ZF IT Generation

Radu Puchiu, cofondator al TINIA Group, soluţie tehnologică cu impact în sectorul energiei verzi: Anul acesta vrem să atragem o finanţare în valoare de 5 mil. Euro

16 mar 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

Soluţia se află în stadiu de proof of concept (POC) Compania vizează încheierea de parteneriate cu marii jucători din energie pentru deschiderea Living Lab - ecosistem de testare - urmând ca, în următoarele 12 luni, să fie finalizat patentul şi să aibă loc lansarea proiectului la nivel european.

Tinia Group, start-up local care a dezvoltat o soluţie bazată pe tehnologiile de inteligenţă artificială (AI) şi blockchain care să simplifice procesul de distribuţie a energiei solare, asigurând costuri mai mici pentru energia utilizată, concomitent cu reducerea consumului de energie, vrea să atragă o finanţare în valoare de 5 milioane de euro în 2023, a spus Radu Puchiu, cofondator al TINIA Group, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

„În runda aceasta de finanţare, pe care am început-o de curând, ne propunem să atragem circa 5 mi­lioane de euro pentru că vrem să mergem în trei zone importante, iar asta va implica producţie mai mare de echipamente şi inclusiv investiţii în partea de software. Am atras până acum aproape un million de euro, iar în prezent suntem în curs de negociere pentru încă 2 milioane de euro. Deci, pentru anul acesta asta este ţinta şi suntem deschişi la noi fonduri de investiţii şi companii din domeniul energetic care vor să investească în zona asta. Dar ţinta rămâne să ridicăm o investiţie de 5 milioane anul acesta“, a spus Radu Puchiu.

El a adăugat că TINIA Group a început demersurile de a atrage bani şi cu investitori din afara României.

TINIA Group a luat naştere în urmă cu doi ani, iar în prezent soluţia se află în stadiu de proof of concept (POC). Investiţia în soluţia TINIA se ridică la aproximativ un milion de euro, dezvoltarea acesteia fiind realizată în peste 18.000 de ore de muncă în ultimele 16 luni.

„Soluţia a fost validată în laborator, atât intern dar şi extern, pentru că am avut fost o mulţime de parteneriate cu zona universitară şi de cercetare academică. Şi ne bazăm pe parteneriatele cu companii. Pentru că sunt foarte multe companii care şi-au propus să atingă nişte ţinte de energie verde până în 2025-2030. Sunt companii destul de mari care au această ţintă, iar noi avem soluţia.“

De asemenea, soluţia TINIA a fost dezvoltată cu ajutorul unor cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, echipa din cadrul start-up-ului fiind alcătuită în prezent din 15 persoane.

„Noi suntem patru cofondatori şi suntem diferiţi ca background, toţi suficient de maturi şi cu expertiză diferită, de la cea tehnică la cea antreprenorială, la cea de dezvoltare şi accelerare, cea de reglementare. De asemenea, echipa care a dezvoltat acest produs este formată din circa 15 oameni şi creşte în continuare, deci tot adăugăm oameni pentru că e mare nevoie.“

Planurile pe termen scurt şi mediu ale reprezentanţilor TINIA vizează încheierea de parteneriate de colaborare cu marii jucători din piaţa de energie pentru derularea primului Living Lab – ecosistem deschis de testare, bazat pe un mediu şi o infrastructură reale – urmând ca, în 12 luni, să fie finalizat patentul şi să aibă loc lansarea proiectului pe mai multe pieţe.

„Am început dezvoltarea soluţiei în România, dar evident că ne ducem mai departe şi vom ataca diverse pieţe externe. Avem deja contacte, vom avea prezentări în lunile care urmează din Statele Unite până în Germania, Franţa, ca să numesc doar câteva ţări, deşi mai sunt pe listă. Anul acesta ne concentrăm pe pieţele care sunt deja mature din perspectiva reglementării. Adică cele în care poţi să te asociezi uşor pentru producţia de energie, în care poţi să tranzacţionezi. Germania este un exemplu, dar mai sunt şi alte ţări“, a mai spus Radu Puchiu.

 

Ce a mai spus Radu Puchiu la ZF IT Generation

Soluţia TINIA face ca energia solară să ajungă la un preţ corect, transparent şi sigur, de la producători la consumatori, protejând în acelaşi timp reţeaua de transport. Totul a plecat de la un context cât se poate de actual - faptul există clar această nevoie de energie ieftină şi la fel există această nevoie de energie verde ca să protejăm planeta. Tehnologia, din fericire, a progresat enorm în zona de energie solară, panourile solare sunt din ce în ce mai accesibile, sunt mai ieftine, mai performante şi practic aproape oricine poate să aibă acces la ele. Practic, în mai puţin de patru ani, spune Agenţia Internaţională pentru Energie, energia solară va fi principala producătoare de energie la nivel global, depăşind toate celelalte forme de producere de energie. Ei bine, dacă producţia de energie solară sună încurajator, deci avem panouri, putem să producem ieftin şi uşor, nu vedem să se întâmple acest lucru şi la nivel de distribuţie şi tranzacţionarea ei. Şi aici venim noi cu soluţia noastră, dând posibilitatea celor care produc energie solară să devină predictibili, să tranzacţioneze sigur şi transparent energia între ei şi în reţelele respective, în acelaşi timp echilibrând aceste reţele, aceste bucle de reţea electrică. Ideea a luat naştere în urmă cu aproape doi ani, cu o echipă foarte faină din Cluj care a îmbinat două componente interesante – partea tehnică şi cea investiţională.

La baza soluţiei stau două componente: una hardware - mici echipamente care se montează pe fiecare panou solar şi care transmit date către un sistem, adică spre cea de-a doua component, un sistem software care pune cap la cap aceste date cu alte date relevante. Astfel, modelul pe care noi îl propunem oferă utilizatorilor posibilitatea să tranzacţioneze energia solară în timp real, fiind un model bazat pe blockchain predictibil. Practic, creăm un nou sistem de operare pentru tranzacţionarea energiei verzi, un sistem deschis tuturor actorilor implicanţi, care este transparent, sigur, predictibil şi eficient.

Noi am încercat să realizăm soluţia hardware la un preţ suficient de mic ca să fie uşor de accesat de către public, de către cei care îşi montează panourile. În prezent, costul ei a ajuns la circa 20 de euro. Cu siguranţă acest cost va scădea pe măsură ce noi producem mai mult, dar la acest nivel noi ne gândim la câteva modele de vânzare a acestei soluţii. Ne dorim să mergem pe ideea de închiriere a echipamentelor şi subscripţie pentru platformă – pentru tranzacţionare. Pentru companii va fi important să preia soluţia şi să o ducă mai departe, în alte comunităţi. Deci suntem deschişi şi la această formă de colaborare.

Ne dorim să devenim un standard în domeniu şi cred că prin experienţa asta şi prin abordarea noastră, de la de la un capăt la celălalt pe zona de producţie de energie cred că vom stabili un tip de standard şi vrem să îl susţinem foarte puternic ca şi proiect de standardizare. Apoi, dacă ne dorim o creştere sustenabilă la nivel de societate, planetă, cred că primii care trebuie să ia măsuri suntem noi ca şi companie, mai ales în acest domeniu. Nu putem să vorbim despre energie verde şi noi să ardem combustibili fosili ca şi companie, deci cumva este şi un commitment al nostru intern. La fel, tocmai din acest punct de vedere am demarat acţiuni de aliniere sau alăturare la Organizaţia Mondială pentru Economie Verde, suntem în proces de aderare acolo şi ne-am alăturat unei alte reţele relevante de cooperare între Statele Unite şi România – RAISE: Romanian American Institute for Smart Energy - unde suntem membrii fondatori.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR