♦ Până acum, 20 de companii din întreaga lume au participat la programul Techstars Montreal AI, printre care se află şi un start-up românesc – Morphl.
Acceleratorul Techstars Montreal AI, parte din reţeaua internaţională Techstars, caută în prezent 10 start-up-uri bazate pe tehnologia inteligenţei artificiale (AI) pentru ediţia de anul acesta, care va începe în luna septembrie şi se va încheia în decembrie. Până acum, programul a avut două ediţii, 2018 şi 2019, la care au participat în total 20 de companii din întreaga lume, printre care se numără şi un start-up românesc – Morphl.
„Echipa este unul dintre cele mai importante criterii pentru selecţia de start-up-uri bazate pe tehnologia inteligenţei artificiale în cadrul acceleratorului Techstars Montreal AI. Vrem să vedem persoane complementare în echipă, oameni care pot conduce un business şi oameni specifici industriei în care vor să vândă. De asemenea, analizăm piaţa pe care o vizează start-up-ul, dacă este într-adevăr viabilă. Ideea în sine este la coada listei. Deşi ne uităm la ea, ideea are cele mai multe şanse să se schimbe apoi, comparativ cu echipa şi piaţa“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bruno Morency, managing director în cadrul acceleratorului Techstars Montreal AI. El s-a aflat pentru prima dată la Bucureşti, pentru a se întâlni cu start-up-uri şi investitori de pe piaţa locală şi a oferit un interviu exclusiv pentru ZF.
Acceleratorul Techstars Montreal AI se adresează strict start-up-urilor care se bazează pe tehnologia inteligenţei artificiale pentru a dezvolta soluţii sau care creează unelte ce pot fi folosite de alte start-up-uri care folosesc AI în cadrul produselor lor.
„AI nu este o industrie în sine, ci este o tehnologie care are impact asupra tuturor domeniilor. Dacă ne uităm la cele 20 de companii care au parcurs până acum programul, vedem că acestea provin din diverse industrii precum farma, medical, agricultură, juridic şi modă“, a punctat el.
Programul Techstars Montreal AI durează 13 săptămâni, din septembrie până în decembrie, iar pentru înscriere start-up-urile trebuie să acceseze website-ul acceleratorului şi să răspundă la câteva întrebări. Înscrierile în cadrul programului Techstars Montreal AI au început pe 12 februarie şi se vor încheia pe data de 10 mai.
„Înscrierea este doar punctul de pornire. Selecţia are de fapt loc pe baza întâlnirilor şi discuţiilor pe care le avem apoi cu fondatorii start-up-urilor. Cu cât începem mai devreme discuţiile, cu atât avem mai mult timp la dispoziţie pentru a detalia ceea ce fac“, a precizat Bruno Morency. El a adăugat faptul că start-up-urile nu trebuie să îndeplinească anumite cerinţe precum o valoare minimă a veniturilor sau o finanţare anterioară.
Odată selectate start-up-urile ce vor parcurge programul Techstars Montreal AI, acestea primesc o finanţare de 120.000 dolari.
„Investim în fiecare start-up 120.000 dolari. Investim încă de la început, după ce am făcut selecţia companiilor. Nu trebuie ca acestea să finalizeze întâi cu success programul, ci primesc banii încă de la început“, a subliniat Bruno Morency. În schimbul investiţiei de 120.000 dolari, Techstars Montreal AI intră în acţionariat cu o participaţie de 6% în cadrul start-up-ului.
„Suntem alături de cele 10 companii pe care le selectăm pe termen lung.“
Programul Techstars poate fi împărţit în trei etape. În prima etapă, fondatorii start-up-urilor se întâlnesc cu 80 de mentori (câte 20 de minute cu fiecare), din care mai apoi aleg 3-4 ca principali mentori pentru perioada programului de accelerare. A doua parte a programului se axează în schimb pe execuţie – workshop-uri pentru planul de business, marketing de produs, vânzări B2B, şi alte zone de interes pentru start-up-urile selectate.
„A doua etapă a programului se concentrează în primul rând pe avansul comercial al start-up-urilor. Vrem ca start-up-urile să aibă cel puţin un proof of concept, şi să găsească clienţii potriviţi. Dacă deja au câţiva clienţi, vrem să îi învăţăm cum să dezvolte procesul de vânzări“, a explicat Bruno Morency.
În ceea ce priveşte a treia parte a programului, aceasta se axează pe finanţarea start-up-urilor. Foarte multe din start-up-urile participante obţin investiţii de tip pre-seed sau seed la circa 6 sau 12 luni de la terminarea programului.
„În 2018, am avut două companii care au luat finanţare în timp ce erau în program, alt start-up a obţinut bani în ultima săptămână din cadrul acceleratorului, iar acum o lună acelaşi start-up a luat o investiţie de 5 milioane dolari într-o rundă de finanţare de tip <<serie A>>“, a menţionat el.
De asemenea, alte trei companii care au participat la Techstars Montreal AI până acum au reuşit de asemenea să obţină investiţii cuprinse între 300.000-500.000 dolari.
„Pentru start-up-urile care au încheiat programul în decembrie 2019 este încă prea devreme pentru a da detalii, însă câteva sunt deja în discuţii pentru finanţări de tip <<pre-seed>>.“
Start-up-urile care sunt selectate în cadrul acceleratorului Techstars Montreal AI nu trebuie să se relocheze cu echipa şi sediul central în Canada, ci doar să fie prezenţi acolo pe parcursul programului.
Bruno Morency, managing director în cadrul Techstars Montreal AI: „Vrem ca start-up-urile să aibă cel puţin un MVP (minimum viable product). Majoritatea start-up-urilor selectate pâna acum în cadrul programului se aflau în faza de early-stage.“
Ce a mai declarat Bruno Morency, managing director în cadrul Techstars Montreal AI la ZF IT GENERATION:
► Techstars este o reţea care ajută start-up-urile tech să accelereze ideea de business pe care o au la nivel global
► Eu mă ocup de acceleratorul Techstars Montreal AI care se axează pe inteligenţă artificială. Noi ne axăm pe start-up-urile care se bazează pe tehnologia inteligenţei artificiale pentru a dezvolta soluţii sau care creează unelte ce pot fi folosite de alte start-up-uri care folosesc AI.
► Ne uităm la start-up-uri care pot scala la nivel global.
► În cazul Morphl decizia s-a bazat în mod clar pe echipă. Să aplici tehnologia inteligenţei artificiale în cadrul industriei de e-commerce, care este foarte mare, este un lucru foarte competitiv. Am discutat foarte mult despre cum poate Morphl să aducă ceva unic şi inovativ pe această piaţă, dar dincolo de discuţii mix-ul dintre Cirpian şi Alexandra a fost esenţial. Ei deja aveau o echipă tehnică aici în Bucureşti, iar compania se află în momentul potrivit pentru a participa în cadrul programului Techstars Montreal AI.
► Eu continui să lucrez personal cu start-up-urile şi după terminarea programului ca advisor.
► În fiecare an, în cadrul acceleratorului Techstars Montreal AI se înscriu sute de start-up-uri din toată lumea.
► Selecţia finală are loc la finalul lunii iunie.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE