ZF IT Generation

Videoconferinţa ZF IT Generation - Cum creştem numărul de specialişti în IT din România de la 200.000 la 600.000 până în 2025? Lansarea unor programe de dezvoltare a abilităţilor digitale nu trebuie să transforme pe toată lumea într-un programator ci să ajute pe cât mai mulţi oameni să înţeleagă corect ce este industria de IT, tehnologia şi cum poate să îi ajute

6 ian 2022 Autori: Alexandra Cepăreanu , Adrian Seceleanu

„Trebuie să creştem numărul de specialişti şi să creştem valoarea pe care fiecare specialist o poate aduce. Iar această valoare se realizează mai de grabă în companii antreprenoriale, în start-up-uri.”

Crearea unor programe de dezvoltare a abilităţilor digitale dedicate mai multor categorii de persoane, de toate vârstele, ar putea ajuta la dezvoltarea industriei de IT&C şi ar putea acoperi nevoile sectorului şi diversitatea de joburi disponibile pe piaţă, au concluzionat speakerii prezenţi în cadrul conferinţei ZF IT Generation, realizată de ZF în parteneriat cu Microsoft.

„Cred că o varietate tot mai mare de tipuri de programe de învăţare, educare şi informare cu privire la industria de IT şi abilităţi digitale, ar fi de ajutor. Să avem cât mai multe programe de educaţie pentru segmente cât mai variate de oameni, de la copii, la tineri, studenţi, adulţi, cred că ar ajuta mult la dezvoltarea industriei şi la creşterea numărului de specialişti. Consider că tot ce înseamnă educaţie digitală din ciclul primar, gimnaziu, liceu sau facultate este foarte importantă. Nu trebuie să se facă toată lumea programator, dar cât mai mulţi oameni trebuie să înţeleagă ce este industria IT, tehnologia, şi cum poate să îi ajute”, a spus Florin Cardasim, cofondator al CodeCamp.

Andrei Pitiş, cofondator al programului de preaccelerare Innovation Labs şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în tehnologie de pe piaţa locală, consideră că problema deficitului de specialişti poate fi rezolvată prin colaborarea tuturor actorilor din industrie, precum jucători din domeniu – care ştiu nevoile pieţei –-, stat, ecosistem antreprenorial, pentru a acoperi nevoile din piaţa forţei de muncă.

„E vorba de diverse specializări în IT, care acum 10 ani nu existau. Fiecare trebuie să îşi facă partea lui. Noi, cei din industrie, trebuie să punem mână de la mână şi să le arătăm tinerilor cum e să facă parte dintr-o echipă, cum e să dezvolte, să testeze, trebuie să le oferim experienţă, să vadă cum este să lucreze pe un anumit segment. Este şi un program B2C unde oamenii plătesc să facă anumite cursuri, să înveţe şi să vadă cum arată o zi din viaţa unui analist, spre exemplu”, a spus Andrei Pitiş.

El a adăugat că ecosistemul de start-up-uri şi programele de acelerare sau skilling au un rol important în diversificarea paletei de specialişti activi în industria de IT.

„În companii antreprenoriale, în start-up-uri creşte valoarea specialiştilor, acolo se pot descoperi. E nevoie de mulţi specialişti cu competenţe diferite. Un absolvent de automatică şi calculatoare de la Politehnica din Bucureşti termină Computer Science. Dar în companii, absolvenţii de Computer Science sunt puţini, restul au absolvit diferite facultăţi dar au înţeles că există diverse roluri.”

Bogdan Putinică, general manager în cadrul Microsoft România, este de părere că programele de skilling, upskilling şi reskilling ajută la umplerea golurilor de specialişti de pe piaţă şi ajută forţa de muncă din domeniu să ţină pasul cu evoluţia noilor tehnologii.

„Programele de skiling ajută la evoluţia forţei de muncă la nivel mondial. Aporpe toate joburile din viitor vor fi din sfera digitală. Cred că există lucruri de făcut, în două direcţii – instruirea studenţilor, pentru că ei sunt viitoarea forţă de muncă, şi instruirea cadrelor didactice”, a spus Bogdan Putinică.

De asemenea, implicarea antreprenorilor şi persoanelor cu experienţă în industria de IT în actul didactic ar putea ajuta la dezvoltarea viitoarei forţe de muncă dedicată domeniului de tehnologie, a spus Mircea Popa, cofondator şi CEO al start-up-ului MedicAI.

„Problema este că la noi totul e foarte teoretic, în afară de câteva programe. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, cadrele didactice oferă din experienţele avute. În România nu prea am văzut asta. Pentru că aici trebuie să ai diplomă de pedagog, doctorat, pentru a putea preda la facultate. Putem face o excepţie şi 10% din cursurile din acest an să fie predate de oameni cu experienţă”, a spus Mircea Popa.

Şi Bogdan Putinică consideră că mediul privat trebuie să se implice activ în diverse parteneriate cu mediul academic.

„Mediul privat se poate implica prin parteneriat activ cu instituţiile de învăţământ. În trecut am vorbit de multe ori despre faptul că e o mică deconectare între nevoile industriei, ale pieţei şi ceea ce mediul de învăţământ pune pe piaţă şi ata se poate rezolva prin parteneriat şi colaborare. Alături de comunităţile academice Microsoft lucrează pentru a oferi studenţilor acces la diverse programe.”

Pe de altă parte, implicarea jucătorilor şi specialiştilor din domeniul IT în educarea populaţiei ar atrage mai mulţi candidaţi deschişi să înţeleagă noile tehnologii, consideră Dan Popescu, head of R&D în cadrul  Modex.

„Implicarea companiilor în educaţie e cea mai bună metodă de a atrage oameni spre domeniu. Modex încearcă să explice tehnologia blockchain din mai multe unghiuri, prin mai multe evenimente. Înainte de pandemie aveam şi întâlniri fizice şi aveam o prezentare apropo de domeniu. Pentru că nu e vorba doar despre faptul că eşti programator Java, lucrurile trebuie să fie văzute din mai multe unghiuri pentru a înţelege. În continuare încercăm să menţinem aceste evenimente, anjamă, creştem şi educăm oameni”, a spus Dan Popescu.

Bogdan Putinică, general manager în cadrul Microsoft România: Mediul privat se poate implica prin parteneriat activ cu instituţiile de învăţământ.

Andrei Pitiş, cofondator al Innovation Labs : Noi, cei din industrie, trebuie să punem mână de la mână şi să le arătăm tinerilor cum e să facă parte dintr-o echipă, cum e să dezvolte, să testeze.

Florin Cardasim, cofondator al CodeCamp: Cred că o varietate tot mai mare de tipuri de programe de învăţare, educare şi informare, ar fi de ajutor.

Mircea Popa, cofondator şi CEO al MedicAI: Dacă nu aliniem succesul unui profesor cu impactul pe care studenţii lui îi vor avea în societate nu vom avea forţă de muncă pregătită.

Dan Popescu, head of R&D în cadrul Modex: Implicarea companiilor în educaţie  e cea mai bună metodă de a atrage oameni spre domeniu

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR