ZF IT Generation

ZF IT Generation. Alex Vochescu, cofondator Talk.rs, platformă pentru era IoT: Vrem să creştem nivelul de securitate şi de automatizare pentru dispozitivele inteligente interconectate

23 iun 2020 Autor: Ioana Nita

Echipa Talk.rs colaborează deja cu gigantul NXP Semiconductors care o ajută să-şi dezvolte proiectul.

Start-up-ul local Talk.rs se află în prezent în plină dezvoltare a unei platforme ce îşi propune să rezolve problemele de securitate şi actualizare a datelor în reţelele de dispozitive inteligente, echipa care lucrează la acest proiect urmând să finalizeze versiunea MVP (minimum viable product) a soluţiei în această toamnă.

„Sistemul de operare pe care ne bazăm noi în cadrul soluţiei este un sistem de operare nou, dezvoltat de profesori de la universităţi din SUA, se numeşte Talk OS şi are în prim plan securitatea. În acest moment avem sistemul de operare portat pe placa de bază şi lucrăm la platforma care să controleze dis­po­zi­tivele“, a de­clarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alex Vochescu, cofon­dator al Talk.rs. Ideea proiectului a apărut în urmă cu circa jumătate de an, iar dezvoltarea a început în cadrul progra­mului de accelerare pentru start-up-uri tech Innovation Labs. „O companie de cercetare şi consultanţă din SUA, Gartner, a identificat că printre problemele principale care apar în dezvoltarea unei platforme IoT sunt securitatea şi automatizare. Ideea noastră a pornit cumva aleator, pe la începutul anului, prin iarnă. Eu şi colegii mei chiar avem o experienţă relativ mare în domeniul Internet of Things, eu chiar ţin cursuri de IoT la o şcoală de vară.“ 

„Dezvoltarea propriu zisă a început în cadrul programului Innovation Labs, undeva pe la începutul lunii martie“, a povestit el.

Start-up-ul şi-a propus să ofere un mediu complet pentru segmentul IoT (Internet of Things) – de la sistemul de operare care rulează pe dispozitive, până la o platformă web care să poată controla dispozitivele inteligente şi care să poată trimite actualizări în timp real către acestea.

“Un exemplu mai concret: să spunem că avem o companie care gestionează trotinete electrice, iar dacă aceasta vrea să le monitorizeze, să vadă unde sunt în timp real, dacă au apărut probleme, să facă actualizări de securitate, poate face asta prin intermediul platformei noastre. În acelaşi timp se asigură că nu apar probleme de securitate”, a explicat Alex Vochescu.

În ceea ce priveşte clienţii, start-up-ul Talk.rs se axează pe două direcţii principale - colaborarea cu diverse companii care produc hardware şi cu integratorii de software.

“Spre exemplu, dacă o firmă care are spre exemplu aparate automate de vânzare mâncare şi băuturi şi vrea să le facă mai inteligente, poate apela la noi, iar noi venim cu partea de software peste ce are ea deja”, a punctat el.

În perioada septembrie - octombrie va avea loc faza finală de la Innovation Labs în care start-up-ul va prezenta ceea ce am reuşit să facă în cadrul programului până la acel moment. „Până atunci ne propunem să avem un produs minim viabil (MVP), adică o soluţie care să funcţioneze, eventual platforma şi câteva dispozitive pe care să le poată controla în timp real iar mai departe sunt diverse proiecte pe care le avem în discuţii cu diverse companii.”

 

Ce a mai declarat Alex Vochescu în cadrul emisiunii:

► Ţinta proiectului nostru este să creştem nivelul de securitate şi de automatizare în domeniul Internet of Things (IoT). Internet of Things este un termen mai comercial care încearcă să conecteze toate dispozitivele inteligente la o reţea.  Într-un mod similar în care noi folosim internetul azi, la fel şi dispozitivele să poată transmite mai uşor datele şi să fie centralizate şi apoi procesate. În sine, dispozitivele inteligente – de la smartwatch-uri până a senzori din aplicaţii industriale.

► Un lucru pe care îl zic cu o oarecare tristeţe este că deschiderea oamenilor de a discuta în România legat de ideile pe care le au, să aibă suport din partea unor firme să implementeze macar un prototip este mult, mult mai mic decât în Statele Unite. De exemplu la prima idee pe care am avut-o acum doi ani în cadrul Innovation Labs aveam un dispozitiv care încerca să eficientizeze consumul de apă şi trimitea alerte când se consuma multă apă - fie că e vorba de sălat vase sau de apa de la duş. Şi în România am reuşit să ajungem până la un manager  de hotel care era interesat de treaba asta dar cumva discuţiile s-au pierdut pe parcurs. În SUA, prin nişte conexiuni pe care am reuşit să le facem la diverse evenimente şi conferinţe am reuşit să facem rost foarte uşor de numărul de telefon al managerului de sustenabilitate de la Marriott Internatională. A stat cu noi de vorbă o oră pe Skype să vadă care sunt aplicaţiile, ideile. Găsim şi în România anumite firme care sunt dispuse să investească în cercetare şi în proiecte noi, aşa cum este NXP Semiconductors, cu ei colaborăm în acest moment.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR