ZF IT Generation

ZF IT Generation. Bogdan Butunoi, cofondator qToggle, o platformă de automatizări pentru acasă, ţinteşte expansiunea pe segmentul B2B şi pe pieţele externe: „Din punct de vedere software tot ce rulează în ecosistemul qToggle este scris de noi, tocmai pentru a putea controla direct toate componentele.“

10 iul 2020 Autor: Adrian Seceleanu

qToggle, o platformă de automatizări pentru acasă, prin intermediul căreia pot fi controlate diferite echipamente şi automatiza o serie de activităţi, are în plan ca în viitor să dezvolte soluţii şi pentru mediul de business şi să se extindă pe plan global.

„Eu sunt cel mai optimist din echipă şi sper ca în cinci ani să lucrăm pentru qToggle International, pentru că şi această criză în care ne aflăm acum s-ar putea să trezească nişte direcţii clare către businessul nostru pentru că deja cu asemenea produse se pot automatiza nu doar case, ci şi anumite clădiri de birouri sau chiar fabrici, limitând astfel expunerea oamenilor către anumiţi factori. Sperăm să găsim cât mai multe parteneriate şi oameni interesaţi de soluţia noastră“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Butunoi, cofondator al qToggle.

El a explicat că soluţia poate ajuta utilizatorii să scape de realizarea unor activităţi repetitive. „Cu toţii ştim că timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o deţinem şi pe lângă acest fapt unele activităţi banale din casă devin plictisitoare datorită frecvenţei cu care trebuie să le realizăm. Aici aş vrea să dau exemple precum udatul grădinii, reglatul temperaturii sau aprinsul becurilor. Cu gândul de a eficientiza aceste activită şi şi cu dorinţa de a le automatiza într-o oarecare măsură am pus bazele qToggle, o platformă pentru automatizarea unor activităţi din casă. Putem automatiza controlul luminilor, prizelor, putem monitoriza pentru întreaga locuinţă consumul de curent electric, putem deschide uşi de garaj şi cam tot ce este bazat pe motoare putem controla, iar în prezent vrem să introducem automatizare şi pentru panourile fotovoltaice. Pe lângă aceasta putem dezvolta integrări particularizate pentru anumiţi senzori sau echipamente dacă este cazul“.

Start-up-ul lucrează încă la planul de business, a explicat Butunoi. „În momentul de faţă qToggle se poziţionează ca un start-up, nu avem încă o prezenţă pe piaţă. Până de curând toţi oamenii implicaţi în proiect erau mai mult oameni tehnici aşa că nu avem foarte mult know-how pentru businessul din spate, după care am încercat să profilăm foarte sumar un posibil client pentru noi şi am ajuns la concluzia că clienţii finali qToggle ar trebui să fie nişte posesori de locuinţe cu un nivel de trai peste medie care au o nevoie şi o dorinţă de a-şi uşura viaţa cu un produs care să le ofere automatizări, uşurinţă în utilizare şi un oarecare grad de monitorizare“.

 

Ce a mai declarat Bogdan Butunoi în cadrul emisiunii:

@  Pe zona de hardware dacă la început am plecat noi cu nişte cablaje făcute pe genunchi, cu timpul am ajuns la concluzia că nu avem nicio şansă să-i batem pe chinezi din punct de vedere al preţului astfel că am cumpărat de la ei echipamente peste care noi am rescris softul. Din punct de vedere software tot ce rulează în ecosistemul qToggle este scris de noi, tocmai pentru a putea controla direct toate componentele, să nu avem surprize sau incompatibilităţi.

@ Noi venim şi cu diferenţierea faţă de celelalte platforme, pentru că noi nu încercăm să comunicăm indirect cu echipamentele, ci toate se leagă în mod direct cu huul nostru central şi atunci putem controla fără alte intervenţii dispozitivele. Practic fie că vorbim de o priză inteligentă sau de un întrerupător el este expus direct şi areo cală de comunicare directă cu hubul.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR