ZF IT Generation

ZF IT Generation. Carmen Sebe, board member: SeedBlink, platformă de finanţare pentru companii de IT: Ne apropiem de 1.000 de investitori în platformă şi pregătim zeci de listări în acest an

16 apr 2020 Autor: Adrian Seceleanu

„Pentru anul acesta şi anul viitor, dar mai ales anul acesta, este foarte mare nevoie să relansăm companiile româneşti mici care ar putea muri. Este foarte uşor ca start-up să te duci în jos.“

Platforma de crowdfunding SeedBlink, care a strâns până în prezent aproape 1.000 de investitori mici în platformă, care finanţa cu sume pornind de la 2.500 de euro companiile care optează pentru această modalitate de a atrage bani, are în plan să intermedieze zeci de finanţări pentru companii de IT în acest an.

„Anul acesta încercăm să listăm zecilor de companii cu ambiţii mai mari pe viitor. Planuri sunt destul de măreţe pentru următorii ani, trebuie să vedem în ce direcţie“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Carmen Sebe, una dintre cele mai puternice femei din industria locală de IT, care este şi membru în board în cadrul SeedBlink. Ea a fost implicată operaţional în mai multe proiecte locale de IT de succes - de la antivirusul RAV vândut către Microsoft în anii 2000 până la compania Avangate, preluată de un fond de investiţii american.

SeedBlink îşi propune să aducă în faţa investitorilor mici, care pot aloca sume de la 2.500 de euro în sus, alături de un fond sau un angel investor, proiecte de companii de IT cât mai interesante, a adăugat Carmen Sebe. „Pentru următoarele luni avem câteva proiecte foarte interesante, într-adevăr, sperăm să se coaguleze şi să putem să le punem la dispoziţie platforma ca să se listeze. Ne uităm la companii pe care să le aducem în faţa investitorilor şi la creşterea acestui mediu, adică să avem cât mai mulţi investitori pe platformă ca să poată să fie expuşi la companiile care au nevoie de finanţare, la ce gen de companii au nevoie de finanţare, pentru că până la urmă educi destul de mult piaţa aşa - oameni care în mod normal nu s-ar duce să vadă un eveniment unde companiile se prezintă şi spun de câţi bani au nevoie pentru că nu eşti în zona asta şi nu ai de ce să te duci. Dar dacă eşti pe platformă la noi ca investitor şi vezi ce firme se listează acolo, vezi ce tip de businessuri au, cum le merg businessurile, îţi dai seama cam care este nivelul, ce poţi să faci“.

Platforma se va concentra şi pe sprijinirea firmelor mici de IT locale, care riscă să dispară pe fondul crizei. „Dar pentru anul acesta şi anul viitor, dar mai ales anul acesta, este foarte mare nevoie să relansăm companiile româneşti mici care ar putea muri. Este foarte uşor ca start-up să te duci în jos, este extrem de uşor. Nu ai venituri, sau ai venituri foarte mici, te bazezi pe nişte clienţi, de multe ori sunt nişte clienţi internaţionali, la care acum ai acces mai greu. Sunt lucruri pe care trebuie să le prevenim cumva şi am putea ajuta la crearea unei legături între un investitor mic din România şi un start-up interesant“, a afirmat Carmen Sebe.

 

Ce a mai declarat Carmen Sebe în cadrul emisiunii:

# SeedBlink este o platformă de crowdfunding adică o platformă care are doi clienţi - pe de o parte companiile, start-up-urile care caută finanţare şi pe de altă parte investitorul mai micuţ, adică o persoană fizică de exemplu, care vrea să investească o sumă mică în anumite companii. Noi acum listăm sau facem această potrivire între start-up-uri şi investitori în principal pe zona de IT. Teoretic o astfel de platformă funcţionează pe orice fel de industrie, adică şi pe servicii, pe orice.

# Noi am pornit cu IT-ul pentru că există foarte multe proiecte pe IT în România în momentul de faţă care se pot dezvolta repede şi care pot aduce valoare adăugată repede. Pe de altă parte este mai uşor de înţeles poate sau apetitul investitorului este mai mare pentru firmele de tehnologie şi datorită popularităţii pe care a adus-o UiPath sau alte companii, precum Avangate care au avut succes internaţional şi atunci poţi să te gândeşti că da, aceste companii la un moment dat, una dintre ele va creşte va fi mare şi eu voi fi unul dintre cei care a pus banii, deci umărul la ridicarea acestei companii.

# SeedBlink este o platformă fondată de o echipă de 5 oameni, Andrei Dudoiu şi Ionuţ Pătrăhău sunt cei care au început-o şi au avut această idee. Apoi s-au alăturat Iulian Pădurariu, eu şi Radu Georgescu, o echipă cu mulţi oameni seniori. Competenţele sunt două direcţii - Ionuţ şi Andrei sunt din zona financiară - ei venind din zona bancară, Iulian vine din zona de marketing iar eu cu Radu din zona de IT, start-up-uri, din zona de tehnologie. Toate aceste competenţe s-au unit extraordinar de bine şi am reuşit toţi 5 să punem cap la cap ceea ce ştiam astfel încât lucrurile să avanseze.

# Este şi un moment oportun, se pare că proiectul acesta a venit la momentul în care comunitatea românească era gata, avea nevoie de un loc unde să investească în aceste companii micuţe, sau chiar mai mari.

# Noi am început în ianuarie, până acum am avut 8 listări închise şi deja avem pe platformă 930 de investitori, deci în curând vor fi 1.000 iar ultima listare Code of Talent s-a suprasubscris în câteva zile, acum, în mijlocul pandemiei. Părerea mea este că există şi o componentă de dorinţă a oamenilor din mediul de afaceri să ajute companiile să crească, să se dezvolte, nu este vorba doar de faptul că se poate face profit, cu toate că lumea se uită la ce investesc.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR