ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Manolache şi Robert Drăguţoiu, cofondatorii FigVision, platformă de automatizare a designului web şi mobile cu ajutorul AI: Discutăm extinderea rundei de finanţare - de la cei 350.000 de euro primiţi la How to Web - la 800.000 de euro

15.10.2024, 08:00 Autor: Adrian Seceleanu

„Noi ce vrem să facem este să tăiem cu până la 80% din munca aceasta repetitivă pentru a elibera designerii să se ocupe de partea de UX şi de partea creativă, să creeze lucruri mai interesante“.

Start-up-ul FigVision, care a dezvoltat o platformă de auto­matizare a designului pentru aplicaţii web şi mobile folosind inteligenţa artificială, îşi propune să atragă o finanţare totală de 800.000 de euro în următoarea perioadă pentru a-şi dezvolta produsul şi a se extinde pe pieţele internaţionale. Compania a câştigat recent premiul de 350.000 de euro la competiţia Spotlight din cadrul conferinţei How to Web şi este în discuţii cu mai mulţi investitori pentru a completa runda de finanţare.

„Nu ne ajung banii aceştia (cei 350.0000 de euro - n. red.) pentru a aduce produsul în forma în care vrem noi să fie. Noi vrem să completăm runda până la 800.000 de euro. Deja suntem în discuţii cu diferiţi investitori care s-au arătat interesaţi. Cu unii am discutat de dinainte de How to Web, unii au venit după ce au aflat că am câştigat competiţia Spotlight“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Manolache, cofondator şi CEO al FigVision.

FigVision dezvoltă o platformă care foloseşte inteligenţa artificială pentru a automatiza procesul de design al interfeţelor pentru aplicaţii web şi mobile. Practic, platforma permite transformarea unor imagini sau capturi de ecran în elemente de design editabile, care pot fi apoi transmise programatorilor pentru implementare.

„FigVision îşi propune să elimine cât mai mult bariera aceasta dintre o persoană care vrea să facă partea de design pentru un website sau o aplicaţie de mobil cu ajutorul AI. Practic, orice persoană poate să pună o poză de la un website care îi place sau de la o aplicaţie şi softul nostru va transforma imaginea în componente editabile care după aceea se pot duce la un programator să le imple­men­teze“, a explicat Andrei Manolache.

Ideea din spatele FigVision a pornit de la observarea unor probleme recurente în industria IT, a povestit Robert Drăguţoiu, cofondator FigVision: „Este o problemă care, într-un fel, afectează toată industria de IT. Este vorba de task-uri repetitive, mai ales pe zona de programare. Eu m-am întâlnit în ultimii 21 de ani cu task-uri repetitive, crearea de acelaşi componente, aceiaşi funcţionalităţi. Inevitabil, acelaşi lucru se întâmplă şi în zona de design. Şi pur şi simplu sunt task-uri în care trebuie să refarci acelaşi buton, acelaşi card, acelaşi layout. Noi ce vrem să facem este să taiem cu până la 80% din munca aceasta repetitivă pentru a elibera designerii să se ocupe de partea de UX şi de partea  creativă, să creeze lucruri mai interesante.“

Platforma FigVision funcţionează în prezent ca un plugin pentru Figma, unul dintre cele mai populare instrumente de design utilizate de profesionişti din design. Însă echipa lucrează la dezvoltarea unei platforme independente care să poată fi folosită de oricine, nu doar de utilizatorii Figma.

„Noi am început să lucrăm din aprilie la produs. Am început cu un plugin de Figma, care este soft-ul în care se face parte partea acesta de product design cam peste tot. Dar toată ideea a fost să externalizăm funcţionalitatea asta la o platformă unde poate să vină oricine. Nu trebuie să fii un user de Figma sau să fi auzit de Figma ca să o foloseşti“, a explicat Andrei Manolache.

În ceea ce priveşte modelul de business, FigVision mizează pe un sistem de abonamente lunare, similar cu cel folosit de platforme precum Netflix. Andrei Manolache detaliază: „Va fi un serviciu cu abonament, exact ca Netflix. Utilizatorii vin şi plătesc un abonament lunar, care le dă acces la un anumit număr de credite. De exemplu, ca să-ţi generezi, dau un exemplu, 100 de pagini web, 100 de interfeţe de aplicaţii. Se termină creditele, ori aştepţi pentru luna următoare, ori poţi să cumperi încă 100 de credite, încă 50 de credite şi practic avem un venit recurent pe lună care ne ajută să acoperim costurile şi să facem şi profit peste care este investit în dezvoltarea de produs.“

În prezent, FigVision are aproximativ 1.100 de utilizatori pentru pluginul de Figma, obţinuţi organic în doar 40 de zile.

„Avem venituri pentru partea de plugin foarte mici pentru că în momentul de faţă nu e interesat neapărat dacă plugin-ul va face 1.000-2.000 de euro pe lună. Le dăm foarte multe credite gratis userilor pentru că, din nou, dacă utilizatorul tău nu foloseşte produsul sau nu îi place, nu o să îl reţii acolo. Posibil să îţi plătească o lună, dar după nu o să se mai întoarcă, iar cel mai valoros lucru în partea aceasta de software-as-a-service este retenţia“, a explicat Andrei Manolache.

Pentru viitor, FigVision are planuri ambiţioase de extindere şi dezvoltare a produsului. „Viziunea de viitor este la fel cum spre exemplu FintechOS simplifică lucrurile pentru bănci cărora le oferă nişte fluxuri să-ţi faci cont, un împrumut etc. Noi am vrea ca în viitor să facem acelaşi lucru pe partea aceasta de design, să zici, ok, lucrez în healthcare, ăsta este pilonul meu de industrie. În momentul ăla, deja modelele noastre iau context şi înţeleg, OK, ce se face în healthcare? Asta, asta şi asta. Care sunt procesele? Asta, asta, asta. Şi poţi să selectezi vreau să fac un modul de pus pe site să pot să-mi fac o programare la doctor. Şi noi, practic, să-ţi oferim ţie ceva deja făcut. Poţi să vii să spui brandingul, poţi să vii să spui culorile, poţi să vii să spui elementele cu care lucrează deja firma ta, care se numeşte design sistem în industria asta şi să ai partea asta de design pentru interfeţe deja automatizată să ai partea de design in house doar să le testezi cu userii şi să-ţi duci produsul mult mai rapid pe piaţă. Cam aici vrem să ajungem în viitor.“

În ceea ce priveşte planurile imediate, FigVision îşi propune să folosească finanţarea pentru a-şi extinde echipa şi a dezvolta produsul. „Vrem să creştem echipa şi să dezvoltăm pe mai departe produsul.“