ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Perianu, cofondator şi COO al Bankata.ro, platformă ce compară produse financiare: Vrem să ridicăm 150.000 euro prin platforma Ronin, dintr-o rundă extinsă de 350.000 euro. În două luni lansăm pe piaţă şi aplicaţia Bankata

24 mai 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

Start-up-ul este evaluat în prezent la 2,5 mil. euro „În prezent, lucrăm cu 98% din băncile din România, cu brokerii cei mai mari din România, dar şi cu platforme de investiţii internaţionale - din SUA, Danemarca. Vrem să aducem clientul din România în faţa jucătorilor internaţionali din zona financiară şi de investiţii.“

Start-up-ul Bankata.ro, care a creat o platformă digitală de agregare a produselor financiare, lansată pe piaţă în luna august 2021, a ajuns la apro­ximativ 15.000 de utilizatori lu­nari din care o treime îşi continuă acti­vitatea pe platforma financiară care colaborează în prezent cu aproape 98% din băncile din România.

„Am ajuns la 15.000 de utilizatori lunari. Dar numărul de utilizatori nu este neapărat focusul nostru - bineînţeles, cu cât mai mulţi utilizatori, cu atât mai bine -, însă pe noi ne interesează să avem utilizatori care chiar cumpără ceva, adoptă un produs sau pe care îi ajutăm să facă o decizie financiară. Astfel, ne referim tot timpul la rate de conversie şi am observat că unu din trei oameni care vin pe platformă ia un anumit tip de decizie - fie se abonează la newsletter pentru a învăţa, fie explorează pe site-urile unor parteneri pe care îi avem, fie aleg un produs financiar. Deci o treime dintre cei care ne vizitează merg mai departe şi iau o decizie la noi pe platformă“, a spus Andrei Perianu, cofondator şi COO al Bankata.ro, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Update.

Bankata.ro se află în prezent în plină campanie de finanţare. Astfel, start-up-ul românesc vrea să strângă în total circa 350.000 euro, din care 150.000 euro prin platforma de crowdfunding Ronin. De asemenea, finanţarea va susţine continuarea dezvoltării, dar şi lansarea pe piaţă a aplicaţiei Bankata – prin care utilizatorii îşi vor putea administra toate produsele financiare într-un singur loc.

„În următoarele două luni vom lansa aplicaţia Bankata la care lucrăm deja. Iar runda de finanţare pe care o avem este pentru a putea să continuăm planurile de dezvoltare. Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii vor putea avea acces dintr-un singur loc la toate cardurile şi produsele financiare pe care le-au contractat la diferitele bănci din piaţă.“

„Am ridicat deja într-o rundă privată de finanţare 100.000 de euro, avem încă un angajament de 75.000 euro din partea fondului care a investit în noi, Sparking Capital, şi mai vrem să ridicăm circa 150.000 euro – 170.000 euro prin Ronin“, a explicat Andrei Perianu.

El a adăugat că rundele de finanţare dedicate start-up-urilor tech durează puţin mai mult în contextul actual incert la nivel global.

„Rundele de finanţare durează un pic mai mult în momentul de faţă pentru că apetitul investitorilor pentru companii de tehnologie sau companii la început de drum este mai redus. Noi nu am văzut acest lucru ca pe o problemă, pur şi simplu cred că ar trebui să muncim mai mult pentru a arăta că facem, ce produs avem. Astfel, am venit în întâmpinarea investitorilor cu ceea ce avem deja, lucruri palpabile, concrete care să genereze acea încredere de care ei au nevoie pentru a lua decizia să investească într-o companie de tehnologie.“

Start-up-ul este evaluat în prezent la 2,5 mil. euro, iar pentru umătoarea rundă de finanţare, Andrei Perianu a adăugat că are ca obiectiv să tripleze valuarea la care este evaluată compania. De asemenea, reprezentanţii Bankata vizează şi extinderea activităţii peste graniţele României, care va fi facilitată de lansarea aplicaţiei.

„Vrem să ieşim în afara României, atât în regiune cât şi în Europa de Vest. Am început să facem deja asta avem deja servicii de tip credit ipotecar pentru românii care vor să îşi cumpere o proprietate în Spania şi oferim credite ipotecare deja pentru cei interesaţi. Acesta este un prim pas de internaţionalizare. Când o să fie lansată şi aplicaţia o să ieşim foarte repede în Europa Centrală şi de Est pentru că marea majoritate a consumatorilor au aceleaşi nevoi financiare cumva sau au nevoi financiare similare cu ale românilor.“

Planurile reprezentanţilor start-up-ului românesc mai vizează şi creşterea echipei, care în prezent numără opt membri.

„Când eşti un start-up ai nevoie tot timpul de mai mulţi oameni, mereu există această nevoie. Noi chiar luna aceasta am adus în echipă un nou membru şi continuăm recrutările. Am observat că sunt foarte mulţi din generaţia nouă, mulţi tineri, care sunt interesaţi de profilul companiei, de ceea ce facem la Bankata şi vor să se alăture echipei. Am început cu o echipă de patru persoane în 2021, acum suntem opt membri şi mai vrem să mai recrutăm încă o persoană“, a spus Andrei Perianu.

 

Ce a mai spus Andrei Perianu la ZF IT Generation

Am ales Ronin pentru această finanţare pentru că am colaborat cu ei şi în trecut, pe zona de educaţie financiară şi pentru că ne înţelegem bine. Am simţit că ne oferă atenţie şi un network foarte bun care ne ajută să atingem nivelul de finanţare pe care l-am setat. Noi ridicăm o sumă destul de mică, iar network-ul lor este ce avem noi nevoie.

Românii încă se duc fizic la bancă pentru că este acea interacţiune socială, de care românii au nevoie. În plus, produsele financiare sunt foarte complexe, ai nevoie de intervenţie umană, ai nevoie să stabileşti genul acela de încredere unu la unu, însă noi ne adresăm celor care îşi doresc o experienţă nouă, o experienţă digitală, celor care sunt confortabil să înveţe digital. Noi punem foarte mult preţ pe învăţare şi acoperim această zonă. La noi pe platformă poţi să afli, spre exemplu, cum se foloseşti un card de credit, ce poţi să faci cu acel card, cum să îţi iei o casă cu credit ipotecar – care sunt plusurile şi care sunt minusurile -, dacă ai deja credit ipotecar afli cum poţi să îl optimizezi şi multe alte informaţii importante.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR