ZF IT Generation

ZF IT Generation. Bogdan Necula, cofondator ANPI, un start-up care are în echipă IT-işti şi un medic, vrea să ajute la monitorizarea de la distanţă a stării de sănătate a persoanelor vârstnice

23 iun 2022 Autor: Adrian Seceleanu

„Când vom trece la testarea în cămine de bătrâni sau cu persoanele vârstnice din jurul nostru s-ar putea să mai fie nevoie de investiţie, dar asta hotărâm atunci“.

Un start-up format dintr-un medic, IT-işti şi un expert care gestionează partea de business a creat ANPI, o aplicaţie care îşi propune să sprijine familiile să îi îngrijească pe membrii mai în vârstă ai familiei folosind date de la un ceas inteligent, care le monitorizează starea de sănătate şi transmite alerte atunci când situaţia o impune.

„Prima ţinta a noastră este să putem monitoriza de la distanţă persoanele vârstnice care locuiesc singure şi care în cazul unui eveniment nefast nu vor putea anunţa că s-a întâmplat ceva şi atunci aplicaţia noastră prin intermediul unui ceas sau brăţară inteligentă sau în viitor cu hardware-ul propriu, va înregistra parametri vitali şi va anunţa în cazul unei probleme un aparţinător sau, spre exemplu Direcţia de Asistenţă Socială sau direct sistemul unic de urgenţă 112. Prin algoritm se va face selecţia pe cine va anunţa“, a declarat Bogdan Necula, cofondator al ANPI şi medicul din echipa start-up-ului, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. „Ideea ne-a venit dintr-un astfel de eveniment nefericit. Trecând printr-o întâmplare de acest gen am stat şi ne-am gândit că poate ar trebui totuşi să existe un mod de a preveni cumva. OK, nu putem să prevenim o cădere în casă, e deja mult prea complex, dar putem să prevenim sechelele şi intervenţia tardivă.“

„Pentru că evenimentul a fost nefast, nu s-a soldat cu un deces, dar a fost o intervenţie tardivă şi atunci am zis hai să vedem cum putem să fim mai aproape de cei vârstnici din jurul nostru când suntem foarte prinşi, toată lumea merge la birou, muncă toată ziua, deci s-ar putea să nu poată să ţină legătura tot timpul cu cei vârstnici şi cu cei apropiaţi“, a adăugat el.

Pentru a accelera dezvoltarea, start-up-ul s-a înscris în programul Innovation Labs, interacţiunea cu mentorii ajutând deja echipa să-şi definească mai bine activitatea, a relatat Bogdan Necula.

De altfel, în această etapă, cel mai important lucru pentru echipă sunt sfaturile, a spus reprezentantul ANPI. „Real, avem nevoie de mentorat şi de sfaturi. De aceea am şi intrat în Innovation Labs, să putem să trecem peste nişte hopuri. Nu totul se învaţă la facultate, unele lucruri trebuie să le înveţi de la oameni cu experienţă, care au dat cu capul de un perete şi au realizat că nu e bine şi trebuie să proccedeze altfel. Avem nevoie de mentori. O să avem nevoie şi de o rundă de investiţii, în special pentru wearables. Dacă vedem că rezultatele din laborator sunt bune şi putem continua, şi avem unde să testăm - dacă să zicem că testăm cu 50 de pacienţi la început deja înseamnă 50 de ceasuri, probabil 50 de smartphone-uri, e o investiţie destul de importantă. Vom vedea pe măsură ce avansăm în cercetare“.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR