ZF IT Generation

ZF IT Generation. Bogdan Ilie, avocat şi fondator al NewLaw.ro – platformă pentru digitalizarea relaţiei client-avocat: Suplimentăm investiţiile până la peste 80.000 de euro anul acesta. Vrem să ajungem la peste 100 de avocaţi înscrişi în platformă în primul an de funcţionare

21 mar 2023 Autor: Ioana Nita

Investiţia iniţială pentru dezvoltarea platformei NewLaw.ro s-a situat la 50.000 euro Într-o săptămână de la lansare, pe platformă s-au înregistrat circa 20 de solicitări din partea clienţilor.

Casa de avocatură NDI Law, ce a lansat săptămâna trecută platforma online NewLaw.ro prin care vrea să digitalizeze relaţia dintre client şi avocat, şi-a propus să ajungă în pri­mul an de funcţionare la peste 100 de avocaţi la nivel naţional, în con­diţiile în care unul dintre obiectivele platformei este colaborarea la distanţă. Investiţia iniţială în dezvoltarea platformei s-a situat la 50.000 euro, sumă ce va fi su­plimentată până la peste 80.000 euro pe parcursul acestui an pentru promovarea NewLaw.ro şi a serviciilor juridice oferite prin intermediul său.

„Ceea ce noi ne dorim este ca pe fiecare judeţ şi pe fiecare arie de specialitate să avem un număr de maximum doi, poate cu excepţii trei avocaţi. De aici şi ideea de calitate, nu de cantitate, pentru că fiind mai puţini avocaţi automat şi dorinţa va fi de a livra un serviciu de mai mare calitate. De asemenea, ne dorim să fie minimum doi avocaţi pentru situaţiile în care unul dintre ei are o problemă medicală, este în concediu sau este plecat din localitate şi atunci este nevoie de cel de-al doilea, care să-l poată substitui. Pentru primul an de funcţionare a platformei ne dorim să creăm o reţea de avocaţi în toată ţara, iar ţinta noastră este de circa 100 de avocaţi“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Bogdan Ilie, avocat şi fondator NewLaw.ro. El a precizat că în momentul de faţă sunt 13 avocaţi activi în platformă, iar în plus sunt încă şase solicitări în proces de analiză şi înregistrare pentru că toţi avocaţii sunt atent selectaţi.

„Ne dorim ca avocaţii înscrişi în platformă să nu fie arondaţi la mai mult de două arii de specializare. Eu am ferma convingere că un avocat nu poate să facă toate ariile, nu poate să fie bun în toate ariile de activitate ale avocaturii şi atunci fie face drept civil, fie face drept penal. Dacă face drept civil, de asemenea face dreptul familiei şi probabil încă o arie destul de conexă, nu poate să facă cinci domenii de activitate şi să fie bun în toate. Deci încă o dată: nu ne dorim cantitate, ne dorim calitate.“

Cum funcţionează însă platforma NewLaw.ro? Clienţii care au nevoie de asistenţă juridică intră pe platformă, îşi creează un cont, iar apoi completează un formular cu datele lor de contact şi cu problema pe care o au de rezolvat pe scurt. Odată trimisă solicitarea, aceasta este verificată de administratorul platformei. În cazul în care este nevoie de detalii suplimentare, adminstratorul le adresează direct clientului, apoi, în momentul în care se concretizează problema ce trebuie rezolvată, domeniul de care face parte şi aria geografică, solicitarea este repartizată unui avocat specializat pe problema respectivă, care preia practic cererea spre soluţionare.

“Procesul de evaluare efectivă nu este automatizat. În principiu este filtrat încă de la momentul formulării cererii, dar este filtrat inclusiv prin perspectiva clientului, care de cele mai multe ori nu are pregătire juridică şi atunci este posibil ca problema pe care o are să o încadreze în mod greşit ca arie de specializare. Şi atunci este nevoie de un filtru uman”, a punctat Bogdan Ilie, adăugând că este de asemenea posbiliă transmiterea de documente prin intermediul platformei, iar clientul poate discuta cu avocatul în secţiunea de chat.

Odată stabilită legătura între client şi avocat, avocatul poate realiza în platformă foarte simplu oferta financiară, contractul de colaborare şi factura, iar clientul poate face plata online.

“Am automatizat partea de contractare, partea de redactare, partea de întocmire a contractului de asistenţă juridică. La fel, există câmpuri distincte pentru persoane fizice, persoane juridice, unde se introduc doar datele personale ale clientului. Contractul de asistenţă juridică este generat automat, se creează un contract de asistenţă juridică cadru. Ulterior, în funcţie de solicitarea clientului, întocmim o ofertă financiară care ulterior acceptării devine anexă la contract. În oferta financiară este descris obiectul contractului care urmează să fie realizat de către avocat. Avem automatizată şi partea de întocmire a facturii, respectiv de plată printr-un procesator de plăţi”, a menţionat el.

Utilizarea NewLaw.ro este gratuită atât pentru clienţi, cât şi pentru avocaţi, platforma percepând un comision doar în momentul în care se semnează contractul de asistenţă juridică şi se acceptă oferta financiară.

“Din punct de vedere al veniturilor, lucrurile funcţionează în felul următor: clienţii vin în platformă, li se percepe un onorariu, iar din acel onorariu, un procent de 10% este oprit de către societatea civilă de avocaţi parteneră a platformei. Din procentul de 10%, 2-5% va fi achitat platformei pentru costurile de dezvoltare, costurile de promovare, costurile de dezvoltare ulterioară şi practic în felul acesta ne-am gândit noi să monetizăm, să funcţioneze businessul.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR