Până acum, investiţia pentru dezvoltarea aplicaţiei se ridică la 20.000 lei, bani proveniţi din câştigarea unui premiu.
Start-up-ul local ID Medic, fondat de doi studenţi la medicină din Cluj-Napoca – Mihai Albu şi Andrei Moldovan, are nevoie de circa 30.000-40.000 euro pentru a continua dezvoltarea unei soluţii software menite să eficientizeze procesul de diagnosticare şi tratament realizat de paramedici. În prezent, soluţia se află în stadiul de MVP (minimum viable product), echipa ID Medic urmând să testeze în curând aplicaţia cu Spitalul Judeţean din Cluj.
„Momentan aplicaţia este în faza de MVP, are câteva funcţionalităţi de bază şi este integrată cu o bază de date creată de noi. În continuare, vrem să introducem alte funcţionalităţi, precum o serie de indicatori care pot fi urmăriţi. Ca atare, necesarul nostru de capital ar fi strict pentru introducerea unor noi funcţionalităţi şi se ridică la circa 30.000-40.000 euro“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Moldovan, cofondator al ID Medic.
În prezent, aplicaţia ID Medic poate scana buletinul unei persoane cu ajutorul camerei foto al unui smartphone sau tabletă, iar apoi, pe baza datelor personale extrase poate identifica în baza de date istoricul medical al pacientului pe care îl afişează automat paramedicului.
„Ne-am uitat la protocolul din urgenţe. Este stipulat că persoana care este tratată trebuie identificată. Pornind de la prezumţia că pacientul are buletinul la el, noi am creat o aplicaţie care după ce scanează buletinul afişează în mod automat pe ecranul telefonului mobil sau al tabletei istoricul medical al persoanei. Paramedicii trebuie să aibă astfel la locul urgenţei doar un telefon mobil sau tabletă pentru a accesa informaţiile. Momentan, am testat aplicaţia pe o bază de date proprie, însă mai avem mult de lucru pentru a porta sistemul către cât mai multe baze de date şi clienţi”, a explicat el.
Echipa ID Medic vrea practic să folosească informaţii care sunt deja în sistem pentru că persoanele pe care vor să le ajute sunt pacienţi cronici care au fost deja în spitale publice sau private. „Sunt date despre situaţia lor, însă nu există nicio metodă prin care să tragem o linie de la punctul A – spitalul, la punctul B - în mână paramedicului, în momentul în care aceştia au cea mai mare nevoei de acele informaţii vitale.”
Cei doi studenţi la medicină au venit cu ideea creării unei astfel de soluţii software pentru paramedici, după ce au analizat situaţiile în care un paramedic nu ar avea cum să facă anamneza unui pacient din diferite motive.
„Anamneza, luare istoricului medical, stă la baza actului medical. Suntem în anul trei la medicină şi s-a pus foarte mult accent pe faptul că trebuie să ştii în primul rând istoricul medical al pacientului pentru a-l diagnostica şi trata corect. Ne-am gândit amândoi la cazurile în care pacientul nu ştie, nu vrea sau nu poate să coopereze – este inconştient sau în şoc, şi ne-am gândit ce putem face în astfel de cazuri. O soluţie bună ar fi să proiectăm istoricul medical direct în mâna medicului care îl tratează şi ne-am gândit la utilizarea telefoanelor pentru acest lucru”, a precizat Andrei Moldovan.
Până acum ideea le-a fost validată la mai multe concursuri locale, investiţia iniţială pentru crearea aplicaţiei, care se situează la circa 20.000 lei, provenind chiar de la unul dintre premiile câştigate.
„Am participat la Start-up Idea de la ASAIH Cluj Asociaţia Studenţilor Antreprenori Iuliu Haţeganu unde am luat locul doi. Ideea este a noastră, însă procesul de dezvoltare software a fost externalizat către o companie de specialitate.”
În prezent, echipa ID Medic se pregăteşte să testeze aplicaţia în cadrul Spitalului Judeţean din Cluj, acesta fiind primul proiect pilot al start-up-ului.
„Urmează să începem proiectul pilot cu Spitalul Judeţean din Cluj pentru circa 3 luni de zile pentru a obţine indicii de care avem noi nevoie şi apoi dacă datele sunt favorabile şi dacă arătăm o îmbunătăţire a procesului vom încerca să împingem poriectul nostre spre clinici şi spitale private la nivel naţional”, a menţionat cofondatorul ID Medic.
Ce a mai declarat Andrei Moldovan la emisiune:
- Aplicaţia noastră încearcă să dea un diagnostic cât mai corect. În momentul de faţă dacă te uiţi pe rapoartele de activitate ale spitalelor din România, vei vedea că indicele de concordanţă între diagnosticul iniţial şi diagnosticul final, cel de la externare, este de 75%-80%, deci 1 din 4 sau 1 din 5 diagnostice sunt greşite. Prin aplicaţia noastră încercăm să scutim spitalele de nişte teste şi intervenţii paraclinice costisitoare.
- Utilizarea aplicaţiei ar salva bani şi timp şi ar salva locuri în spitale. Momentan, media de spitalizare în România este de circa 6-7 zile, iar costul unei zi de spitalizare este între 100-200 euro. Dacă mai mulţi pacienţi ar putea evita spitalizarea, s-ar salva foarte mulţi bani.
- Ideea a venit din două observaţii – una personală şi una generală. Observaţia generală am făcut-o împreună cu colegul meu, Mihai Albu, că anamneza, luare istoricului medicat, stă la baza actului medical. Suntem în anul trei la medicină şi s-a pus foarte mult accent pe faptul că trebuie să ştii în primul rând istoricul medical al pacientului pentru a-l diagnostica şi trata corect. Ne-am gândit amândoi la cazurile în care pacientul nu ştie, nu vrea sau nu poate să coopereze – este inconştient sau în şoc, şi ne-am gândit ce putem face în astfel de cazuri. O soluţie bună ar fi să proiectăm istoricum medical direct în mâna medicului care îl tratează şi ne-am gândit la utilizarea telefoanelor pentru acest lucru. Observaţia personală se referă la faptul că am o persoană diabetică în familie şi mereu mă gândeam dacă i se face rău, dacă intră într-o comă diabetică şi dacă sună altcineva din afara familiei la urgenţă, cum o să ştie paramedicul că se află în acea stare din cauza diabetului şi cum îl va trata.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE