ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Bozeanu, fondator al Dekeneas, soluţie de detectare a atacurilor cibernetice complexe: Ne vom extinde şi spre segmentul de retail, cu aplicaţii pentru terminalele Google Android şi Apple iOS

29 nov 2024 Autor: Adrian Seceleanu

„Compania noastră practic foloseşte inteligenţă artificială pentru a identifica site-urile şi modulele implantate în site-uri care ne pot ataca dispozitivele“.

Start-up-ul local Dekeneas, care a dezvoltat o platformă care detec­tează atacurile cibernetice complexe, va extinde gama de funcţionalităţi oferite şi are în plan şi expansiunea în segmentul de retail, prin lansarea unor aplicaţii de mobil pentru principalele două ecosisteme de pe piaţă, Google Android şi Apple iOS.

„Într-adevăr încercăm să dezvoltăm mult mai mult produsul înspre zona de retail, zona de utilizator final. Încercăm de asemenea să dezvoltăm capabilităţile produsului pe lângă capabilităţile de detecţie a vulnerabilităţilor browsere­lor să avem şi nişte funcţionalităţi cum ar fi de verificare rapidă a reputaţiei unui site sau a unui URL, detecţia de site-uri de phishing. E vorba de nişte pericole care se găsesc pe web dar care nu sunt atât de nocive precum cele reprezentate de vulnerabilităţile din browsere. Încercăm să ne adresăm utilizatorului final pentru că  de multe ori e mai uşor şi mai convenabil să  discuţi cu  el sau să oferi un serviciu către foarte mulţi  oameni decât să  încerci să mergi ţintit către anumite companii care poate nici nu ştiu că au nevoie de produsul tău şi nu înţeleg exact valoarea adăugată pe care tu o aduci din diferite considerente, cum ar fi că sunt fie ancoraţi în trecut fie că nu au prins în bugetul pe anul respectiv  zona de cybersecurity sau că bugetul a fost deja alocat“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Bozeanu, fondatorul Dekeneas.

„Cu utilizatorul final, treaba este mult simplificată - el ştie exact ce îşi doreşte, ce nevoi are, şi, în general, am observat că firmele de cyber security care se adresează zonei de retail au, în general, o creştere mult mai rapidă. Acum avem în dezvoltare o aplicaţie pe mobil, atât pentru terminalele Android cât şi pentru cele cu iOS. De asemenea lucrăm şi la o extensie de browser pentru Firefox şi pentru Chrome“, a adăugat Bozeanu. „Dar, în acelaşi timp pentru a veni în completarea zonei de Cyber Threat Intelligence, avem în dezvoltare o platformă de analiză a malware-ului, un sandbox, pe care vrem să-l punem la dispoziţia utilizatorilor în mod gratuit. Folosim experienţa acumulată din detecţia atacurilor asupra browserelor pe care o extrapolăm asupra fişierelor malware clasice, executabile.  Folosim inteligenţă artificială pentru a determina dacă un anumit fişier este maliţios sau nu. Şi acesta este un alt produs cu care noi ne îndreptăm către utilizatorul final. Lucrăm încontinuu pregătim în permanenţă lucruri noi, astfel încât beneficiarii noştri să fie mereu puşi la punct cu cele mai noi metode de protecţie, care să răspundă celor mai noi ameninţări pe care le întâlnim în spaţiul cibernetic“.

Un exploit de browser este un cod maliţios care exploatează o vulnerabilitate în aplicaţie  sau în componentele sale (plugin-uri, extensii) pentru a executa operaţiuni neautorizate precum furtul de date, infectarea dispozitivului sau compromiterea securităţii sistemului.

Dekeneas este specializată în detecţia acestor riscuri, a punctat Andrei Bozeanu. „Dekeneas e o companie de securitate cibernetică, iar produsul nostru principal este un detector de atacuri asupra browserului, cu alte cuvinte exploituri asupra browserului. Exploiturile asupra browserului poate nu multa lume stie, dar sunt unele dintre cele mai greu de detectat atacuri cibernetice si ele se pot regasi pe orice site, inclusiv adica nu trebuie sa fie un site cu o reputatie proasta pe care Noi să-l vizităm nu trebuie să dăm click pe anumite link-uri, pur şi simplu putem vizita un site cu o reputaţie foarte bună legitim, dar care a fost compromis de atacatori fără să ştie nimeni şi au implantat un  progrămel mic, care în momentul în care noi accesăm acel site ne compromite dispozitivul, fie că e un dispozitiv tradiţional laptop sau desktop  fie că este un dispozitiv mobil Android sau iOS. 

Compania noastră practic foloseşte inteligenţă artificială pentru a identifica site-urile şi modulele implantate în site-uri care ne pot ataca dispozitivele“.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR