♦ Platforma Giggle, un „Tinder pentru gig economy“, a intermediat global peste 80.000 de „gig“-uri (ture/joburi punctuale) şi are 135.000 de lucrători înregistraţi în Ungaria şi România ♦ Giggle este în proces de a atrage o nouă rundă de finanţare, între 1 şi 2 milioane de euro, după ce anterior a primit investiţii de 0,5-1 milion de euro de la investitori „angel“ şi un fond instituţional ♦ Planurile pentru următoarele 12 luni vizează consolidarea Giggle ca brand de referinţă în Bucureşti şi extinderea în alte oraşe mari din România, urmată de intrarea pe noi pieţe europene, Italia fiind pe radar.
Giggle, un start-up care a dezvoltat o platformă de tip marketplace care conectează persoanele fizice cu angajatorii pentru muncă flexibilă, pe bază de ture (cunoscute ca „gig“-uri), ţinteşte o nouă rundă de investiţii de 1 până la 2 milioane de euro pentru a susţine expansiunea accelerată, inclusiv pe piaţa din România, unde a înregistrat deja rezultate promiţătoare. Lansat iniţial în Ungaria, Giggle a intrat pe piaţa românească în urmă cu aproximativ nouă luni şi a atras rapid peste 11.000 de lucrători şi 250 de companii, preponderent din Bucureşti.
„Scopul nostru este să devenim un brand de referinţă pentru lucrători şi, de asemenea, pentru angajatori în România. Ori de câte ori cineva se gândeşte: «Am nevoie de o persoană pentru o zi, am nevoie de cineva care să mă sprijine regulat în condiţii flexibile», Giggle ar trebui să fie cel care le vine în minte“, a declarat Ádám Sebestyén, cofondator al Giggle, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Platforma funcţionează ca o piaţă bilaterală: angajatorii postează turele disponibile, iar persoanele interesate - studenţi, persoane care doresc un venit complementar sau pur şi simplu flexibilitate - pot aplica pentru aceste joburi punctuale. Modelul de business este bazat pe un comision perceput din salariul aferent turelor intermediate cu succes, acesta fiind, conform lui Sebestyén, mai competitiv decât agenţiile tradiţionale de HR datorită tehnologiei care reduce costurile de tranzacţie.
Ideea Giggle s-a născut acum aproximativ trei ani, dintr-o problemă specifică identificată în sectorul hotelier. „Lucram la un alt produs dedicat hotelurilor. Şi ori de câte ori mergeam şi ne întâlneam cu directorii generali ai acestor hoteluri, aceştia spuneau mereu că ceea ce facem este destul de drăguţ şi relevant pentru ei, dar ceea ce este cu adevărat o problemă dureroasă pentru ei este să găsească oameni potriviţi care pot îndeplini sarcini foarte uşoare şi simple. Una dintre plângerile lor constante era găsirea unei persoane care să spele vase, chiar şi pentru o zi,“ a povestit Ádám Sebestyén.
Observând această nevoie acută, corelată cu expansiunea rapidă a companiilor de livrări şi ride-hailing care popularizau munca flexibilă, co-fondatorii au decis să pivoteze către o soluţie HR. Un simplu site web unde colectau nevoile de personal ale hotelurilor şi le trimiteau către o listă de emailuri a lucrătorilor interesaţi a demonstrat aproape instantaneu cererea uriaşă. Ulterior, au dezvoltat platforma actuală, cu aplicaţii web şi mobile (Android şi iOS). La nivel global (Ungaria şi România), Giggle a ajuns la 135.000 de lucrători înregistraţi, peste 2.500 de angajatori parteneri şi a intermediat cu succes peste 80.000 de ture.
Pe piaţa românească, testată din septembrie 2024, Giggle a găsit un teren fertil, în special din perspectiva lucrătorilor. „Am văzut că există o nevoie foarte mare din partea lucrătorilor. Asta este sigur, pentru că sunt mulţi oameni care vor să lucreze ca şoferi Bolt sau ca şi curieri, deci există o comunitate mare sau o cerere mare din partea lucrătorilor pentru a munci flexibil,“ a explicat Sebestyén. Provocarea a constat mai mult în educarea angajatorilor despre beneficiile utilizării lucrătorilor flexibili şi despre cadrul legal existent, cum ar fi posibilitatea folosirii zilierilor în sectorul HoReCa pentru posturi necalificate.
Cele mai solicitate tipuri de joburi pe platformă în România sunt în sectorul HoReCa (spălători de vase, ospătari pentru evenimente, personal pentru debarasare) şi logistică.
Giggle a fost susţinută iniţial de investitori de tip „angel“, iar ulterior a atras o rundă de la un fond instituţional, totalizând între 500.000 şi 1 milion de euro. „Credem că am fost destul de eficienţi din punct de vedere al costurilor. Am avut întotdeauna această frugalitate; nu ne place neapărat să construim ceva doar din banii primiţi de la investitori,“ a subliniat co-fondatorul Giggle.
În prezent, compania este în proces de a atrage o a treia rundă de finanţare, ţintind între 1 şi 2 milioane de euro, la o evaluare pre-investiţie estimată între 5 şi 10 milioane de euro. Fondurile vor fi direcţionate către accelerarea creşterii. „Suntem un startup susţinut de investiţii şi trebuie să ne creştem cifrele de cel puţin 10 ori până la sfârşitul acestui an,“ a afirmat Ádám Sebestyén.
Planurile imediate pentru România includ consolidarea prezenţei în Bucureşti şi extinderea în alte oraşe mari în următoarele 6-12 luni. Pe termen mediu şi lung, Giggle vizează o prezenţă în cel puţin cinci ţări europene şi 10-15 oraşe, Italia fiind una dintre pieţele luate în considerare. Strategia de extindere se bazează pe dezvoltarea de pieţe lichide la nivel de oraş, asigurând un echilibru între numărul de angajatori şi cel de lucrători disponibili.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE