Pop consideră că una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat întreaga ţară în atragerea de investiţii, inclusiv Galaţiul, ţine de lipsa unei autostrăzi care să tranziteze Carpaţii de la nord la sud, respectiv una care să treacă munţii de la est la vest.

„Acestea două au lipsit în condiţiile în care România are un cost salarial comparabil în industria prelucrătoare cu cel al Chinei. Cu alte cuvinte, China nu mai este atât de ieftină pe cât era înainte, ba mai mult, ai şi transportul de acolo şi anumite probleme geopolitice care pot ieşi la iveală. Şi întrebarea este: de ce să îţi asumi atâtea riscuri când poţi să vii în România, care îţi oferă un cost similar, sau să te duci în Polonia, unde ai un cost cu 30% peste China, dar nu este o diferenţă de la cer la pământ“.

Fondul de investiţii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galaţi, pentru un proiect imobiliar mixt, într-o tranzacţie intermediată de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

„Odată cu investiţia NEPI, care va conţine o schemă de retail majoră foarte probabil – trebuie văzut cu ei care sunt planurile exact, dar probabil să includă aşa ceva – se mai închide acest orizont de schemă majoră pe retail. Dar, ca şi în alte oraşe, mini-parcurile su parcurile de retail pot fi absorbite cu relativă uşurinţă de către piaţă dacă sunt poziţionate în zone dense care nu au în proximitate scheme moderne de retail“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank