ZF IT Generation

ZF IT Generation. Alexandru Stratulat şi Andrei Mureşan, fondatori ai Algolymp – platformă de meditaţii: În 2025 vrem să ajungem la 200 de elevi, venituri de 30.000 euro pe lună şi să atragem o investiţie de minim 500.000 euro

13 feb 2025 Autor: Alexandra Cepăreanu

În septembrie 2024 Algolymp a lansat pe piaţă primul MVP (minimum viable product) În prezent, pe platformă sunt şapte mentori care predau unui număr de 70 de copii.

Start-up-ul Algolymp, care a dezvoltat o platformă care pune la dispoziţia elevilor români meditaţii online pentru a avea rezultate mai bune la Olimpiada de Informatică, vrea să ajungă la un număr de 200 de elevi înscrişi pe platformă până la finalul anului în curs. În prezent, platforma înregistrează un număr de 70 de copii.

„Din punct de vedere al elevilor anul acesta vrem să ajungem la 200 de elevi şi să atingem un venit de 30.000 euro pe lună“, a spus Alexandru Stratulat, cofondator al Algolymp în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

Tot anul acesta, start-up-ul românesc vrea să atragă şi o investiţie de minim 500.000 de euro care să susţină planurile de dezvoltare de noi funcţionalităţi şi extinderea platformei pe noi pieţe.

„Anul acesta vrem să atragem o investiţie de minim 500.000 euro şi să punem funcţionalităţile pe platformă. De asemenea, vrem să validăm câteva ţări precum Statele Unite, câteva ţări din Orientul Mijlociu şi să vedem cum ne adaptăm, să ne mai mărim echipa de mentori şi să ne extindem networkingul, să cunoaştem oameni noi, să mergem la acceleratoare noi şi să învăţăm lucruri noi“, a adăugat Alexandru Stratulat.

Cei doi cofondatori ai Algolymp au avut discuţii privind ridicarea unei runde de finanţare cu investitori din România, iar recent au început unele discuţii şi cu investitori străini.

„Am început recent cu cineva din afară. Noi am intrat în zona asta de atragere de investiţii în umră cu o lună jumătate, deci încă lucrăm la prezentări şi proiecţii financiare, dar ştim unde trebuie să ne ducem dacă vrem să dăm de investitori străini. Cel mai important e ca business-ul să meargă, să avem rezultatele cu elevii la Olimpiada Naţională din aprilie, pentru că acolo e testul final.“

Şi Andrei Mureşan a spus că e important pentru evoluţia Algolymp ca elevii să aibă rezultate bune la Olimpiada Naţională care va avea loc în aprilie. „Un obiectiv important este Olimpiada Naţională din aprilie. Acolo vrem să vedem cât mai multe rezultate bune.“

Ideea de a dezvolta Algolymp a luat naştere în martie 2024, timp ce Andrei şi Alexandru erau plecaţi într-o deplasare cu munca. Iar în septembrie 2024 Algolymp a pus pe piaţă primul MPV (Minimum Viable Product).

„În luna aprilie am început implementarea şi în luna septembrie 2024 am şi lansat primul MVP în piaţă. Echipa este destul de mare. Eu cu Andrei suntem confondatori. Avem şapte mentori care predau copiilor. Unul din mentori, Vlad Munteanu, ni s-a alăturat ca partener. Mai avem trei persoane pe dezvoltarea software a platformei, încă o persoană pe design, două persoane pe marketing, o persoană pe vânzări şi încă un consultant de business“, a spus Alexandru Stratulat.

Până în prezent, investiţia în dezvoltarea Algolymp a ajuns la 80.000 de euro, fondurile celor doi cofondatori. „Investiţia a fost în jur de 80.000 euro, dacă vom pune şi bugetul pe următoarele două luni, care tot din fonduri proprii vor fi asigurate. Noi trebuie să susţinem momentan finanţele şi cam toată lumea lucrează part-time. Uşor-uşor o să ajungem să ne mărim echipa şi să lucrăm toţi full-time“, a mai spus Alexandru Stratulat.

 

Ce a mai spus Andrei Mureşan:

Feedback-ul este foarte bun şi vine în principiu de la părinţi. Mentorii noştri ţin legătura în continuu cu părinţii şi în general feedback-ul este peste aşteptări, în direcţia cea bună. Acum avem în aprilie Olimpiada Naţională şi acolo vrem să vedem cât mai multe rezultate bune.

La acceleratorul VentureAccel, al lui Matei Dumitrescu, faptul că ne-am găsit mentor prin acest program a fost un lucru foarte valoros pentru noi. În continuare avem tot suportul de la mentorul nostru. Tot în cadrul acceleratorului am învăţat termeni, cum să ne facem un estimativ pe market, să ştim în total adresă market, au fost foarte mulţi termeni noi pentru noi, cel puţin pentru mine ca programator. Deci a fost foarte de bun exerciţiul şi experienţa acolo. Ce lipseşte? Poate parte de finanţare, în care să găseşte sau primeşti o investiţie. Dar pe partea de networking e foarte bun, noi am întâlnit şi oameni care au avut interes la noi, doar că în acest moment nu s-a finalizat şi într-o investiţie. Dar am înţeles că în propgramele următoare va fi introdusă şi partea de finanţare.

Andrei Mureşan, cofondator, Algolymp: Am depăşit toate aşteptările pe care le-am avut de la început şi avem perspective internaţionale destul de mari.

 

Ce a mai spus Alexandru Stratulat:

E important să avem chimie cu investitorul. Noi nu vrem doar bani, avem nevoie de un partener care să creadă în viziunea noastră, să vină şi el cu contribuţia sa, să aibă viziune, să ne dea acces la networkingul său pentru a ne dezvolta. Dacă acest partener vine din România sau din străinătate este mai puţin important pentru noi. Important e să ne ajute să ne atingem obiectivul şi să fie acolo cu noi, să ne fie un partener, nu doar un investitor. Avem nevoie, practic, să fie un mentor, să ne dea acces la toate resursele sale pe care le are. Probabil că sunt şanse mai mari să luăm capitalul dorit din străinătate, dar suntem în discuţii şi cu unele fonduri din România.

Resursa cea mai importantă pe care o avem sunt mentorii calificaţi. Noi suntem o platformă orientată spre performanţă, iar puţini sunt cei care pot preda la un nivel atât de înalt. Suntem foarte mândri de echipa noastră senzaţională de mentori, foşti membri ai lotului naţional, care au obţinut medalii de aur la Olimpiadă. Majoritatea sunt studenţi şi au fost foarte încântaţi să lucreze cu noi. Provocarea de a găsi mentori potriviţi este mare, dar România are elite la care, treptat, avem acces. Suntem în discuţii şi cu potenţiali mentori care au obţinut medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică sau Balcaniadă. Ştim cum să dăm de ei.

Avem un elev de clasa a VIII-a, un adevărat geniu, care a parcurs deja întreaga materie de liceu la un nivel foarte avansat. Suntem în discuţii pentru ca, de anul viitor, să devină mentor, deoarece deja poate pregăti alţi elevi la cel mai înalt nivel.

În prezent, singurul canal de monetizare este plata pentru sesiuni de mentorat, efectuată de părinţi, având în vedere că majoritatea elevilor sunt minori, cu excepţia celor de clasa a XII-a. În plus, monetizăm şi prin abonamente la arhiva noastră video. Înregistrăm toate lecţiile, organizăm materia şi problemele rezolvate pe categorii, algoritmi şi niveluri de dificultate, făcându-le mai accesibile elevilor. Avem şi un abonament pentru accesul la această platformă video, care se dezvoltă lunar cu 100-200 de probleme. Pe termen lung, odată cu noile funcţionalităţi şi MVP-urile pe care le pregătim pentru următorii doi ani, vom deschide şi alte canale de monetizare, cum ar fi parteneriate cu universităţi şi companii sau pregătire pentru programatorii din industria IT care doresc să îşi perfecţioneze abilităţile pentru interviuri.

Din ceea ce predăm noi pot beneficia atât elevii din clasele V-XII şi studenţii, cât şi programatorii din industrie. Trebuie doar să adaptăm conţinutul în funcţie de nevoile şi specificul fiecărei categorii.

Estimăm că vom ajunge la break-even sau chiar la un mic profit în aproximativ doi ani. Până atunci, pentru a dezvolta platforma într-un ritm rapid, pentru a lucra full-time şi pentru a ne extinde echipa, avem nevoie de aproximativ 500.000 de euro. Cu aceste fonduri, vom adăuga funcţionalităţi esenţiale, similare cu cele disponibile pe alte platforme populare, şi vom putea testa piaţa internaţională. Nu urmărim un monopol, dar am putea deveni lideri pe piaţa din România şi, cu siguranţă, vom intra şi pe alte pieţe.

Momentan, pe platformă se pot rezerva sesiuni cu mentorii sau ne poţi contacta pentru o programă personalizată. Poţi accesa lecţiile înregistrate, iar în curând elevii îşi vor putea crea conturi pentru a vizualiza arhiva direct pe platformă. Vom dezvolta o comunitate activă cu forumuri, chat-uri şi un sistem de gamificare, astfel încât elevii să îşi poată monitoriza progresul. Vom avea propria arhivă de probleme şi vom organiza concursuri. Pe termen mediu şi lung, vom introduce şi tool-uri bazate pe inteligenţă artificială pentru a personaliza experienţa de învăţare. AI-ul va analiza ritmul fiecărui elev şi îi va oferi conţinut adecvat nivelului său.

Avem planuri să integrăm pe platformă companii interesate să recruteze cei mai străluciţi elevi. De asemenea, universităţile vor putea posta interviuri pentru a atrage talente. Perspectiva oportunităţilor este foarte mare. Cu universităţile nu am discutat încă, dar antreprenorii cu care am vorbit consideră că parteneriatele cu companiile sunt o idee bună. Momentan, nu am abordat companiile, deoarece nu suntem încă la un nivel suficient de matur. Totuşi, anul acesta ne propunem să stabilim aceste colaborări, odată ce vom avea mai multe funcţionalităţi şi un model de business mai clar. Există şi aspecte legate de reglementările europene, deoarece mulţi elevi sunt sub vârsta minimă legală pentru muncă (16 ani în România). Chiar şi cei care au 16 ani nu pot lucra full-time, având în vedere că încă sunt la şcoală. Cu toate acestea, ne propunem să abordăm companiile în acest an.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR