ZF IT Generation

ZF IT Generation. Bogdan Iordache, fondator How to Web: Start-up-urile tech locale au luat în 2020 finanţări de 30 mil. euro în 59 de tranzacţii

22 ian 2021 Autor: Adrian Seceleanu

„În 2020 au fost mult mai multe runde mici şi cred că unul dintre elementele-cheie ale anului 2020 este faptul că a primit investiţii o nouă generaţie de start-up-uri.“

În anul 2020, piaţa românească de investiţii în startup-uri a continuat să crească, investiţiile în startup-uri locale atrăgând cu 50% mai mult capital românesc faţă de 2019, conform analizei Romanian Venture Report 2020 lansată de Bogdan Iordache, fondator How to Web, pentru perioada 2017-2020.

„Raportul cuprinde date despre aproximativ 150 de tranzacţii din perioada 2017-2020. Am sărit peste tranzacţiile UiPath pentru că tranzacţiile UiPath a atras în această perioadă peste un miliard de euro, şi restul tranzacţiilor legate de România sunt undeva la 80 de milioane de euro. Dacă includeam tranzacţiile legate de UiPath era practic doar un raport despre UiPath, pentru ei probabil merită să facem un raport separat“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Iordache, fondator How to web şi investitor. „În 2020 am identificat 59 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro. Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut doar marginal faţă de cea din 2019, cu aproximativ 6%, dar numărul total de tranzacţii a avut o creştere semnificativă, de la 38 la 59. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că în 2019 am avut o rundă foarte mare a celor de la Fintech OS, de 14 milioane de dolari care a însemnat practic o jumătate din tot capitalul investit în start-up-uri în 2019, pe când în 2020 au fost mult mai multe runde mici şi cred că unul dintre elementele-cheie ale anului 2020 este faptul că a primit investiţii o nouă generaţie de start-up-uri. Asta ar fi concluzia pe care am observat-o urmărind toate elementele din raport“.

Un moment-cheie pentru piaţa locală de start-up-uri tech a fost lansarea în urmă cu câţiva ani a fondurilor locale investiţii, precum GapMinder şi Early Gamne Ventures, a adăugat Iordache. „Momentul în care au început să fie active în Bucureşti fondurile de seed, în 2017 / 2018. Acela este un moment din care în mod consistent numărul de investiţii creşte. Dacă noi ne uităm acum la «premianţii clasei» din anul 2020 şi 2019, aceştia au primit pentru prima oară investiţii atunci (după lansarea unor fonduri GapMinder şi a Early Game Ventures - n. red.). 2018 este important pentru că este anul în care numărul de investitori activi pe piaţă s-a mărit semni­ficativ şi am avut mult mai multă activitate. A fost un punct notabil în evoluţia industriei noastre. (…) Antreprenorii care îşi lansează acum un startup au mult mai multe şanse de a fi finanţaţi datorită capitalului local. Traiectoria UiPath, profesionalizarea grupurilor de angel investors precum TechAngels si TAN, precum şi apariţia platformelor de equity crowdfunding precum Seedblink au crescut încrederea şi interesul investitorilor locali. În 2020, investitorii locali au participat la toate rundele de investiţii, crescând valoarea totală investită cu 50% faţă de 2019“.

 

Alte date din documentul Romanian Venture Report 2020:

► În 2020 au fost o mulţime de startup-uri noi care au luat bani pentru prima dată - un total de 39 în 2020, de la 18 în 2019, o creştere solidă de 115%.

Volumul investiţiilor în noile start-up-uri a crescut de la 5,65 mil. euro la 13,92 mil. euro, o creştere de aproape 150% faţă de an.

► În 2020, marea majoritate a capitalului a fost investită în runde de tip seed - în total 21,87 mil. euro din 30,4 mil. euro investiţii totale anul trecut, sau 72%.

► Două dintre companiile care au strâns bani în 2020 s-au mutat în zona start-up-urilor cu potenţial uriaş de creştere, care la începutul anului 2020 includea doar FintechOS.

În ianuarie, TypingDNA a anunţat o rundă de serie A de 6,2 de milioane de euro, condusă de Gradient Ventures, fondul Google axat pe AI. A fost cea mai mare rundă de investiţii a anului pentru startup-urile româneşti. În decembrie, Deepstash a anunţat o rundă de tip seed de 3 milioane de euro, o dimensiune semnificativă pentru piaţa europeană de investiţii. Noua rundă a fost condusă de Connect Ventures, unul dintre cele mai bune fonduri germane din Europa (Citymapper, TrueLayer etc.).

O menţiune notabilă revine Soleadify, care a adunat o rundă de tip seed de 1,35 de milioane de euro, prima investiţie instituţională din companie.

Împreună, rundele TypingDNA, Deepstash şi Soleadify au cumulat 35% din capitalul total strâns şi 100% din totalul capitalului internaţional venit în startup-urile româneşti anul trecut.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR