ZF IT Generation

ZF IT Generation. Bogdan Soare, CEO Foni, platformă care ajută medicii şi asistenţii să scrie mai repede documentele medicale, speră să acceseze un grant de 0,2 mil. euro în Germania

18 mar 2022 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Lucrăm în prezent cu două clinici medicale din România şi una din Germania, iar numărul utilizatorilor în platformă este de 25 de cadre medicale active.”

Start-up-ul Foni, platformă de recunoaştere şi transcriere a conversaţiilor ce permite realizarea rapidă a documen­taţiilor medicale, lansată în luna mai a anului trecut pe piaţa din România şi Germania, participă în cadrul unui accelerator dedicat start-up-urilor healthtech din Germania, iar la finalul programului, adică în vara anului 2022, ar putea accesa un grant de 200.000 de euro care să susţină dezvoltarea activităţii.

„Suntem momentan în cadrul unui incubator dedicat startup-urilor healthtech din Germania, care a facilitat rularea unei soluţii pilot, având ca utilizatori medicii rezidenţi, lucru care ne-a ajutat să înţelegem ecosistemul local - printre partenerii cu care am colaborat se numără Universitatea de Medicină, Spitalul Universitar şi o casă de asigurări. La finalul programului, în luna iulie, putem accesa un grant oferit de autorităţile locale din Germania în valoare de 200.000 de euro”, a spus Bogdan Soare, CEO al Foni, în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

Start-up-ul a luat naştere la finalul a­nului 2020, iar în următoarele şase luni, mai exact în luna mai a anului 2021, plat­forma Foni a fost lansată, odată cu fina­lizarea pre-acceleratorului Make IT din Oradea -  în cadrul căruia a primit şi o finan­ţare în valoare de 5.000 de euro, iar în prezent Foni este activ în România şi Germania.

„Fluxul nostru de lucru este următorul: ascultăm conversaţia medicală, transcriem vocea în text, identificăm informaţiile cheie şi le populăm în scrisoarea medicală. Lucrăm în prezent cu două clinici medicale din România şi una din Germania, iar numărul utilizatorilor în platformă este de aproximativ 25 de cadre medicale active.”

CEO-ul Foni a adăugat că pe lângă cei 5.000 de euro ridicaţi la finalul programului Make IT, start-up-ul a mai primit credite de utilizare în valoare de 15.000 de euro şi suport tehnic de 5.000 de euro din partea companiei care găzduieşte platforma Foni, şi anume AWS (Amazon Web Service).

În ceea ce priveşte extinderea activităţii, planurile vizează ţări în care cetăţenii vorbesc limba germană, precum Austria, Liechtenstein sau Luxemburg, a adăugat Bogdan Soare.

„Pe parcurs, atunci când o să adăugăm şi alte limbi pe platformă, Foni va putea fi extins şi pe piaţa din Franţa, Italia. Dar diferă destul de mult şi legislaţia din sectorul medical, modul în care este structurat sistemul medical, de aceea am ales să fim prezenţi la început într-o piaţă pe care o cunoaştem, cu care am mai avut contact“.

Echipa este formată în prezent din trei membri, un medic şi doi developeri – unul dintre aceştia fiind Bogdan Soare.

„Adiţional mai colaborăm cu un programator extern, care şi-a adus contribuţia la dezvoltatorea algoritmilor. Am fi interesaţi să găsim o persoană care să se ocupe de vânzări în domeniul medical, spre exemplu, pentru participări la târguri sau care să aibă experienţă cu furnizorii de servicii medicale.”

În prezent, platforma dedicată cadrelor medicale este gratuită, reprezentanţii acesteia fiind atenţi la feedbackul primit din partea utilizatorilor pentru a aduce îmbunătăţiri acolo unde este nevoie.

„Momentan oferim gratuit platforma pentru a o perfecţiona, a îmbunătăţi workflow-ul şi a o adapta nevoilor diferite din cadrul specializărilor, spre exemplu radiologie, UPU”, a mai spus Bogdan Soare.

De asemenea, start-up-ul are în plan integrarea soluţiei într-un serviciului de telemedicină şi ţinteşte afaceri de 40.000 de euro la finalul anului în curs.

„Vrem să transformăm utilizatorii existenţi în clienţi plătitori, iar dacă am avea o retenţie de 100% asta ar însemna un venit de 40.000 de euro pentru acest an. Pe termen scurt, dorim să integrăm soluţia într-un serviciu existent de telemedicină, iar pe termen mediu şi lung să obţinem un certificat de omologare EMA (European Medicine Agency) pentru IP - intellectual property.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR